自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

KILW 發表於 23-11-26 00:33
八卦問一下,宜家小五就有四日三夜學校活動,仲要去到大陸咁遠,係一般學校都有嗎?都幾唔放心。:surprised ...

一般都有!4/5年級去內地、新加坡、南韓短線5日4夜遊學交流團,唔係全級去,10幾20個學生咋!

公爵府

2024年龍年勳章

losttoa 發表於 23-11-25 22:20
請教一下。阿仔第一次無家長陪下出遠門,唔知仲有乜要留意?

我哋之前個團要換兩次酒店,你要預先教阿仔自己執行李,之前聽到係好多個都唔識執嘢,朝頭早趕唔切落樓食早餐,要啲老師/跟團家長逐間房幫手;仲要留意當地天氣預報,我哋當中有1/2日溫度急跌,我預咗手套頸巾兩件褸都緊緊夠,但其他同學都唔夠衫,當地接待旅行社要即刻幫同學買衫。

公爵府

2024年龍年勳章

Ocean419 發表於 23-11-26 02:13
Sosim 大陸data 冇記錯$10/日 500mb 或者$168/年 10gb
如果選擇遂日買,account 入面入定多少少錢以防佢用 ...

我哋啲學校團唔俾坐車途中打機,部手機只可以拎出嚟影相,夜晚返到酒店房就要打電話返屋企,酒店有WiFi,返房打機就理唔到,但係日日攰到咩咁,最遲10點幾就瞓,所以當時我都係買最平嘅已經夠用。

公爵府

2024年龍年勳章

losttoa 發表於 23-11-26 17:34
謝謝你,老師都係話電話方便晚上小朋友同家長聯絡 用的

仲要留意下個行程,如有長途車要預備啲暈浪藥,我哋老師有預備,不過我唔想佢食藥,佢食陳皮/糖都可以,預早同老師講聲,隨身袋住必要時食,因為行程中未必方便買到;另外睇下會唔會行戶外,試過行完同學嘅波鞋濕晒,我小朋友著行山防水boots穩陣又防跣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