自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

國立師範係唔錯嘅大學,如果佢真係好堅持,都未嘗唔係一個選擇。不過,如果要返hk 教書,要有心理準備條路唔係想像中易。
非本地學位課程,可透過學歷評審認整,台灣出名大學,基本上都無問題。問題係學校請人時會會會揀佢。唔好信現在的老師講咩,請人係校長副校呢d 高層決定,如果佢讀嘅係一線中小學,更加唔好諗。
假如佢立志做老師,趁讀大學幾年充實自己,令自己張CV 可以喺一疊本地大學畢業生中脫穎而出,面試時令校長覺得有能力教好學生,就可以實踐理想。

公爵府

^^ 發表於 20-8-10 16:52
我其實之前好堅定話唔比, 之後攪到大家好僵.
佢現在口口聲聲話我阻佢前途, 明知香港入學不理想, 都唔比佢 ...

既然係咁,點解唔俾佢去呢?如果佢想教書,以佢成績,除非考到教大,否則其他路唔會比國立師範大學好好多,因為,我唔覺得佢重讀可以升10 分,而其他接駁課程,其實到時張CV 都差不多。反而佢喺台灣認認真真,打好本科根基,未必揾唔到工。

公爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:01
佢唔肯返大陸讀, 講真我都覺大陸好過台灣, 大陸水平仲高過台灣, 但佢唔肯返.

...

你嘅說法係錯。內地、台灣都有一級學校,亦有野雞學校。要比較,就要比較學校,唔係地方。你用呢個思維,當時說服唔到阿女。

公爵府

^^ 發表於 20-8-11 16:20
我都打算比佢睇, 這裡有咁多家長意見, 有咁多姨姨為佢想將來, 希望佢可真係認真諗諗, 明白唔單止係我一面之 ...

千萬唔好。
一般年青人係唔鍾意父母攞佢成績同人講。我有朋友個小朋友GCSE 全9 (即最高grade).知道亞媽同朋友講佢成績都唔開心,何以佢只有14 分。而且部份分析牽涉政治取向,更加容易觸動佢神經。

一家人嘅嘢,一家人自己傾,forum 只係攞資料加意見參考。

公爵府

^^ 發表於 20-8-11 15:52
明白, 其實我意思唔係話大陸一定好過台灣, 明白係睇學校, 我意思其實係香港認可大陸學位, 所以大陸好過台灣 ...

單睇你話內地學位承認,台灣唔承認你已經說服唔到你女。對私人公司,根本無話承唔承認,係睇間大學有幾叻。至於政府,所有非本地學位都要去做學歷評審,就算歐美大學都要,學歷評審唔係考試,只係交文件。

公爵府

蘋果木 發表於 20-8-11 16:41
甘好成績都吾俾講 都吾明而家啲年青人諗乜架! ...

年青人覺得係佢私事,父母喺未得佢同意下係唔應該講,同成績高低無關。呢d 係鬼仔思維,文化差異。

公爵府

^^ 發表於 20-8-11 16:42
如佢志願係老師, 我都建議佢重考, 但佢話我唔明 DSE 壓力, 佢話佢唔會重考, 我話出嚟社會壓力仲大, 而且如 ...

如果目的係老師,去台灣反而有出路。我之前都講過,14 分重考可以考高幾多? 反而去台灣,起碼國語好,如果修中文、特殊教育呢d 科,喺hk 未必完全無機會。鬼唔知港大英文畢業再讀pgde 易入行咩,何不食肉糜。
好多jm 話學校唔會請dse 成績差,係事實。但如果只係教小學中文,dse 14 分亦未必完全無機。最緊要讀完後本科能力夠。

公爵府

yurijm 發表於 20-8-11 17:02
14分重考係就係難
不過咁喎jm
你都識講係教中文,要貼地啲去諗

入到教大當時好,但14 分重考入到教大機會有幾高? 如果高嘅,自然重讀,但我唔覺得。因為我早一兩年望過,好似要20 分以上。

公爵府

^^ 發表於 20-8-12 15:47
明白, 謝謝議見 ~
係 ~
另外最唔明就係點解 DSE 未開考便咁快確認收 ?

以前我都唔明,但因為我仔會考慮去外國讀大學,所以有留意資料。英國報大學都係考試之前報,大學會俾conditional offer 同unconditional offer, 至於台灣是否也是,那就不知了。
聽說,收國際學生比例都會對大學排名有影響,至於hk 學生對台灣來說是否計國際學生就不清楚了。

公爵府

大笨鐘 發表於 20-8-12 14:35
係咁平

hk 人是否屬於僑生? 計港幣一萬都唔駛,呢個價錢,平過hk 讀大學好多。以樓主情況,真係無咩可能說服到阿女。

首頁

尾頁

跳至