自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

華為係勁, 不過華為手機的外國市場已經玩完.
因為買唔到買唔到晶片, 就出唔到手機.
就算出到, 同唔到 google service, 外國人唔會買.
只夠國內, 賺唔到外滙, 發展有限.
可以見証一間巨企倒下, 唔係成日有機會.

男爵府

ddkaka 發表於 20-5-24 17:19
其實華為唔係主要做手機,手機業務佔好少,你意思見証華為呢間巨企倒下?我諗你有生之年都唔會見到
...

傻啦, 華為已經玩完喇.

台積電都已經唔接華為單,
無晶片的情況之下, 手機, 機站, 乜都做唔到.
連以前已經賣出的產品的替換零件都做唔到.

成間公司無貨出, 仲點做.
而家晶片斷供, 華為一年兩年無貨出都已經死得.

除非佢一兩年內自己有能力做到 7 nm 晶片, 而且仲要唔用美國的 x86 結構, 自成一個獨的晶片系統.
蘋果, 三星, google 都做唔到.

男爵府

yeunghung 發表於 20-5-24 19:55
唔接華為單,呢間公司唔知仲有幾多單係手,養唔養到自己公司呢?咁既情況係雙輸吧!
...

台積電唔接華為單一定有大損失,
但係佢係一間民營公司, 唔敢唔聽美國政府話, 否則為左個客而俾美國一齊制裁.

台積電一直有接華為單, 只係早幾日美國下令唔準再接.
佢唔供貨俾華為, 華為真係死梗.

台積電的技術仲先進過 Intel.
Intel 晶片仲係 10nm, 台積電已經 7nm. AMD CPU 都係台積電做.
所以唔接華為單, 仍然很多公司會搵佢做晶片.

無華為單之下, 養起台積電一定無問題.
佢仍然賺到好多錢, 只係賺少左.

首頁

尾頁

跳至