家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都覺有2000萬, 2公婆先夠一齊退休

男爵府

大力大力 發表於 14-4-21 05:15
一句到尾,男人能夠工作就继续工作,女人可提早退休~

大力係好, 我既理財投資取向同你好相似, 我比你後生, 小朋友都係今年先出世.. 希望我都可以達到個同你相近既目標.

男爵府

codeblue 發表於 14-4-22 18:04
都係架, 咁人地仔大女大, 唔需要好似宜家咁乜都要爭,
我D 小朋友都仲未讀書, 目前粗略估計已經洗緊 $100,0 ...

都算幾多wor.. 我有一個小朋友都未讀書, 屋企一個姐姐, 租港島一千呎單位, 養一架車, 要比2邊家用... 一個月大約洗7萬令.

男爵府

nelshen 發表於 14-4-25 19:24
如果每人10m, 用40年、最後剩1m, 咁你每月有34947用、夠未?

註:假設你每年有3里回報

不如唔好分開計, 因為一個有家庭既人支出一定係一個family 咁計..
同埋34947係講一個人用?? 如果係, 2公婆接有接近7萬一個月, why not?

男爵府

codeblue 發表於 14-4-25 23:26
每個月 100,000 好似好多, 但其實都好容易洗的...

細數唔講, 大數主要係... 我俾四大天王每月共 $42000, ...

你都幾孝順,比咁多家用比父母, 我地比3大天皇只係12000/月. 好彩62自己有層樓, 佢同我地住埋所以我地2公婆對比家用既壓力唔大..

我e家擔心緊呀B 開始學野後要洗幾多$一個月先夠...

首頁

尾頁

跳至