夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好羨慕我有d朋友有一個好鍚佢既老公, 今晚我訓唔到, 比我c6激到想:-( :-( , 但又要唔比我既小朋友見到, 唯有死頂, 但實在頂得好辛苦:-( :-( , 點解佢可以時常去happy, 一星期2日打牌, 2日打golf, 有時候還要與朋友去飲酒, 我去下街happy都要問囝囡攞permit, 點解我要一整天做囝囡既好媽媽, 好朋友, 好社工, c6就不需要:-( :-( , 我都需要空間抖氣, 點解我c6唔幫下我, 點解每次都要係我讓佢,我都有倦既時候, 點解佢唔明白下我,:-(:-(

炸彈已經日夜放係身邊, 我就快抖唔到氣:-( :-(

大宅

原文章由 clc_ivy 於 07-10-18 10:50 發表
個個男人係咁自私架啦!
叫佢幫你湊幾日,你就出去抖下,比佢感受一下佢就會明,我成日同我c6講'如果你娶我返嚟,係諗住要我幫你生仔,執屋,同做d賓賓都做到嘅嘢嘅話,唔該你放開我,你去娶個賓賓啦!因為咁樣我好辛苦,有d ...

昨晚訓唔到, 現在仍然好down:-(
因為家中1子1女都需要長期吃藥, 需要時常去醫院覆診, 其實我既心理負擔都好重, 還要在囝囡面前扮堅強, 我都係人, 會有情緒低落, 需要空間抖啖氣, 只希望c6抽些少時間陪他們, 我可以外出抒解鬱悶, 點知佢答我唔得閒, 約左人, 喂!今星期1至3都已經每晚零晨2時許才歸家, 只是要他於星期四晚陪他們吃飯, 居然話唔得閒

我都知男人自私, 我亦知母愛係偉大, 我每天都同自己講盡力而為, 問心無愧, 但是, 我都有軟弱既時候, 需要另一半既扶持, 究竟佢明唔明白:-( 什麼是精神壓力, 有什麼藥吃了可以暫時忘記憂慮呢:-(

大宅

原文章由 tam88 於 07-10-18 11:09 發表
你介吾介意講下點解要食藥,好想同你分享下做媽咪負擔壓力

大囡2年多前患抑鬱症, 曾經出入醫院多次, 舊年係瑪麗做電療, 一星期電腦3次, 每次都要全身麻醉, 缺完17次後, 幸運地病況有好轉, 但今年7月腦部照磁力共振, 又發現腦下垂有0.3mm腫瘤, 需要吃藥及監察, 但這止藥又與情緒藥有抗衡, 所以都要經常留意囡囡既情緒狀況.

二囝又於2年前出現怪病, 突然無故肌肉抽畜, 好像巔癎症, 但做了很多檢查, 也查不出病因, 現在只能長期試藥, 控制全身抽搐, 他亦曾經出現情緒不穩定, 因為擔心家姐, 又比同學取笑做抽筋仔.

三囡現在處於青春期, 她比較敏感, 曾經與朋友訴苦, 說媽媽因為要照顧兄姊, 疏忽了她, 她又要時常忍讓兄姊, 自己功課壓力大, 很不開心

大宅

原文章由 kary512 於 07-10-18 11:37 發表
今日聽收音機...覺得對說話好o岩~想o係呢度講~!愛情係女人既全部~但係對於男人黎講係其中一樣~!!所以太多男人都係為自己多數係為個家~!其實個定義係咩呢?o係呢度我好感同身受~因為我老公都係一樣~之前返工放工湊女.. ...

點解男人可以咁自私, 真係感同身受, 知佢多嘢做, 唔係唔比佢
relax, 但佢唔係鐵做, 都需要睡眠時間, 身體健康都係重要, 晚晚三更半夜, 勸佢又話我煩, 與子女關係差, 又話係我做成, 唔好既都關我事:-(

大宅

原文章由 tam88 於 07-10-18 11:46 發表
原來係咁,吾怪你真有好大壓力,我記得係我最大壓力同最無助底下,賞試找個宗教信仰,咁可以幫你有精神寄托,子女也可以從信仰中睇人生,從吾同角度!

子女都已經有宗教信仰, 但要佢哋從信仰中睇人生, 明白道理, 都需要一段時間, 3個都需要媽媽的呵護與關懷, 同一時間我都好難作出分配, 所以才要c6間中配合, 點解佢唔明白, 只懂得投訴我過份緊張:-(

大宅

原文章由 MrsJCLee 於 07-10-18 12:31 發表

unionlaserlinda

加油!願上帝賜福給你.也願你老公快快配合你的需要.

好多謝你哋既支持
吐了這麼多苦水, 心情已經稍為平服:-| :-|

首頁

尾頁

跳至