跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一校定二校呢?

二校我可以答你。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大部份教學模式係用活動教學。有少部份好似中文咁就比較難用活動教學, 亦有一,二位教學模式比較傳統既老師。
雖然主要用活動教學, 但亦都唔會好似某d私校咁,好多工作紙, drama, 帶公仔回校 show & tell。
我仔係三年班時學校有搞過上台表演話劇, 會有英詩創作,好既會安排廣播或上台朗讀。
學校係小班敎學, 由今年開始升小二唔再分精英班, 小三會依舊。

我個仔都讀得開心!

侯爵府

回覆 pomanlife 的帖子

難唔難入???
我唸擺第二志願都應該得卦! 但今年派得好好,所以家長要考慮排位!

學校學生英文係咪好好??? 同埋係咪好嚴???
我又唔覺得特別好wor, 不過今年轉用 longman elect, 所以英文會深好多。
學校都o.k. 唔算嚴!

分班模式?
我仔個時無咁分wor! 而家唔知會唔會咁分。

侯爵府

回覆 心朗小B 的帖子

I don't know the academic level of other schools. For me it is not so difficult.

From P.1 to 3, my son can finish his homework within 1-2 hrs. But I heard from some other parents said, P.4 work much harder and more homework.

Teachers are very kind. Don't worry, It has a school bus route in Kennedy Town.

侯爵府

回覆 心朗小B 的帖子

學校係用拔尖補底政策, 課外活動有好多,係自己決定join 唔join, 學校唔會迫你! 有d好似奧數,英作咁係拔尖既!

校風一向都唔錯。學校都會搞去內地旅遊, 交流團呀咁! 都係自由參加與否,學校唔會迫你! 不過校長當然都希望高年班同學去內地睇下。

侯爵府

拔尖咪即是你叻邊一科咪選你參加邊一科既課外活動班,考試唔合格咪要回校參
加補習班。其實好多小學都係咁!

侯爵府

邊間幼稚園?應該無關係!
無宗教科,可以讀少一科,考試主要計中英數常,好似高年班至計其他科。
年年都有十個到入英皇。
校長係好緊張校務,就係咁家長開心,但就苦了老師。
校長的確係比人感覺串串地,但我又見過校長幫手分簿,小朋友無錢去畢業典禮,佢又試過自己出錢,我又見過佢老師未講完佢又要搶住講,所以都唔知㸃講好!
無咩特別重視sport定music。
點拔尖?梗係睇平時成績同埋校內比賽啦!

侯爵府

係! 你無get錯意思.
壓力?? 呢樣真係好難講! 好多時壓力都係來自家長。起碼老師無催促家長要我地小朋友上補習班,
攞成績表時,又無咩特別。學校應該唔會俾好多壓力佢地。
學校黎緊都唔分精英班, 應該都係唔想大家有壓力姐!
英文咪今年轉用 longman elect.

侯爵府

禮貌???? OK 卦,其實我好少去學校!

侯爵府

School open day

8,15,22/9 (SAT)
9:00 to 5:00pm

http://kcobaps2.edu.hk/news_detail.php?id=191

侯爵府

校長講說話係有D直,所以怪獸家長唔好唸住可以大晒!

侯爵府

回覆 tattc 的帖子

我覺得功課暫時黎講唔算多, 都係 1.5hrs 到, 唔會有好多額外既工作紙, 唔會成日要開電腦搵資料, 唔會成日要我幫手做既親子功課。我個仔都係一個慢麼麼既人!

不過我唸唔同老師會有唔同既功課量, 試過小二A班寫中文生字要20個, 但到了小三A班時得10個到, 到小四就得番7,8 個。

侯爵府

考試我就覺得中文深, 其他都係跟政府指引。

谷! 一般啦! 不過A班既學生係比較要求高。但今年都唔分精英班LOR!

侯爵府

回覆 Babychunma 的帖子

鬼咩!人地開1日,我地學校做四日,又無限定幾時開場, 想有笑容都幾難!

侯爵府

希望你成功同小朋友讀得開心!

侯爵府

回覆 jcmama2010 的帖子

中文由四年級開始普敎中, 書係會轉用漢語拼音板, 係會深d。一至三年級書會淺d。

英文轉晒用elect, 係比以前深, 但以前我就覺得太淺!

要唔要補習, 係好視乎各人既情況, 我只可以話比你聽, 我地無lor!

首頁

尾頁

跳至