婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 00:51
99一直都想洗走我地2公婆,想我地單獨放低bb俾佢湊同玩,但我一路都唔想,而c6又覺得無所謂,直到有次c6生 ...

你唔洗靠佢任何野既~~~~咪話之佢囉~~~唔俾就係唔俾~~~仲要俾你發現佢背住你做埋d叫左唔好做既野~~更加啋佢都傻啦~~

果日呀B返到屋企咁~~巳經有古怪啦~~~仲要依家有証人爆大鑊~~~更加大條道理同老公講~~~以後乜理由都唔會放低個B俾奶奶單獨湊~~~

要拒絕唔難~~~睇你堅唔堅定姐~~~說話可以講到好好聽既~~~一大堆唔想佢辛苦呀~~佢湊大左你老公乜都夠啦~~~你自己做人呀媽就要負責~~~講到你覺得放低俾奶奶湊就係不孝~~生得就要自己負責任~~~

你老公幫奶奶口既話~~~連老公都訓話一輪~~~問佢點做人個仔~~點做人老豆~~~然後抱起個B扮嬲你老公就行左去~~~等奶奶冇機會再講要單獨湊/表演一哭二鬧三上吊~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 01:25
C6其實都有同99講話唔好帶b落街,但99唔聽,老公都好嬲,但佢好快就無事,因為始終係佢媽,所以佢無事之後 ...

所以咪話下次你唔好再咁傻放低個B俾佢單獨湊囉~~~要湊咪坐係到睇住佢湊~~~要你放低個B離開間屋就冇可能~~~

你唔放低個B~~~冇人叫你要口口聲聲話~~~唔放心俾奶奶單獨湊~~一陣又唔知佢搞d乜架麻~~~

你可以話冇地方去~~~老公話去邊去邊~~咪話你累想坐下~~唔想依家去囉~~~

既然你都講到係次次出事既~~~你老公仲講得出口你針對佢媽~~~機會一次又一次咁俾佢啦~~~但次次都出事喎~~~唔通真係要搞到個B出事先識停???定一話都唔停~~~繼續俾奶奶搞落去~~話同佢冇關呢??

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 01:22
但99到時又話我唔比佢湊孫玩孫,又話分化佢一家人,帶走佢個仔同個孫,又話搞風搞雨
...

冇話唔俾佢湊呀~~~咪成家一齊湊囉~~~~奶奶你唔係玩分化呀~~~要玩獨處~~~一家5口~~三代一齊係間屋到唔開心既~~~你係要自己帶住個孫週圍去~~~咁依家係邊個玩分化~~邊個帶走人地個仔呀?~~~

佢要留住個仔既~~~咪俾佢結婚呀麻~~~洗唔洗買張3人床返黎一齊訓?等你半夜摸住個仔訓~~一開眼就見到個仔~~好冇?

係話我帶走你個仔之前~~~你問左自己個仔肯唔肯先啦~~~(我就結婚前巳經講明唔可會同住架啦~~一係唔好結~~~你個仔應承既~~有乜你話你個仔/同你個仔講~~唔好黎話我/同我講~~)

子爵府

鳥嘴123 發表於 16-7-28 08:59
我咁諗...
如果我冇好好咁保護我B
就係我做阿媽嘅責任

有血緣都唔會俾個B佢當玩具/寵物玩啦~~~

我當年未嫁係自己娘家養隻狗~~~都睇唔順眼我自己父母縱隻狗~~~我話乜唔好~~佢地都話冇所謂啦~~狗仔好想食/好想去~~~所以果時我巳經諗好~~~有仔都唔可以俾佢地湊~~~

我對邊個都一視同仁~~~總之唔做得既就係唔做得~~~有份生既老公都一樣唔得~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 16:56
依家老公仲話要一星期返去住兩日,話慳錢,話唔好唔想又發脾氣,真係想迫到我痴線!
...

返去住兩日會慳到錢????你住日租架??

慳到乜錢呀???飯錢??咁叫佢自己一至日都返去食囉~~仲慳得多添~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 19:36
岩岩同老公講唔想返,話99私自帶孫出去呢件事好唔尊重我地,佢又幫住佢媽,仲鬧我,起身想郁手打我

...

