興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小眼睛看世界-兒童圖書分享

yenki & csk

謝謝你們的介紹, 我都好鐘意睇呢個 topics, 令我呢d 有什麼書緣的媽媽, 點樣去找合適圖書給囡囡, 不用浪費時間和金錢. 我剛才馬上走去 dymocks 店找 2 本 eric carle 書, 但冇貨, 但再公司樓下 bookshop 有, 可是價錢好貴, 2本合共 $140.

其實我每個月都一定會買 1至2本書給囡囡 (2歲), 因怕佢撕破, 所以多買硬身或膠質地書, 其實都唔知 eric carle 的書是否真的合佢. 或大家有沒有其他介紹.

另外, 一些提外話, 請問大家可否告知, 在灣仔或金鐘,那裡有公共 library, 因想恨d錢來買書給囡囡. :-P

大宅

呀! 真係萬分感謝大家報料, 真係好快, 因我剛剛轉去灣仔返工, 真的係不熟悉這裡地勢. 我想我會去軒尼詩道果間, 因我office 近演藝, 但去大會堂又太遠啦!

Ms chan chan :

Ladybird d 書是否比較多硬咭紙型的書, 因個囡有時好鐘意撕書, 又其見到d令佢興奮picture 或人物? 因我唔想成日同佢用膠紙貼返好d書.

靚 Mau :

我每次我有問題, 你都好快和詳細解答, 要叫 Monique 咀你2 啖.

你又响灣仔返工, 有機會出來吃飯吧!

多謝你提醒, 等我同個申請一張圖書証先, 屯門果2間都不太就腳, 因只可星期日去屯門中央睇, 同好多人, 肥妹又成日走來走去, 將d書搬來搬去, 我就成個亞四咁昅實佢, 唉! 都唔知是否同我一樣冇什麼書緣, 但我不會放棄, 要培養下佢閱讀興趣.

仲有, 頭先我去 bookshop 睇yenki 同 csk 介紹 eric carle 果2本書不是硬身書來的, 有冇係硬身packaging介紹????

:-P

大宅

Blythemia, 莎莎和csk

真的多謝你們報料和介紹. 我計劃今個星期六, 日同老公,囡囡一齊去申請圖書証, 咁以後就不用買貴書. 我發覺香港買書真的好貴, 特別係for 兒童類型, 如在澳洲, 兒童書籍種類多又平宜. 我亦都响 amazon.com 訂過書和dvd, 個shipping charge 亦不便宜. 還有果間 cp1897.com (商務), 間直係冇 service 可言, 勁差, 大家要小心.

呀! 重要請大家幫下手, 繼續介更多好書比我地小朋友. 謝謝!
:-P :-P

大宅

J’s mami :

哈! 在這裡又碰到, 等我都分享下小小經驗, 其實我响呢個topic/forum 內向好多媽媽偷師嫁, 佢地d 意見和介紹都好正.

1. 我相信我地bb 係識睇d 書, 但只限picture, 佢地對一線條型態”字”, 仲未有興趣了解, 所以我而家買的 story book 都係以sharp colour, 簡單picture, 少文字為主, 同埋我比較鐘意買外國出版兒童書籍, 因我覺得佢地比較有心思, 去令到本書好吸引人去睇, 相對地即係質素好d. (如有中文書係好, 請介紹!!)

2. 我個做幼兒工作朋友講, 小朋友在年幼時, 我地係要不斷重複講一d 事情比佢聽, 佢地每次聽都可能有不同領會, 亦即是令佢會懂思考, 我地做父母就要把握時機, 引導佢去發挖問題, 再解答比佢聽, 但我地bb 只得 2歲可能不會懂發問很問題吧.

喂! 你講d 書都唔係好白痴啫, 2 歲小朋友都ok, 唔駛要睇 harry potter 呀!! He! he!

3. 這個亦都是我的問題, 每次花囡去到 library, 就好似去到大型遊樂場, 冇時停, 最多同你睇2本書, 跟住就去跑呀! 跑呀!

(各位專家/媽媽 : 有什麼良計?????)

呀! 花囡有樣野好好得意, 就係每次拿起份報紙, 佢會好series 同專心咁睇, 好似大人咁, 仲要唔係睇廣告, 係睇專欄/新聞版. 下次有機會拍下相比你睇!

Sorry! 我想再講多次(呻下), 因我之前响另一個 topic 講過, 香港買書真的好貴, 亦間接另香港地大人或小朋友不能在一個好閱讀環境下, 去培養閱讀興趣..

:-P

大宅

各位 :

我見你們多介紹的書籍都是比較合年紀比較大d 小朋友, 有冇d 啱花囡 (3歲) 小朋友呀! 或一d 必買, 不能錯過的書籍, 而且又就來書展, 等我整定個list 都好呀!

大宅

路過搭咀:mrgreen:

chan :

咁啱, 花囡第一首唸的詩就係"春眠不覺曉, 串串問提鳥....
?-( ?-( , 到家下係唸 "江雪 (停一下) 千山了風絶....

我都信潛言默化, 我本時當唸兒歌一樣比佢聽, 一係就唱 folk songs, 而家真係睇到效果.

annie & 啓園 & 米米 :

係啦, 你們繼續讀同講故事比小朋友聽, 佢地吸收緊, 不要怕好似傻婆咁, 遲d 你會見到效果, 係真. 花囡係一個例子, 佢會自已睇書, 唸詩唱歌, 認字, 不用迫佢自已來. 努力呀! :mrgreen:

米 :

呢首詩以前我成日唸, 因我成日比老師罰, 要我唸, 所以你一打出來, 好有感情喎!

首頁

尾頁

跳至