婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-5 23:34 發表
我又來報到... 我地新一 年要告別驚恐, 唔好再驚驚青青, 我地只同開心做朋友...開心唔好比佢停..新年我地又搞gathering團拜啦...
仲有跳舞班好似停左好耐啦..我地幾時可以再跳太極funky..

仲有1/1party d相 ...

can i see your facebook?
i want to share your happiness.
thanks a lot

cyk96

男爵府

原帖由 wwendy11 於 09-2-8 09:33 發表
大家好!!我是第一次來..
我想分享下我衣家既苦況
我已經有驚恐症一年...本身病發果時唔知架
個心跳得好快,手都震晒
直到近排上網見到d報導先知係有驚恐症
我衣家成日都好驚,好擔心...成日都心慌慌
好驚自己精神蹦潰 ...

你現在有否吃藥?什麼事令你最驚恐?
你喜歡看私家醫生還是公立醫生?

cyk96

男爵府

原帖由 wwendy11 於 09-2-8 15:25 發表
我都係呢幾日先復發...去左診所睇
開左幾日藥比我~
總之個人好心慌慌
出街驚心跳感覺會返黎...驚不受控制
在家驚自己會痴線同思覺失調~

我想去香港健康情緒中心,但係好似好貴!
請問有人去過嗎?好唔好?
有無其他平d ...

香港健康情緒中心收費昂貴,並可能轉介精神科醫生。
你可到政府醫院排期,但你本人要有信心去克服不安
的情緒,找多些朋友交談,多想正面的事情,有事你
可PM 我,希望能幫到你。

cyk96

男爵府

原帖由 s4001816 於 09-2-9 07:09 發表
唔知大家有無試過在公開場合如果成為招點會好驚,引至發作?例如公司party抽獎,唔知點解抽果時會驚,心跳好快好大力會暈,希望自己抽唔到,因為怕要上台成為全場招點...唉,如果第時結婚擺酒都唔知點算... ...

多參予社交活動,多主動做事,定能增加信心,遇到
不同場合,心想一定能應付。結婚擺酒記得請我,給
你壯胆。你有看醫生嗎?

cyk96

男爵府

原帖由 ryankkw 於 09-2-10 21:21 發表
各位,我係醫院檢查完返黎...好唔開心...
第1...份保險爆左limit...自己要貼成8000蚊...由頭到尾我問個醫生d檢查幾錢,佢都話會睇住我份保險黎做應該差唔多...我信佢,到最後爆左成8000蚊...仲要到出院時睇單先知,感覺 ...

ryankkw

你這麼年輕患上這些病,但不要怕,焦慮症可吃藥,加上
心理輔導,是可以痊愈的。你做何工作?

cyk96

男爵府

原帖由 gingerchan30 於 09-2-11 12:28 發表

我在94年都因驚恐(心跳到想死)而入院check有二尖瓣脫陲, 醫生說問題不大, 因為好多人都有這個問題. 但我近日來心跳好快+好虛+出手汗+手震......所以我有聯想心跳是否因二尖瓣脫陲有關.

我現在無時無刻都好驚, 成 ...

情緒醫生未能給葯,試去看精神科醫生,你還年輕,痊愈是指日可待,不要孤立自己,把自已的悲傷留給自己,多與人溝通和傾訴,一定戰勝病魔。

cyk96

男爵府

原帖由 ryankkw 於 09-2-11 20:10 發表

妳二尖瓣脫陲醫生有冇開藥比妳長食???我個醫生暫時冇同我講有冇脫陲,只係話我二尖瓣同三尖瓣有逆流,我19號去睇詳細報告,而家醫生開左隻叫Propranolol 10mg既藥比我,如果心跳得快時一食就可以正常返,有須要時先食
94 ...

你今天到輔導中心接受診治,效果如何?
我也常心跳,最高有90下,是否要吃藥?

cyk96

男爵府

原帖由 ryankkw 於 09-2-12 15:17 發表

我未問e生丫,我而家一諗到問題就抄低,到19號拎report時問,心跳時快時慢我就冇,佢跳得快時或者正常時都係規律既,不過你唔駛擔心,其實我地吸氣時佢係會跳得快d,呼氣時係慢d嫁,你自己可以試下

哈,我同你一樣,我而家 ...

我患有血壓高,吃了atenolol多年,醫生現改給我吃diovan血壓藥,發覺心跳80至90多下,比以前60多下
快得多,心裹很驚恐,有藥降低心跳嗎?多謝!

cyk96

男爵府

原帖由 gingerchan30 於 09-2-13 23:54 發表
我本身是驚恐病患者, 但因心跳手震太勁所以驗血, 最後發現有甲亢 :

T4 ~ 38.73 (REF RANGE : 8.96 - 18.94)
T.S.H. ~ 0.0003 (REF RANGE : 0.35 - 4.94)

是否很嚴重??????????

E生開了Carbimazole (綠色) 給我食, ...

私家醫生收費一般不菲,你的病是要長期服藥,看政府醫生較為省費,但政府要排期,而且醫生因時間不足,沒有私家醫生這麼仔細,你驚恐症有否吃藥?歡迎你PM我,希望你克服病情。

cyk96

男爵府

原帖由 gingerchan30 於 09-2-17 11:59 發表
我之前post過上離話我本身患有驚恐症, 點知上星期又發現自己有甲亢. 個人變得好down,好擔心. 好怕甲亢呢個病醫唔好, 又怕照甲狀腺(2個星期後便照), 驚唔知照到d咩. 總之個人好多好多野擔心. 唔知點面對. 加上自 ...

gingerchan30

不要過多憂慮,然你會患上焦慮症,甲亢祇需控制,也不要害怕照片,我深信你會沒事,我的病痛比你多數倍,但也積極面對,想過豐盛的人生,樂意與你分享苦與樂,
找多些活動,消除不安情緒。

cyk96

男爵府

原帖由 開心MAMI 於 09-5-4 19:56 發表
請問你地出面睇既醫生, 幾多$$一次? 幾耐睇一次?
政府係咪要排好耐架??

(急問)

政府排期約半年,但診治時間很短,藥物也很落伍。
精神科私家醫生一個月藥連診金約一千至二千不等。
你可PM我。

cyk96

首頁

尾頁

跳至