自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

貓貓6299 發表於 17-9-30 11:14
我覺凶多吉少就真,正常怎會由4點45分in 到 6點半都仲未完。

跟朋友提起,千萬唔好10月3日亮相,萬一對方 ...

你呢個朋友到底有冇見過工架?見工見得耐,証明對方對你有意思,所以先了解多d 啫。

男爵府

貓貓6299 發表於 17-9-30 13:11
唔知係我見識小定已經改曬私隱制度
當日上到去HR 連入職申請表都冇俾我填就直入會議室
...

我interview 人時都只係睇CV, 而CV 都唔一定會有年齡、婚姻狀況資料,由於平等條例interview 時亦唔會直接問呢d 問題。但一般從工作經驗、畢業年份、日常生活喜好等都已經可以估到7、8成。過埋2nd in 都冇問題的話,先至會填人事記錄表、影印相關文件。咁樣就唔擔心過度collect personal data 既問題。

男爵府

貓貓6299 發表於 17-9-30 13:31
Lingytiger 仲有我最想問

我自讀完書出嚟起共做咗 七份工

見你應該工作做得唔短,係穩定工作型,呢個係優點,不妨寫埋。會考成績唔使細列,到時HR 問你擺嚟影印都會知。如果工作對成績有最低要求,HR 應該都會先問你然後先決定比唔比offer . 加油呀!對自己有信心,2nd in 時表現自己既誠意

男爵府

貓貓6299 發表於 17-9-30 14:09
好似我2000至2007 年份工在同公司被升過職
2000至12/2002 年做 admin clerk
12/2002至4/2007 年做administ ...

有升職,可以顯示清楚。我會咁列出:
2000-4/2007 XXX Company
2000-12/2002 Administration Clerk
12/2002 promoted to Administration
Assistant

Job Duties: Administration Assistant 工作内容

不妨係d 招聘廣告到抄下d 合適既job duties, 等自己既工作介紹可以豐富d

男爵府

貓貓6299 發表於 17-9-30 14:45
仲有我見有Job ad 寫要中六程度,以目前DSC
學制只有中四後就 中六,咁我呢d 中五雞又可以照當中六程度申 ...

當然可以試啦,你既損失都係個郵票同面試時間啫。另外,同意樓上所講,CV 2 page enough

首頁

尾頁

跳至