家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我今日$57入左市. 全球環境我唔識睇, 我只係咁諗:

匯豐3月2日announce. 佢地而家應該做緊audit, 12月份條數應該出左比管理層知道.

而家全香港都睇實大笨象, 連電台都開咪剖象, 所以匯豐管理層好清楚, 佢地講出黎既野, 一定係price-sensitive information. 所以我覺得, 佢地3 月出既result應會同佢地講既野相應, 如果唔係佢地都要出announcement澄清.

雖然listing rule無講明什麼情況下=price sensitive或者要出盈警, 但近日都見到好多二三線股紛紛出盈警. 以大笨象咁大規模企業, 如果佢地盤數個result好唔妥, 我覺得佢地會知道要點做囉, 最起碼, 唔會咁勇企出黎講野.

愚見咋, 不喜勿插 ~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Paris 於 09-1-20 22:18 發表
我都唔明點解一定要買5號仔,我從來冇諗佢.
沙士時5號仔79.5-----07年150幾, '恆指'沙士時8000幾至07年319xx,証明5號仔跑輸大市.
買2800都有5厘息派,仲同係你分散投資.買埋內地增長股.

況且, 5號仔今次真係大鑊,次按 ...

我買因為情意結囉 , 亦都因為佢幫我搵第一舊金(一桶就無, 一大舊就有)~

其實自己都好清楚而家匯控既"江湖地位"今非昔比架, 不過見佢咁低, 個價錢唔高就入市支持下佢. 我計過就算真係跌到$40, 而咁黑仔我等錢駛, 我都輸幾千蚊一首, 唔入肉囉.

首頁

尾頁

跳至