想郁手打你你老公好有問題喎~~~

都講左叫你唔洗講出口話奶奶私自帶呀B出街係問題囉~~~你死係要講~~~十個有八個男人都係幫住佢呀媽架啦~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 03:27
C6話同佢媽講過,但佢媽都係咁,佢都無辦法,姐係意思係佢講就講左,佢媽唔肯聽照帶都無計,又話好小事我 ...

咁我又覺得依下你老公冇講錯~~~你地唔放低個B俾佢咪冇事囉~~~~唔通你諗住就咁一世可以唔再返奶奶到/唔再見奶奶咩

奶奶唔聽你講就更架啦(試問有幾多個會聽)~~~~咁你咪又唔聽奶奶講囉~~~佢話要你放低個B佢湊~~~你咪扮聽唔到講第二樣~~~佢再講一定要你聽到為至既~~~你咪答佢一句唔捨得同BB分開一齊湊啦~~~佢再講~~~你咪喊俾佢見囉~~係喊唔捨得離開個B~~~唔係喊奶奶同你搶B喎~~~

總之佢講乜~~~你都唔會留低個B單獨同佢一齊架啦~~~咁就唔驚佢瞞得到你係背後帶呀B去做d乜啦~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:03
99認為佢係嫲嫲,地位大過我地,又係長輩,已多次係我地講完唔好後話廢事理我地,初頭以為佢講下,估唔到 ...

咁你老公講既真係事實喎~~~~

除非下次你地返到去~~~唔留低個BB俾奶奶湊~~~一家坐晒係到~~~而你奶奶仲夠薑抱你個B推開你地咁衝出街既姐~~~~唔係你真係好難定奶奶死罪架喎~~~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:04
我有同佢講,99係你媽,呢啲問題應該你出面同99傾好,如果我講只會鬧交同關係唔好,佢就話寧願我自己去鬧9 ...

你講既住緊父母物業~~~係邊個父母先???

係你父母既~~~~咁你咪同老公講~~~係你叫我自己去鬧奶奶架~~~~咁你咪去話奶奶囉~~仲講明唔會再俾佢單獨湊B~~~叫佢唔洗再嘈~~~

係老爺奶奶既~~~~咁你咪做呀B保標~~~唔會俾呀B離開你既視線範圍~~~咁你奶奶咪乜都做唔到囉~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:27
其實99試過,死話要帶出去,係c6發火先冇帶,但我地一唔係到或正確係講係我唔係到佢就會自把自為,因此我 ...

你老公講得好岩架喎~~~嫲嫲見孫湊孫天經地義,嫲嫲唔會害佢,佢都係咁養大~~

你奶奶死要帶出去~~~你老公都發火阻止左佢啦~~~算係咁架啦~~~~大把當場仲企埋奶奶果邊話一陣冇所謂

事實係你可以令你自己長期在場既姐~~~冇人叫你自己行開架麻~~~亦冇人話你一定要俾奶奶湊架~~~你咪湊到呀B返學先去返工囉~~~~

都話好多借口俾你用黎推奶奶湊B架~~~~但你偏偏要將個事實講出黎~~~搞到家嘈屋閉有乜意思呢~~~

你奶奶係你老公呀媽就更架啦~~~奶奶一日唔死~~你都仲係要去見佢架~~就算你唔去~~~你個仔係要去架~~~~除非佢對你地做左d好癲既事會傷害到你地身體/生命既事姐~~~

唔通你話唔捨得個B~~~BB好多第一次過左睇唔到就冇得睇架啦~~~第一次反身~~第一次講野~~第一次起身企~~~第一次行路~~~所以想湊B湊到佢返學~~~你老公會鬧爆你話你on居~~依d係留俾奶奶睇咩(會既話你就自己諗仲要唔要依個老公啦~~)

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:35
係我自己父母,但如果真係吵大鑊,我真係咁話99,姑9老公個啲實鬧到我暈,老公可能打我,到時都可能離婚
...

