夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

moon7632 發表於 19-2-16 12:48
鬼佬唔會咁,好多都好有責任。我以前識澳洲人都冇佢咁差,結婚就有責任。好多朋友都唔同曬,如果冇愛就分, ...

吓,但都有好多鬼佬都好沒責任的喎。你咁係崇洋。

大宅

樓主,你老公咁樣真係好唔信得過,睇左少少你以前講過既野亦唔覺得你老公愛你錫你,所以你千萬唔好同佢簽紙,都絕對唔好落佢名。好明顯你有錢過你老公,佢靠你養,你如果簽左紙,離婚分分鐘佢分你身家。

大宅

moon7632 發表於 19-2-17 13:55
下,本人老公都係香蕉人,佢d朋友同學都係鬼佬鬼婆,真係冇乜人冇責任感,可能讀書唔成的就會冇責任。佢地 ...

我意思係都有好多鬼佬沒責任感,唔係鬼佬就一概而論為有責任感。咁讀唔成書既鬼佬都係鬼佬吧?不過我又唔覺得關讀唔讀得成書事,賤男就係賤男,不過可能有D讀過書既賤男識包裝啫。

大宅

mini1204 發表於 19-2-18 20:52
下,昵D係咩年代既封閉觀念?
我身邊既 10個有8個都好有責任感好有家庭觀念

下。。我既意思咪就係因人而異囉,係另外一個jm話所有鬼佬都有責任感,我覆佢話都有好多沒,佢咁講係崇洋

大宅

moon7632 發表於 19-2-19 23:57
只能話你見識少,無言

哈哈!我見識真沒你咁多,見親既鬼佬都係有責任感的,好好的,放個屁都可能香D

大宅

liumeowjen 發表於 19-2-20 18:55
自以為修了道也不代表能修到佛心

我看到的是你自以為在提醒别人但卻以高高在上的語氣批判別人。

哈哈,多謝jm你明亮的眼睛(emoji) 我只係講佢咁講係崇洋,咁就叫沒見識沒口德,仲話修佛,簡直影衰佛道,佢參透不了的。

大宅

moon7632 發表於 19-2-20 17:23
一般人最容易犯的是口業。
一個人的命運好不好,
從他有沒有口德就看的出來。

唔唔。。明白,咁我應該係有口德,因為其實so far我人生都好幸運好幸福,我都好多謝上天咁眷顧我。

jm你自己都努力參透佛偈吧,你之前話讀唔成書既鬼佬先沒責任感,衣D我地中國人難聽D咁講係叫“狗眼看人低”,可能唔屬於沒口德,但相信佛教都唔鼓勵吧。

首頁

尾頁

跳至