跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

自從呀囡出世之後, 老爺奶奶成日星期六都黎我地到玩呀囡, 由早(飲茶)到食完晚飯先肯走, 我唔想佢地閒日黎....因我奶奶D勁煩勁嘈個D人. 而佢兩個D衞生又唔太好 ! 佢地又唔肯星期日黎.....因我奶奶早上返教會! 有時想約朋友或同老公同個囡出去行下街過下節/家庭日都唔得 ! 幾難得先等到週未可以家庭樂一下都唔得, 成日好似自己坐响屋企揍囡....好似坐監咁....又冇假期咁....好唔開心 ! 成日星期日都跑馬....老公自己就有娛樂, 自己乜娛樂都冇.....只有揍囡 (唯一見到個囡笑先會好心情D ) ! 個死佬根本都唔明我就佢比佢玩馬而唔叫佢出街! 仲好話我星期一至五又話唔比佢呀爸呀媽黎( 之前佢地話黎就黎, 一個電話話而家過黎咁, 大佬有時仲未餵完奶, 跟手又要泵奶洗樽執屋咁, 呀囡出街又要換衫執袋咁, 大把野忙! 趕到我氣咳 !永無話早一日約定等你預時間) 星期六又話唔好 ! 好激氣囉 ! 佢自己都知自己呀媽D煩野, 成日大大聲講咗嘈住呀囡( 嚇到呀囡成日彈起 )瞓不特止仲口水多乜咁 ! 可以不停不停咁講野.......我試過答咀答到喉嚨痛, 而家我選擇性失聰! 而我老爺鐘意玩SUDOKU咁我就上網抄定D比佢玩就都可以煩少D! 佢地成日都要呀囡食奶時間去就佢地食晚飯時間, 有時要BB未瞓醒瞓難覺/又勁吹佢飲快D咁去就佢地! 實在太多野想呻.......浪費大家D時間真係唔好意思 ! 呻吓好似舒服D !

琥珀宮

我怕我遲早有日忍/頂唔到佢地! 之前有乜我都踢我老公要佢出口, 好似去飲茶, 我奶奶居然比蛋白炒飯D蛋白我個囡食, 個時呀囡都係六個月人仔, 我即刻踢佢叫住佢話油同易敏感唔食得 ! 尋日居然比煎腸粉佢食 ! 我忍唔到口即時喝住佢 ! 所以我好唔放心閒日佢地黎探呀囡, 怕我行開行埋去廁所同入房泵奶時佢地會點 ! 佢地D污漕唔衞生都教極唔教, 如隻手執完地下佢地食完掉左落地D野, 手都唔洗就玩呀囡 ! 有時打下佢手隻/拍下手隻咁, 大佬而家BB成日食手仔...咁咪食埋 D細菌 ! 所以我而家先明我姑奶唔比佢地去佢到採佢D囡啦 !

琥珀宮

哈哈哈 ! 咁多位媽咪呻完係咪舒服D 啦 ! 完來大家都係好多野想呻 ! 呢個 TOPIC 真係可以比我地盡情發洩 !
睇完好好笑呀 ! 比 BB 仔食月餅, 年糕咁搞野 !
仲有同佢地出街都要一眼關七, 我老爺最鐘意搶咗架BB車黎推, 但佢又唔睇停車埸出入口有冇車出入就推! 又要唔睇交通燈就過馬路 ! 我要叫住佢不特止仲要拉住唔比佢行 !
我以前都覺得自己容度好好.可以頂得順我個 麻煩奶奶 ! 但呀囡出世後先發覺唔係, 我都驚大家關係會差咗 !

琥珀宮

我老爺奶奶都係玩到我要比呀囡瞓都唔比番我, 我個囡平時下午要瞓個半鐘先夠, 咁遲左瞓當然遲左起身啦, 但佢地就又"吉"話呀囡"左"住食飯 !!!

