自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

disneydisney88 發表於 23-3-27 07:23
英文2,英文3, 都係基本要求

盧醫生而家話無要求

盧医生係話語言呀!不是語文呀!

侯爵府

jeannietsui 發表於 23-3-29 08:54
我都係咁理解
無講過內地醫護英文唔得
只不過佢地主要語言係普通話

好多家傭黎香港時,夠連基本廣東話都唔識啦!好多家庭咪一樣照請,好多印印&賓賓第一個合約未完已經識搏咀啦!

當務之急係須要医護,咁本地無人做咁請外援,我唔覺有問題囉!

侯爵府

無話可說 發表於 23-3-29 15:09
外傭點同呀…而家係醫護,照顧病人,甚至睇症呀!關乎人命

成日放大語言問題,有冇問過用家(即係病人),寧願等成年去見1個識講廣東話嘅医生定寧願等一個月去見1個暫時只識講普通話嘅医生吖?

病人意見就最中肯,作為長期病患者,見到我阿媽由發現個瘤到安排切割都只係2個月內嘅事,咁如果只因為語言問題而要等成年先見医生又再等唔知幾多個月先做手術,我會寧願快d見医生囉!

alau2021    發表於 23-3-29 18:21

侯爵府

maggie.tang 發表於 23-3-28 16:33
我覺得起碼一定要識廣東話, 唔係點同病人溝通呀?
英文都要有一定嘅程度, 因為香港所有牌板同藥都係寫英文 ...

全英文?你肯定??

侯爵府

maggie.tang 發表於 23-3-29 15:41
你想講乜野呀? 你見過有醫生寫排版會寫中文?
近呢兩年政府間中入左d國產藥可能會寫中文嘅? so?
...

医護,固明思意當然包括護士啦!

侯爵府

olkan 發表於 23-3-29 15:34
見報導有病人覺得唔舒適去睇醫生,排期照已經係一年幾之後,照完再排到見醫生已經係癌症三,四 ...

其實我反而懷疑反對嘅人根本就無排過政府醫生,有排過都應該知道排政府医生嘅時間!

侯爵府

jeannietsui 發表於 23-3-29 17:04
我無覺得有問題呀

Sorry,我唔係話你覺得有問題,我只係想表達病人想見医生,當然希望得到360度全方位照顧,但如果只係因為要見1個識講廣東話既医生而須要多等半年或者一年,我係病人我唔會囉!

一係咁,分2條隊,介意嘅1條,唔介意嘅1條,咁就照顧哂病人嘅須要,到時候睇下條龍嘅分別咪知道識唔識廣東話係咪真係咁重要囉!

P. S. 依加d人講到咁重要,咪睇下到時候真實嘅須要囉!我地依加行大數據吖嘛,成日靠把口去反對,不如用數據去說服人啦!

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 18:52
就算無排過政府醫生,聽身邊親戚朋友講都會知要排好耐時間。
反對嘅人就係要反內地醫護囉,港怡醫院護士錯 ...

2015年有護士忘記為病人開部呼吸機,結果呢?結果個病人須要急救最後都係死左!

http://paper.wenweipo.com/2015/10/17/YO1510170007.htm#:~:text=%E7%97%85%E4%BA%BA%E6%95%B8%E5%B0%8F%E6%99%82%E5%BE%8C%E7%A5%9E%E5%BF%97,%E4%B8%8A%E6%9C%80%E7%B5%82%E4%B8%8D%E6%B2%BB%E9%9B%A2%E4%B8%96%E3%80%82

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 19:05
「老翁紗布封喉亡」
家屬奔波咗幾年,咁樣整死個病人都係停牌一個月咋!

死者兒子都認為應多思考公立医療制度不足問題,包括人手及培訓不足啦!

依加有人黎幫手仲嫌3嫌4,大佬呀!我只聽過病人因人手不足出現失誤而死,但未聽過因語言問題造成失誤而死囉!

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 19:27
香港醫護叻到識飛都冇用,唔夠人手搞到咁多醫療失誤,反對嘅人把口就話驚溝通唔到影響醫療質素,其實係無 ...

依點又可圈可點喎!因為黑暴果2年,医護話自己好慘連食飯時間都冇,但又有時間係医院整流膿場又靜坐,所以究竟係唔多人用吖定有人但唔做嘢呢?就不得而知la!

侯爵府

glyna 發表於 23-3-30 14:22
支持,以後沒錢的去公立醫院享受大陸二三綫城市的醫療水準(上海北京三甲醫院的醫生護士不會來香港的)。有 ...

由語言問題又延伸去質疑人地嘅水平,咪就睇下囉,最怕一陣人地水平比香港果班仲高嘅時候,到時無嘢嘅,「火羅」之嘛!

侯爵府

glyna 發表於 23-3-30 17:34
回覆 露比EE 的帖子

自由選擇,覺得公立醫院(大陸二三綫的醫療水準)好過本地現在的醫生水平,就去公立。 ...

咁香港屬於大陸嘅幾多線城市呢?

無意中揾到單舊聞,2019年12月1日,有位清路障嘅市民比人用渠蓋襲擊,送院後頭部縫10針,我估大家都有睇過條片都知幾震撼,被襲擊果位市民入院後第二日就要出院,比人1個渠蓋掟埋去縫左10針,竟然住1晚咁多医院就走,医院1係就缺人,1係就缺愛!

首頁

尾頁

跳至