夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

先生比我大12歲,我自認為做人家太太每天睜開眼就是帶孩子和做家務,然後煮飯洗完,洗衣服曬衣服,晚上還要輔導孩子功課,我不算最好也肯定不算差?今天是他的生日,25號,早幾天前我就開始準備一切,今天親手做蛋糕給他慶生,我承認我不是專業人士,做的肯定沒有外面買的那麼好吃,但是花了我一整天的時間原來人家並沒有高興,連一點點感動都沒有,只跟我說不好吃早說了外面買可以丟掉了(我跟兒子都有吃其實真的沒有很難吃)...我就覺得奇怪,對,我做的是不如蛋糕店,但是我至少真的有很用心在做,他居然一點點感恩的心都沒有,真的令我覺得自己好白癡,原來我認為的浪漫和歡喜對方一點都不稀罕,以此文章時時刻刻警惕自己不要一廂情願,像個白癡一樣只是在做無謂的事情!

複式洋房

我都覺得我好蠢,不知道是否上咗年紀的男人真係一dd浪漫都無曬,辛苦咗成日仲要俾距指指點點呢到唔好果到唔好,成日唉聲歎氣俾我聽,完全唔知點距先滿意,有時我甚至覺得我是否應該離婚自己帶小朋友過,為什麼一定需要一個甘樣的男人在身邊,我完全唔想距陪我一世。

wcpcelia    發表於 16-8-30 14:50

複式洋房

sche5149 發表於 16-8-26 00:39
唔係年紀大無浪漫,年紀輕都可以無浪漫,所以我而家唔做吃力不討好嘅事,我唔知你係咪ftm,做ftm其中一個條 ...

我係ftm 我都成日覺得自己無收入係埋真的低人一等 我無請姐姐的 所以如果我返工小朋友就無人理 我99係台灣 我老公又同我娘家人關係唔好 所以無人幫到我唯有靠自己 如果小朋友宜家係小學我老死都出去做野 是但做乜都好

複式洋房

sche5149 發表於 16-8-26 00:39
唔係年紀大無浪漫,年紀輕都可以無浪漫,所以我而家唔做吃力不討好嘅事,我唔知你係咪ftm,做ftm其中一個條 ...

我努力咗都好想得到他人的認同 我唸係人都會甘樣唸 我唔但求你一定食曬 起碼你講距謝謝老婆會唔會死?呢點係我最生氣的地方 起碼的尊重都無俾到我

複式洋房

sche5149 發表於 16-8-26 00:52
我明呀!我先生都唔識感激,佢覺得我做嘅所有野都係奉旨。不過我自己性格係有不滿我會即時講,免得人地話我 ...

我都有講出來,我先生無出聲,然後我自己入房唔想理距,距後尾有係fb多謝我,但係我已經hurt咗,事後先來感激有咩用,次次都係甘我已經唔覺得俾距講幾句我就會開心翻

複式洋房

melody93949596 發表於 16-8-26 15:27
男人生日其實唔使點理佢, 男人呢種生物係唔會過生日, 同埋覺得生日蛋糕係唔好食. 你見過有幾多個麻甩佬話鍾 ...

非常受用 我都明白到原來男人真的不需要浪漫 只需要實際的 通過呢次傷心的事情 我都學識不要做多餘的野表錯情 自己傷心人家又不高興

複式洋房

wing1388 發表於 16-8-26 10:57
其實佢係唔係未結婚前已經係咁不解溫柔㗎?

拍拖時還好少少 因為未到手

複式洋房

ARabbit 發表於 16-8-26 01:03
我要返工的, 以前假日想c6食得健康D也會辛苦煮飯, 又買又煮又洗, 結果一句冇味, 都唔會欣賞, 仲試過怪我煮 ...

唔煮食乜呀

複式洋房

我先生今日send message同我講覺得我不應該甘計較,呵呵,係我太計較嗎,只係覺得太傷心,以後不會做無謂野,做就要做別人開心的事情,而不是我做了什麼事情對方會開心

複式洋房

ARabbit 發表於 16-8-26 19:33
外賣law... 平時兩個小朋友會喺我媽咪度食埋晩飯, 我放工就接回家, 咁假日食2日外賣, 我煮實在冇人欣賞(可 ...

其實煮唔煮 外賣唔外賣都不是重點 只要對方接受到就ok

複式洋房

小豬澄 發表於 16-8-27 01:22
婚姻係需要互相尊重同欣賞

唔係話 唔識浪漫一句收個老婆線 講野唔諗後果 下下令對方難受 再愛都會比咁既生 ...

距宜家中年事業 完全唔想同我磨合囖

複式洋房

RAY媽 發表於 16-8-27 00:38
其實我都試過整蛋糕整得唔好食佢彈咗兩句又話鞋又話淡,我行去佢面好誇張嘟嘴扮嬲嗲佢,佢即刻笑到傻咗咁 ...

距當日無話我 係直接一口都不食 跟住我話甘我丟了 距話好

複式洋房

二小姐 發表於 16-8-27 23:27
男女是不同生物

同男性朋友傾開,佢地至怕女人整蛋糕朱古力相贈,因為佢地根本唔識欣賞,又扮到要好識欣賞 ...

我先生一開始就係叫我去買的 我自己多鬼餘想氹距開心 宜家衰曬

複式洋房

我今晚自己整蔥油餅距又食的開心 讚好味道 距之前已經叫我買個蛋糕仔 可能不好意思打擊我“其實買好味好多 你不要整喇”...唉 我好失敗 自作多情喇 早知聽距講買咗就乜事都無

複式洋房

bemybride 發表於 16-8-27 23:48
其實就算個蛋糕真係好難食,都冇可能咁講野,有jm話人地唔一定要欣賞,on fine唔欣賞個蛋糕ok,但老婆份心 ...

所以我先難過囖

複式洋房

溜溜妈 發表於 16-8-28 22:20
我先生生日当着两围亲戚朋友面讲“其实我最爱既唔是我老婆”

哇 甘距最愛邊個 善良d唸 小朋友?

複式洋房

UniqueS 發表於 16-9-1 22:25
會唔會佢係工作上受咗氣所以無心情? 因正常唔會一啖都唔食就發侮氣

距失業ing

複式洋房

2012929 發表於 16-9-4 19:59
我老公大我十年,真係一點浪漫都無。 有咩諗自己,我都覺好悶,我都試過book哂餐廳準備哂同佢慶祝,最後我 ...

無錯 人地覺得我自己拿來衰 一早叫你買就得了係都要做

複式洋房

ericawingwing 發表於 16-9-4 11:31
樓主,我明白你嗰刻既感受,因為以前拍拖都試過差不多既遭遇,但之後我唔知係邊到睇到既文章,大致係話「 ...

我宜家已經明白曬 以後不會在甘多餘做無謂野 總之距希望點樣慶祝我都會尊重對方

首頁

尾頁

跳至