自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

大宅

回覆:Maggie519 的帖子

比市面平

大宅

引用:回覆 Maggie519 的帖子我會試下還價,得就

原帖由 vvkennis 於 15-01-05 發表
回覆 Maggie519 的帖子

我會試下還價,得就最好,唔得都唯有繼續租。。。。一來租平d, 二來唔使煩,又要 ...
還左架啦,佢嚴低,而家唯有等我老公下星期出trip番黎再傾,如果比佢加果價,我情願轉環境

大宅

引用:原租約幾長

原帖由 Yibu 於 15-01-05 發表
原租約幾長? 如果2年約, 加左25% 仲係平過市價, 咁即係之前租得好平比你?

當自己之前賺左, 如果都係平過市 ...
我呢間屋2011年租,之前2013到期佢無加,無加當然繼續租啦,今次都預左佢實加,係估吾到個%,甘多啫

大宅

引用:試吓還價,就算唔得都住多張約至算

原帖由 babysweetheart 於 15-01-05 發表
試吓還價,就算唔得都住多張約至算
還左15%,佢嚴低,好彩三月先到期,仲有時間傾同塭第二間

大宅

引用:硬食,搬屋洗費都唔少平時準唔準時交租

原帖由 家有肥貓 於 15-01-05 發表
硬食,搬屋洗費都唔少
平時準唔準時交租?
好租客既話,試下講下價
超級準時交租,四年黎只試過一次遲左兩日

大宅

引用:之前我個業主又係勁加租, 還價後都算比同區

原帖由 siufufu 於 15-01-05 發表
之前我個業主又係勁加租, 還價後都算比同區平, 但我地係另一區搵到更好環境同近地鐵站既(舊單位果區冇地鐵) ...
我好鍾意我住緊嗰區,但呢區真係貴租,原因係交通方便需求大,至於点解我吾想比佢加甘多,原因係佢層樓太舊三四十年既居屋,提供既水龍頭呀,冷氣呀!都開始出問題,曾經試過揾出面師傅維修,人地嚴舊吾肯整,我最終要揾業主,佢再揾佢相熟朋友攪,牆身佢租比我地之前重新油過,但可能佢揾平師傳,四年後,已經有好多脫落,呢個環境下,我不如揾過第間好d,好過比貴租住殘屋

大宅

引用:業主都係加我25�最後還價加16� 都比搬

原帖由 Irvine 於 15-01-05 發表
業主都係加我25%, 最後還價加16%. 都比搬一搬平, 無計, 局比.

業主問過地產, 話可以租到喎, 救命!!!
我超級同意你呢個point,係上次無加租之後,我同老公都應為佢上個租客吾準時交租,今次遇著我地,所以比少少so我地

大宅

引用:Quote:原帖由 Maggie519 於 15-01-05 發表

原帖由 木土土 於 15-01-05 發表
你話貴租住殘屋,真係一分錢一分貨,比得起就轉乜都得!通常個d望落新淨租盤,只是化妝裝修樓,一樣殘得快 ...
佢肯維修因為我出錢嘛!

大宅

引用:Quote:wonderlulu 發表於 15-1-5 13:36 老

原帖由 chan803 於 15-01-05 發表
樓主係都要同4年前的租金比較, 點都會覺得貴架啦

佢自己都識話係平過市面的租金, 仲想點呢
我由頭到尾無話同四年前租比較,更何況兩年前係佢自己主动通知我話吾加,吾係我要求,只不過而家係話一加加25%好似多左d,我難接受啫

大宅

引用:比市面平會照租,如果搬仲要加埋洗一筆雜費

原帖由 siu-miu 於 15-01-05 發表
比市面平會照租,如果搬仲要加埋洗一筆雜費喎(搬運、換傢俱、請假⋯)

...
這幾個費用我有預,計過都係大約一個月租甘上下,我afford同接受到,反而要我硬食加25%租,條氣有少少吾順

大宅

引用:Quote:Maggie519 發表於 15-1-5 14:32 我由

原帖由 yuyumon 於 15-01-05 發表
其實,做租客無乜可以點,只有租定唔租兩條路.
層樓係人地,業主唔肯,你都係無計啦...........
唯有出去搵間又 ...
你講中我心入面個句

大宅

引用:Quote:Maggie519 發表於 15-1-5 14:32 我由

原帖由 chan803 於 15-01-05 發表
乜呢25%唔係根據4年前的租金計出黎咩?
如果你唔睇呢25%, 只睇加咗之後的租金, 再比較下市面的租金, 你仲會 ...
都應該可以,不過真係要用d時間去揾

大宅

原帖由 sinsinlo 於 15-01-05 發表
樓主, 你呢25%未就係同4年前個價比較law~ 業主肯定覺得自己蠢左, 做好人兩年前唔加你租, 依家加左25%都平 ...
你最尾兩句提醒左我,thank you

大宅

回覆:業主要加25�但都比市面,你會點選擇?

Update:係我两公婆準備回覆佢,接受加租,(前後兩日內既事),業主玩野,尋晚whatsapp我地,吾續租,要收樓自住仲懶好比多三個月時間我地揾地方搬,講野,不如一早話想加番市值租咪算囉

首頁

尾頁

跳至