論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我琴日去咗兩間AGENCIES... 佢哋分別介紹咗兩個工人... 我依家都唔知點選擇好...

(1) 本地完約 (32歲)
- 12年工作經驗 (兩個僱主都做咗6年)
- 第一個僱主要照顧一對夫婦+一對6歲同1歲半嘅小朋友+一對老人家
- 第二個僱主要照顧一對夫婦+4個成年嘅仔女+一個4歲嘅孫仔
- 佢話打算做多兩年就會返去印尼結婚
- AGENT 話呢個姐姐好乖... 冇"簡"工... 唔介意湊細路仔... 不過唔係好想湊new-born

(2) 海外工人 (33歲)
- 曾經0係香港做過8年... 之後返咗印尼結婚生BB... BB 依家歲幾所以要出來打工賺錢...
- 之前0係香港有一個僱主做咗6年... 另一個2年... 都係湊開小朋友兼有new-born經驗...
- 不過已經返咗印尼3年... 唔知佢會唔會已經唔記得點樣做嘢或者香港人嘅standard

而我屋企依家只係要湊一個兩歲半嘅仔... 不過我哋打算再生bb... 所以到時就要湊兩個小朋友...

兩個都好似好好咁... 因為完約果個可以見真人... 傾落又好似ok... 唉... 好煩... 我成日都係"簡"錯人... 好冇眼光... 已經衰咗兩次... 無端端要駛多兩次萬幾蚊去請走啲騎呢精... 所以好擔心又選錯工人...

大宅

我見第一個工人果時都有同佢講明我哋會想再生BB... 佢就話佢到時已經熟咗我哋屋企嘅工作情況... 佢覺得OK...

我都有問佢點解唔renew... 佢話佢原本湊緊個小朋友已經10歲... 所以唔駛再請...

大宅

本地完約果個又驚佢唔慣要再湊咁細嘅細路仔... 因為佢湊開果個已經10歲...

海外果個又怕隔山買牛...

真係煩!!!!!

大宅

回覆:邊個工人好啲呢????

我個agent啱啱打俾我話嗰個完約工人提前出咗嚟,佢原本30/6先完約,所以叫我即刻簽佢等佢可以早啲上工!
請問佢哋係咪可以提前出嚟?

大宅

回覆:邊個工人好啲呢????

因為本地完約嗰個一個月後已經可以上工,而喺印尼嗰個起碼等兩個月,其實可唔可兩個請哂先,如果本地完約嗰個唔掂都可以有個後備。如果佢OK我可唔可以叫入境處停止發簽證俾印尼嗰個呢?

首頁

尾頁

跳至