你老公打咩你呢~~~佢叫你去鬧架麻~~~~

不過係我既話~~~我就唔會去鬧~~因為我有家教~~~佢始終係我奶奶~~~我老公呀媽~~~~

我做到既野就係唔會俾我個BB離開我既視線範圍~~~其他人講乜都好~~~我都照係咁~~~

佢地要話我懶緊張既~~~我咪笑笑口話係呀~~~BB係我寶貝黎呀麻~~~

佢地要話我好唔放心俾奶奶湊既~~~我咪又笑笑口話~~~冇計啦~~~我寶貝黎~~見少一秒都唔得~~

從來冇話唔俾奶奶見孫~~~要見一齊見~~~就係咁簡單~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 18:49
我唔會唔比99見孫,只係唔想同住,小住一兩日都唔想,亦唔鍾意99樣樣關於小朋友既野都唔尊重我,但當然,9 ...

都話你奶奶要做乜係佢既事~~~你點做又係你既事~~~

你下下要講到因為奶奶乜奶奶物既~~~咁係老公都頂你唔順啦~~~唔想諗你係針對佢呀媽都唔得啦~~~

你係要表現到唔關你奶奶事~~~係你唔捨得離開個B~~乜都要親力親為~~唔放得開俾其他人做~~~

你要做到淨係奶奶做乜都唔俾既~~~咁係人條氣都唔順啦~~~

同你父母住就一世都得~~~同老爺奶奶住就一日都話唔得~~~

倒返轉你老公都唔慣同你父母住啦~~~你都會講句我父母都冇對你做過d乜~~~你唔鐘意d乜姐~~~但事實係你老公唔係係你屋企長大~~~你覺得冇問題唔代表佢覺得冇問題架喎~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 23:17
其實已成家立室我都唔想同父母住,都想自己一家一主,但依家係過渡期,大概兩個月後會搬,所以唔存在會同 ...

係你老公立場~~~佢都係過渡期姐~~~一星期住兩日姐~~~唔係住一世架~~~

你老公想你去~~~咁你咪去囉~~~但一定要老公左場~~~唔在場既你咪抱呀B去街囉~~~防止奶奶背住你老公俾說話你聽~~~~

我依家都係咁~~~~要完全唔見又冇可能~~我奶奶仲要係失驚冇神黎我地到住幾日~~~半夜拍門話今晚係到訓~~一訓就幾日唔走~~~第二朝襯我老公返左工就黎俾說話我聽~~~

試過幾次我頂唔住~~~咁咪老公一返工~~我又出街囉~~~慘係慘d~~~明明冇地方去都要出街坐~~試過係商場坐足成日添~~~但冇計架~~~唔俾佢黎又唔得~~~因為由我地未結婚前~~~奶奶巳經慣左失驚冇神出黎老公到訓幾日~~~

要唔俾佢黎我到訓既~~~就只有我地搬過間新屋~~~咁佢以後黎親就訓返依間屋~~~

依家咪有老公在場先見~~~老公唔在場咪閃走囉~~~~等到老公收工先約埋一齊返屋企~~~~搞到好似有家歸不得咁~~

有時我老公同我講~~奶奶聽日黎~~~我即時情緒低落~~~果晚即刻失眠~~~有時仲忍唔住喊~~個腦不停諗為乜佢又要黎~~~為乜佢又要黎呀~~~我都覺得自己有病~~~(大前題係我未有細路巳經係咁~~~有左我真係唔敢諗)

但你老公都有壓力既~~~先唔好講佢d脾氣(另一面再講)~~~佢要夾係你同呀媽之間~~~佢都好難做~~~你奶奶做d野又未去到可以同佢反面以後唔見~~~

你又冇可能俾個B奶奶搞~~~黎陰呀奶奶錯處黎定佢死罪~~~唯一辦法就係扮順你老公意~~~等奶奶係你地面前抱B衝多幾次出街~~你老公發多幾次火阻止~~~等到你老公厭佢呀媽煩搞事~~~

講得衰d個句~~~你要爭氣頂住~~~唔好俾奶奶搞到你真抑鬱~~~老公唔受硬既唔鐘意你同佢講道理要講親情既~~~你咪唔好下下同佢講道理講親情囉~~~

奶奶愛孫深切要見~~~你咪俾佢見囉~~~~你做呀媽既愛子深切離唔開個仔~~~咪留唔得低個仔俾奶奶湊囉~~~~你咪扮慘囉~~~奶奶識喊你唔識咩~~~

子爵府

艾森 發表於 16-7-29 23:59
樓主你一講到傷口爆線要入院,你老公都寧願訓覺都唔陪你咁過份,我就記得你之前出過既post。
你老公又踢bb ...

