婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 16:33
事件(1)尋日99無啦啦打比我媽,開場白問我媽「丫⋯阿嫂幾時生日架?」咁我媽以為我個迷信99又唔知要夾啲 ...

嘩~~~~你呀媽仲叫你奶奶去佢到睇孫~~~一陣日日上去睇你就暈低啦~~~到時又出之前果招~~失驚冇神話自己係樓下上緊黎~~~你呀媽隨時隨地要招呼佢都幾大鑊:" />~~~~

就係太多咁既奶奶出現係我身邊既朋友身上~~~亦親眼見証我老爺奶奶點對大伯外父外母~~~~所以我一開始巳經唔俾我父母既聯絡方式老爺奶奶~~~~我父母真係唔得閒招呼佢地~~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 18:19
我只係諗當日我地有求於你想搵幫忙時,你都會拒絕。咁你唔係諗住我下下都會同你say yes嘛
...

會諗依d~~~佢就唔會咁做呢~~~~

一向都係佢拒絕你就正常既~~~你地拒絕佢就不孝~~不知所謂~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 18:28
咁我媽客氣上都要咁同佢講架。唔會好似我99咁上到我媽屋企,但話啲生果係買比個仔同孫食⋯咁小家:sweating ...

就係怕你呀媽講客氣說話~~~~你奶奶當左通行証~~~到時自己鐘意幾時到就幾時到~~~鐘意幾點走就幾點走~~~~到最後仲要大條道理講句~~~係你呀媽話我要睇孫就去睇既~~

你知有d人幾得寸進尺架啦~~~~唔至對仔女對女婿新抱~~~係以為所有人都圍住佢黎轉~~~所有人都24小時standby俾佢~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 21:55
但我媽又講唔出叫佢唔好黎呢啲說話⋯好似以前每年初二,我娘家啲阿嬸阿叔就會去我媽咪屋企拜年,咁近呢幾 ...

我就係講緊咁既情況囉~~~~

唔係叫你呀媽講到出口唔俾佢黎~~~~不過必定唔會客氣到任佢鐘意幾時黎囉~~~~真係冇約人~~得閒既~~~咪吹下水~~~但唔該約時間~~~而你呀媽應該唔得閒就話唔得閒囉~~~~

好似你話齋~~~你呀媽約左人~~有節目~~~佢一個陌生人係到話唔怕~~唔緊要喎~~~~笑唔笑大人個口~~~有冇諗人地成班人感受~~~人地怕唔怕~~~人地緊唔緊要

有時我約左d好fd既朋友出街~~~諗住傾下心事~~吹下自己野~~~冇啦啦加個唔多熟~~甚至唔識既人黎~~~都唔多方便啦~~~叫人點傾計呀

子爵府

wing421 發表於 16-12-15 10:44
咁我媽如果真係約左人會推佢,唔會因為佢黎而唔去街!

唔出街都唔得閒招呼佢啦~~~~~

好似你講年初二既case就夠型啦~~~~你奶奶自己一個坐係到~~~~你呀媽成家兄弟姐妹係到講自己家事屋企野~~~~

我就接受唔到~~~我一家人傾家事時~~~有個唔關事既人係到聽~~~雖然我既家事唔係咩重要野/秘密~~~但我唔多鐘意俾人聽~~~~

你奶奶仲要第二年都唔醒水~~~又話要年初二去~~~真係叫救命~~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-15 10:50
我以前本身就係同99住到"無雷公咁遠",佢都可以經常性"突然通知"我地依家落車上緊黎喇....真係嘔血 ...

