自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

正露丸做假
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/1014399/%E6%AD%A3%E9%9C%B2%E4%B8%B8-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E6%A5%B5%E6%9D%B1%E6%B6%89%E9%80%A0%E5%81%87-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%9C%89%E4%B8%80%E6%AC%BE%E7%94%A2%E5%93%81%E8%A8%BB%E5%86%8A-%E8%A1%9E%E7%94%9F%E7%BD%B2%E6%8C%87%E6%88%90%E4%BB%BD%E4%B8%8D%E5%90%8C

Panasonic做假
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/981050/panasonic%E5%AD%90%E5%85%AC%E5%8F%B8%E6%89%BF%E8%AA%8D%E6%95%B8%E6%93%9A%E9%80%A0%E5%81%87-%E6%9C%80%E6%97%A9%E5%8F%AF%E8%BF%BD%E6%BA%AF%E8%87%B380%E5%B9%B4%E4%BB%A3

三菱做假
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/19108/%E5%90%84%E5%9C%8B%E6%B1%BD%E8%BB%8A%E6%A5%AD%E7%B4%9B%E7%88%86%E9%86%9C%E8%81%9E-%E4%B8%89%E8%8F%B1%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E4%BD%9C%E5%BC%8A25%E5%B9%B4

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 09:02
64車款、3引擎「衝撞測試資料」爆造假 大發汽車日本工廠相繼停工

日本豐田汽車子公司大發工業(Daihatsu ...

當中可能有人因此喪命,影響之大,不可輕視!

侯爵府

wai4919 發表於 24-4-28 09:21
這個日本衰野post,都不會post中國衰野咁火的,那些人不會回覆的,當睇唔到
...

講用鴨肉當牛肉賣就話人做假,日本藥食死人,大牌子被揭發做假幾十年,又唔見d人講,欺騙消費者幾十年就唔當一回事,雙標到盲左,崇洋真可怕!

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 09:55
日本東洋橡膠公司

日本東洋橡膠公司承認,為鐵路車輛和船舶生產的防振緩衝橡膠構件存在篡改性能數據的問 ...

不如統計下,大家接落去
Panasonic電器
正露丸
東洋橡膠
三菱汽車
日產汽車
鈴木汽車
豐田汽車
大發汽車
三井和旭建材
神戶製鋼

侯爵府

露比EE 發表於 24-4-28 10:00
不如統計下,大家接落去
Panasonic電器
正露丸

數下數下,原來咁多企業做假,仲要係好似潛規則咁呃你幾十年!

侯爵府

geminialing 發表於 24-4-28 10:16
之後個社長出黎鞠躬,大家仲會大力鼓掌,當無事發生

咪係,傳媒唔報,文宣唔提,香港人好快唔記得啦!所以依個post咪靜鷹鷹囉!

侯爵府

Jone_kuok 發表於 24-4-28 10:20
建立咗好形象,啲負面嘢就唔會太影響到。

所以日本人最叻咪係包裝囉!
外表係糖果,內裡係乜無人理啦!

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 10:24
太多,好難接落去,水蛇春咁長

Panasonic電器
正露丸
東洋橡膠
三菱汽車
日產汽車
鈴木汽車
豐田汽車
大發汽車
三井和旭建材
神戶製鋼
曙光制動器
小林化工
KYB工業
兵庫県農業經濟餐廳
東芝集團
三菱集團
細胞生物學家
奥林巴斯集團
考古學家
高田安全氣囊

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 10:50
呢個先搞笑,著名考古大師… 應該係一直做假所以先咁著名

日本著名考古“大師”藤村新一被爆將事 ...

依單搞笑喎,自己埋自己崛,咁就成為名人?

日本其實幾多不可思議嘅嘢,例如拍AV又可以入屋,女仔做援交又唔使偷偷摸摸等……佢地道德底線好寛咁嘅

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 11:05
藤村新一:用造假“推進”日本歷史研究

據英國《蘇格蘭人報》報道,過去數十年來,藤村新一是日本史學界 ...

咁其他所謂專業人仕,無理田佢崛出黎無去考究就當真㗎?即係大家都係呃飯食?

侯爵府

czl115 發表於 24-4-28 21:16
我記得仲有溫泉多年唔換水事件,間溫泉酒店仲好有名,真係估唔到咁假

水都唔換好容易染病,乜水咁貴嘅咩?

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 21:04
篡改數據導致樓房傾斜醜聞頻出

日本打樁龍頭企業旭化成建材公司最近曝出挪用、篡改工程數據導致建築傾斜的 ...

傳媒&文宣係過去幾十年對國際新聞只報喜不報憂,但對大陸新聞就只報憂不報喜,所以令香港人崇美崇洋!

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-29 10:51
喺日本食嘅一定係好嘢

2021年12月,日本岐阜縣高山市的批發商“高山水產青果”,把從中國進口的鰻 ...

佢地做假已經係虛假陳述,係香港已經係犯左商品及說明條例,其實香港人咁崇洋又讚d鰻魚特別好味,原來因為曲線讚中國產嘅鱔又肥美又好味!

日本將中國產貨代替日本產,應該係曲線認同中國貨嘅性價比都較日本原產高好多!仲要呃左日本自己友幾十年都無人食出分別果下抵死

alau2021    發表於 24-4-29 11:27

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-29 11:23
鰻魚坐過飛機係高級啲,喺日本食中國鰻魚係特別好味!

香港人知道之後會唔會揼心口呢?明明樓下街市買到嘅,竟然飛去日本仲要比多唔知幾多倍先食到嘅「鱔」

侯爵府

amy730 發表於 24-4-29 11:25
樓主三月份都去咗日本旅行,仲出咗幾個post講,有份貢獻日本首季花費

https://www.baby-kingdom ...

又想帶風向???
日本做假行為關我去旅行咩事呢???
去日本旅行代表支持日本做假行為???

咁幼稚嘅邏輯係邊度學嘅呢???
每個地方每個人都有好&唔好嘅一面,去睇多d唔好成日聽人講,聽ee講快d跳出個井,用眼睛看世界係有好處㗎!

侯爵府

ernbe 發表於 24-4-29 11:37
樱花有冇造假

問我?我唔知呀!

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-28 22:26
日本溫泉旅館被揭嚴重違規 
一年才換兩次水 
含菌量超標3700倍

我想請教下,一年換2次水,咁係咪代表一年先清潔2次?d水+水垢+咁多使用嘅人遺留嘅……

諗起缸水就想嘔,浸落去會唔會染病呢?

侯爵府

czl115 發表於 24-4-29 12:17
邊個叫你話佢鄉下造假成風?咪用去過日本旅行來窒你,為鄉下抱不平丫嘛,明白嘅。雖然佢唔記得自己都有北 ...

大家以事論事,我相信每個地方都有做假,對於佢地只識放大中國嘅問題,面對其他國家同樣嘅問題就隻字不提,依樣先令人氣憤

侯爵府

alau2021 發表於 24-5-1 09:43
Panasonic電器
正露丸
東洋橡膠

真係愈數愈臭

侯爵府

alau2021 發表於 24-5-1 15:31
日本羽絨被 被爆產地造假
最多來自中國

羽絨都係假???死得???

首頁