原帖由 Ann0805 於 09-2-17 12:22 發表
係呀, 係呀, 都唔知點解成日都要搞到個孫超累先比返個亞媽, 跟住又話"算係噤啦, 話訓就訓!"... 梗係啦, 超累就梗係即刻訓啦.
我有次忍唔住講"他過0左訓覺時間啦嘛..." 62問:"本來應該幾點訓", 我話:"一點半" (當時2 ...

琥珀宮

佢地唔理妳地咪由佢地羅 ! 咁咪過時過節先見羅 ! 自己同BB去玩仲開心 ! 有時我都覺得D老人家好"騎厘"嫁 ! 好似我奶奶咁, 約出街食飯, 我同老公早到周圍行就唔得, 佢D仔囡遲成個鐘先到就得 ! 個囡叫佢整乜餸比佢個囡食就整! 我大肚時問我飲乜湯, 我話魚湯, 我都以為煲比我飲啦.....點知唔係 ! 老人家D思想真係難明 !
原帖由 cmyw 於 09-2-18 12:40 發表
你話會唔會有爺爺同嫲嫲唔得閒見個孫, 原因主要係要揍阿女個b,都算喇, 你唔得閒我哋帶佢來探你, 佢居然眼尾都唔望吓, 繼續都係抱住阿女個b:evil: ,雖然我知佢哋一直都好錫佢位千金,但我們又沒有得罪過佢哋,總言知就 ...

琥珀宮

我都有陣時會呷醋嫁! D老人家/屋企人成日錫曬第一個孫! 有D大細超咁! 話雖然佢地有多幾年感情 , 但我見到都會唔多 HAPPY 嫁 ! 咁我地咪同個囡講最緊要爸爸媽媽錫曬就夠嫁啦 !
原帖由 mamibbchu 於 09-2-18 17:44 發表
6299無幫我湊女,老公係最失望果個,因為我地勞師動眾老遠搬屋住近佢兩老嘛,初先老公都好似好慘咁夾係中間,但其實佢自己都錫到個女'lone',又點會睇唔到佢地兩老係幾咁大細超吖,我根本都唔使做d咩講d咩,我都feel到老公 ...

琥珀宮

我都唔明而家咩年代, d 老人家仲咁恨仔 ! 佢地唔諗下自己都係女人, 冇女人生唔到仔 ! 當我大肚時照到係囡, 我老公話同佢到講未必準, 但比我話 "點解唔講得, 係女就女, 佢地唔鐘意, 但我鐘意女多過仔 ! " ! 我同佢地直講佢係女 ! 我奶奶居然恨仔恨上惱, 話 "吓 ....女咋 ! " 跟手先話 " 唔緊要....下次仔啦 " ! 番到屋企我摸住個囡講 " 呀媽鐘意囡囡嫁, 唔好理 d 人講廢話 " ! 生完都無同 d 親朋戚友講話個仔生咗個孫囡 ! 都係見人地話生咗個孫先同人地講咋 (兩個多月後 ) !

琥珀宮

呀囡出世, 佢好似人有我有咁, 成日冇野做都走黎探我個囡 ! (但係佢係超煩人! 又唔乾淨, 我唔like佢黎呀囡嫁!) 但成日同呀囡大陸個唐細佬比呢樣比個樣咁囉 ! 又話細佬肥d, 又硬淨d, 又識呢樣咁 ! 我之前都有暗串個佢 ! 話佢d女仲孝順個d仔, 所以生女仲好 ! 佢唔知收唔收到 !

琥珀宮

生仔就要返郷下攞幾圍個d ! 好在係囡, 唔洗煩 !

琥珀宮

我都係睇身邊d人都係覺得女好過仔, 孝順d !
而且女又可以扮靚靚 !
原帖由 ryan-mama 於 09-2-26 15:22 發表

我覺得仔女我都會咁錫, 不過一講到將來喎, 我就覺得生女好一點, 因為老左嘅時候, 點都會有點病痛, 我從來只會聽到亞女會請假同亞爸亞媽睇醫生, 極少聽到亞仔會咁做! 下次你6299若果有什麼感冒之類, 你就借機問下佢 ...

首頁

尾頁

跳至