我奶奶型到帶朋友上黎添~~~打電話黎話佢同佢朋友飲完茶~~一陣去行街~~~依家要上黎坐喎~~~
我老公話~~做乜要上黎坐呀~~你地咪去行街啦~~~
我奶奶話~~佢朋友要上黎探佢(我奶奶)喎~~~
我老公話~~探咩你~~~你咪同佢飲緊茶囉~~~我仲訓緊~~唔方便呀~~
我奶奶話~~有咩所謂~~~上黎坐下姐~~~
最後老公講左唔好上黎呀~~~話唔方便~~~
我奶奶亦係電話到應左~~~好啦好啦~~唔上囉~~~

但正當我地以為奶奶唔會上黎時~~~過左十分鐘奶奶就拍門~~我老公起身去開門~~奶奶仲扮晒野話買左野好重要放低先~~~咁你放低唔洗十秒既姐~~~

佢個朋友當時係電梯口等佢~~佢就狂叫人過黎~~~死要人入屋~~~我老公著住套訓覺衫~~頭都未梳咁企係門口梳化位到檔住~~~奶奶仲想叫人坐低~~~

我老公死都唔讓開~~~同奶奶講~~你地唔係行街咩~~~去行啦~~
我奶奶仲答~~係呀~~上黎放低d野先麻~~~好重呀(其實得袋膠袋仔)~~
我老公話~~咁家陣放低左啦~~去得街啦~~~

中間仲要加插左佢朋友個仔~~衝開我老公去搞我梳化上面d買唔返既公仔~~~我奶奶仲話鐘意送俾你~~拎走拎走~~~後尾俾我老公阻止左~~~

大姐~~~你唔係係到住~~~間屋d野唔係你買架~~~你當正自己話事人~~唔係你既野可以話送俾人~~真係痴線~~~都唔知乜人黎~~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-15 15:50
好彩你老公都企硬⋯如果唔係都幾嘔血

我老公可能驚我出聲會一發不可收拾~~~~所以佢出左聲先掛~~~~

因為我有講過~~~佢做仔既出聲呢~~~奶奶會好d~~就算嬲都只係嬲一陣~~~~

如果要我出聲就反硬面~~~因為冇奶奶會頂得順個新抱出聲表示不滿~~~~我亦做唔出鬧完交後~~第二日扮冇野~~~到時只會連過時過節食飯果場戲我都唔會做~~~以後唔洗見~~~

其實依家都好嘔血架~~~所以我盡量避開奶奶~~~唔俾機會佢激我~~~亦唔洗佢見親我(老公唔在場)就有說話講~~~激親佢就唔好啦~~~

大家少d接觸~~~少d唔開心既事情發生~~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-15 18:29
贊成⋯少見為妙⋯記得阿仔細時,得個幾個月人仔,就係咁要我仔飲啲咩蟲草花湯、依家大左同佢出去食野,食 ...

我老爺奶奶一見到d孫就話要餵佢地食野~~~好在果d孫唔係我生~~~唔係實有得嘈~~~幾個月人仔~~~食品有下例名菜~~~

呀B望實佢食雪糕好想食~~~所以對到呀B成口係~~~~(當時個場景係呀B訓係床~~呀B仲未識反身~~我奶奶爬係佢上方正面食雪糕囉~~咁都叫呀B望實你就冇計啦~~)

過年時~~~煎到黑色既蘿白糕~~~功夫茶~~~~隔夜飯+隔夜濃湯~~煲埋叫做粥~~~

去飲茶~~~呀B明明有奶食~~~死話呀B唔夠飽~~~要叫碗粥俾呀B食~~~誰知咁岩酒樓話冇粥~~~夠膽死話叫碗飯~~加落去BB呀媽食完果碗燒鵝瀨既湯到~~~當粥俾呀B食喎~~

到呀B識食飯時~~~食飯時所有既汁~~~生炒骨既汁/蒸魚既油/炒菜既水/燒鴨d汁~~~都加幾匙落去撈埋~~然後先加菜同肉落去一齊黎餵B~~~~甜酸苦辣油水全部加晒落碗飯到~~~~話白飯唔好食~~所以一定要加汁喎(但唔明點解係要加幾樣汁囉~~講真我睇到都食唔落啦~~一啖入面幾種味又油)

終於呀B每次食完就返去屙幾日~~要睇醫生~~~奶奶當然話唔關佢事啦~~~但次次都係俾佢餵完就出事~~~咁你話關唔關佢事啦~~~

首頁

尾頁

跳至