親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 @bear 於 09-2-25 21:35 發表
我都想自由行,請問各位自己去韓國會唔會好難架?

我前年去過, 如果去景點旅遊區, 其實唔難架, 果度請好多中國人做野, 佢地講普通話.

我都係拎住本書, 手指指頭擰擰手擰擰咁問人點去呢度果度, 要食d咩咁, 都ok喎. 而且果邊有d tourist information counter係有中國人serve你架.

子爵府

好媽媽勳章

仲有, 如果你識少少日文, 食野方面可能著數少少. 我有晚深夜肚餓, 同老公去街邊帳篷檔口食麵, 我講noodle佢唔知係咩, 但我講拉麵(日文), 佢地就即刻明白晒.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 @bear 於 09-2-25 21:48 發表

咁搭車易唔易架?你通常搭咩車方便d架?

地鐵, ok唔難, 你跟住本書就得. 好多景點而家都有埋中文, 唔難搵.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 靚寶 於 09-2-26 08:06 發表
地鐵沿線有漢字, 應該唔難, 而且仲可以用身體語言搭救, 我覺得呢d係好珍貴既文化體驗係跟團冇既, 所以我會自由行去!

如果book到早機去我都plan左個行程啦!

1. 香港 - 首爾-明洞(樂天百貨)-東大門-南山夜景-南大門 ...

我好鐘意shopping, 所以我用左成大半日響明洞打混. 除左去睇護膚品之外(平過香港, 仲好多贈品送), 我仲去睇衫睇飾品, 特別係街邊檔既飾物, 唔貴又唔怕響香港撞款. 明洞仲有好多食肆, 行到倦可以去食下冬甩, 飲下咖啡.

梨大我十幾年前去過, 感覺shopping無明洞咁好, 同埋唔係咁平(而家唔知會唔會平左).

民族村我覺得幾值得去睇, 我果次去佢有茶道示範, 唔駛錢有茶飲仲有糕點食, 又有得同著晒民族服裝既人影相~

我無去東大門, 去左南大門買手信, 不過唔係好多野買, 都係紫菜果d, 人蔘唔敢響果度買, 因為有人話係假既.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 靚寶 於 09-3-2 10:01 發表

謝謝你d意見, 我唔係點用韓國d護膚品, 不過可能都會貪得意買d MASK返黎既....如果人蔘應該起邊度買最穩陣呢?

我記得好似有間國營人蔘專門店, 以前跟團一定會去. 因為我唔買人蔘, 所以無特別留意, 只係睇書話南大門果d地舖會賣假蔘.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherry66hk 於 09-3-2 15:27 發表
SKINFOOD 同MISSHA有冇乜必買呀,比D意見呀

我無去skinfood. 去missha我買paper mask, 好平. 另外而家韓國大熱bb cream, missha同skinfood都有出, 我未用過, 不過好似唔錯.

可以參考以下link:
http://www.hkheadline.com/dailynews/content_su/2009/02/17/71420.asp

首頁

尾頁

跳至