搬返去果日咪捉埋老公一齊執野~~~等佢慢慢搬囉~~~重要係拎d兩日後又要搬返走既野(冇理由買多套係奶奶到架~~咁係晒錢唔係慳左錢囉~~)

睇佢搬得幾多次囉~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-30 00:31
通常係老公用揹帶揹b,我係搬野個個,而佢係唔會幫手執不過都決定順佢意試下返去一次先,希望無事發 ...

為乜係佢揹呀b~~~而你搬野呢~~~~平日返去幾個鐘就話拎幾條片一個奶樽姐~~~家陣話住兩日喎~~實大包細包啦~~~仲有你兩個大人d衫啦~~~住兩日唔洗沖涼唔洗換衫呀~~~我係你就一定揹住個仔~~~等佢搬野囉~~~

唔幫手執你咪慢慢執~~~執佢三五七個鐘囉~~~由應該朝早出門去既~~~咪執到下午先出發囉~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-30 00:34
醫生話呢招已試過,初生時餵人奶我話醫生話bb唔需要飲水住,99就話你識咩,以前佢都係咁餵,又同bb講話你 ...

你老公食人奶大??

咁你老公對於依個件事咩睇法~~~點處理呢??~~~有叫奶奶唔好俾水BB飲~~~定叫你收聲俾奶奶餵飽佢呢??

當你奶奶話你識咩既時候~~~你要壓住自己d火~~一面天真無邪咁話~~我唔識架~~醫生識呀麻~~~人地醫生讀咁多書~~又有醫學根據~~更係信醫生啦~~~

然後對住呀B講~~~BB大個都要讀多d書~~做醫生做律師~~~~

明話你奶奶讀得書少信唔過架~~但我又天真無邪扮傻咁講呀~~你咬我食呀~~~佢知你乜意思鬧你影射佢既~~~你咪扮委屈縮係老公到話冇咁諗過囉~~當然如果同你平日性格差太遠既~~你要慢慢變啦~~一次過變到咁鬼信你咩~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-8-2 00:59
今日無意中發現原來c6當日私底下同99夾好,等我同佢出左去比99自己帶孫出去,仲夾好晒咩時間我地會返去,叫 ...

你老公要玩到咁既~~~再睇埋佢平時對你既態度~~~你真係自己諗下你既人生要點過~~~

根本問題就唔係你老爺奶奶身上~~而係你老公既問題~~~奶奶搞咁多野都係你老公縱出黎~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-8-3 23:15
去完99到,99又話要帶呀b出街,我唔出聲當聽唔到。bb扭眼訓,本來訓左但整醒左同99玩,然後呀b扭計嘈,我就 ...

咁咪得囉~~~你個B係屋企冇喊唔停又冇嘈~~~咪等你老公睇下係奶奶搞到個B V嘩鬼叫囉~~~

無人彩佢~~~佢又唔敢真係開門出街~~~咪繼續唔彩佢~~~由得佢自問自答囉~~~

夠鐘咪走人~~~下次再見~~~理得佢講乜要落街~~要留低湊~~~總之依家巳經順左你老公意~~俾奶奶見完個孫啦~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-8-4 02:21
開口只會嘈,而且我角色都唔適合,而且99無真係出去,如果出去我會阻止的,但佢見我唔出聲黑口黑面都無出 ...

係呀~~~千祈唔好出聲~~~除非佢行出左個門口而你老公又唔出聲話佢~~~唔到最後一刻都唔好出聲話奶奶~~~

唔係一陣你老公又有位入你~~~話奶奶講下姐~~講下都唔俾咩~~~如果奶奶真係開門出去佢就會出聲話佢呀媽架啦~~~

首頁

尾頁

跳至