婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

i suffered from depression and have taken 血清素 for ten
days,but i still feel very uncomfortable. I want to give up
my life.Can anyone help me?

男爵府

原文章由 11-2002 於 08-6-12 20:05 發表
As long as I knew that, the medicine for the depression will effect after 2 wks of the first day that u told the medicine!

So, don't give up! And u can even try to find a psycharist to find a "bette ...

11-2002

Thanks for your information.

i will try my best to keep calm and be patient
for waiting the medicine takes effect.

cheers

cyk96

男爵府

原文章由 ashash 於 08-6-13 11:19 發表
我食左抗depression 藥一年半喇,食呢D血清素 要食一段時間先有效用,千其唔好放棄呀,我頭頭個人都好似唔知點,但你要慢慢克服佢,我都要用左成大半年先好轉,我由初初一日要食十粒pills減到而家一日食3粒,我而家一路慢慢減緊,i h ...

ashash:

吃了藥十多天,效果未現,早上情緒極差,下午和晚上較好。
精神科藥物不易戒斷,事實所需費用很龐大,政府藥功效差,
你患病多久?為何開始要吃十粒丸?有機會大家分享苦與樂。

ck96

男爵府

原文章由 ashash 於 08-6-13 14:16 發表
我2年前到成日見頭暈、作嘔,完全唔想食野,冇胃口,做乜都提唔起勁,懶洋洋,有時行都行唔到,only 訓係張床到,入院都好幾次,因為咁,我成日好驚自巳唔知乜病,於是入法國醫院BODYcheck,我又照胃鏡,做磁力共震,驗血,總之乜都check,出左黎話 ...

ashash

多謝你的回覆
我有depression十多年,常常復發,吃了多類藥物。
我近日到陳國楝醫生求診,他開了血清素,又要吃一半政府精神科
藥物,不大適應,好辛苦,最慘是家人不大理會,這些病是自找的
醫生說藥力要一個月才見效,真無奈!
恭喜你已康復,繼續保持開朗,你工作愉快嗎?

cheers

cyk96

男爵府

原文章由 tsetse 於 08-6-25 17:01 發表
請問陳國棟醫生好?
還有沒有他好的 Depression doctor 介紹 ?

Thanks !

我已前是看:

鍾思源 Tel No: 25210006

男爵府

原文章由 jennynn 於 08-7-14 23:23 發表
cyk96

Dont give up your life, if emergency, call to some hotline. For my experience, 血清素 need 4-6 week to take good effect.....just wait.

jennynn

Thanks for your reply.

I feel better now and find my true way to seek
happiness. i hope you will be happy in your life.

thanks again for your encouragement.

cheers

cyk96

男爵府

原文章由 happyto 於 08-7-15 17:12 發表
cyk96,

你唔好咁快放棄, 我個case 都好似ashash咁, 我個胃頂住好多年 (起碼超過有10年), 唔係騙你, 真係十分十分辛苦, 個人成日唔願行, 咩都食唔落, 一d 胃口都無, only 想訓在床上, 成日自己諗, 係咪胃cancer, 如 ...

happyto

感謝你的回覆。
我近日情況已有好轉,但未到最佳狀態,希望快將回復昔日
的神態。你近況如何?胃部有否不適?樂意與你交友,並企
盼你能遠離病魔。你胃口好請通知我,以便邀請你吃飯。

cyk96

男爵府

原文章由 HHChan 於 08-7-16 00:39 發表

我有情緖病經巳三年多,初期除了看精神科醫生和依照醫生指示服藥外,還有全靠丈夫和教友支持,服食藥物由三年前130磅體重到現在已154磅!
早期我服西藥雖然有好轉,但年多後藥物的副作用令我差不多毎晩都發惡夢,心跳、 ...

HHChan

感謝你的回文。血清素令人失眠,易肥.......我已吃了一個
多月,情況已穩定,但未完全康復。你吃血清素的份量不
輕,我每天吃一粒,再加舒鍰情緒的藥。你針炙的成績
很好,有機會我想試試。有空多聊天吧!樂意咸為你的
好友。
願主助佑你

cyk96

首頁

尾頁

跳至