潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

假既定義不是指款式相似, 而是冒牌.
假鑽石是可以看得出, 顏色和光折射都不一樣, 極不贊成人買carat嗰d, 我想寧可買fashion jewelry. 平時出街好少話會跌左首飾, 如果番大陸咪索性唔戴.

大宅

原帖由 tetelee 於 09-2-5 10:30 發表
條街實在太多人用名牌, 真或假 好難分辨。 如果一個 4、5 十歲嘅 C9 穿到"難身難世" 佢就算拿住一個真的LV, 你地都會認為係假嘅! 相反一個衣光鮮的OL拿住個假LV 或 Gucci, 你地會吾會認佢用假嘢?

如以我為例,我用 ...

呢個又番番去以前曾討論過, 是否必須一身光鮮才配拿名牌手袋, 再推遠d係未要住豪宅駕駛名車甚或blue blood才配拿名貴手袋? 同意Vca認為每人對錢既睇法不一樣, 什麼是"豪"什麼是"爛"? 講到底都只係要過自己標準, 配合自己既價值觀, 與人無關.

純討論! 買個一千幾百流野玩下, 同買個一千幾百沒有品牌的袋比較, 是什麼心態? 既然它們都是一樣不會影響大家的身份價值.

大宅

每個人屋企都肯定有一個以上既手袋, 所以買手袋純粹出於個人喜好並非必須. 買名牌袋當然是喜歡它的外型設計, 但又不想付出其價值(包括背後一大堆設計/宣傳/市場/品牌等intangible資產費用), 所以想用少於10份1價錢去購買冒牌. 就等如水貨客喺羅湖衝閘, 咁就可以用$3來回上水羅湖一次, 好似比原價平90%, 可能呢d先叫抵. 咁衝閘係犯法使用冒牌唔係(?), 唔好理知識產權, 用10份1價錢換回10份1品質, 聽落合理; 人地認唔出就100%滿足感, 咁就超值, 條數係未咁計?! 都係嗰句有人喜歡有人不喜歡.

如果係我, 首先沒有品牌的袋是否自己喜歡, 鐘意咪買, 唔係咁啱心水咪儲足錢先買真野囉.

大宅

原帖由 ibmabc 於 09-2-5 23:21 發表
其實假野既出現/源頭來自市場需要, 市場需要什麼?
就係想慳翻筆錢之餘又做倒相同效果(Even一個月入十萬蚊既人都唔可能每個月買三個三萬蚊既名牌袋,買得黎都唔夠錢買多十件八件數千元的名牌衫呀,鞋呀替換咁,計計埋埋每個月 ...

大戶人家真係可以一個月買3個3萬蚊袋加無數的名牌新衫, 所以月入十萬不是大戶人家.

c-wong, 不要為改變形象傷神, 你見甘比大肚衫都係銅鑼灣小店貨色, 佢一樣襯到鱷魚皮birkin啦, 男士踢拖著乞兒裝揸supercar才夠酷, 女士旺角c9 look拿hermes才夠格.

大宅

原帖由 ibmabc 於 09-2-6 01:04 發表
c-wong, 不要為改變形象傷神, 你見甘比大肚衫都係銅鑼灣小店貨色, 佢一樣襯到鱷魚皮birkin啦, 男士踢拖著乞兒裝揸supercar才夠酷, 女士旺角c9 look拿hermes才夠格

呢段既諷刺又搞笑 ...

我唔係諷刺我真係咁認為. 我有時可以係好烏where, 即係一起身只刷牙洗面就出街, 冇梳頭冇任何護膚化妝品, 面青口唇白成個乞衣咁都照行又一城入去on pedder, d人可能覺得奇怪, 我冇理有冇人懷疑我手上既袋, 照舊shopping無視一切奇異白鴿眼光, 始終冇理由因為人地改變自己生活習慣.

大宅

原帖由 jojoliu 於 09-2-6 19:27 發表
其實個問題唔係咩人會用假野,而係點解D人會用假野,這完全係個人品格意識問題,根本咩人都會用假野(翻版),有錢冇錢都係咁用,如果比我見到一個好有錢的人用假野,我唔會覺得因為佢有錢而佢用假野都冇所謂,我唔會睇佢有冇 ...

冇錯! 買唔買冒牌純個人喜惡, 與人無關, 但正正反映其價值觀同品格標準, 呢個同有錢冇錢無關, 你睇幾有錢既人都可以冇社會良心(題外話). 反而我唔明點解要買冒充名牌, 既然唔係要impress唔係要彰顯身份, 買件平價沒有牌子都可以, 點解要假? 那又係什麼心態, 呢個我真係唔明白? 首富李嘉誠帶精工表而唔係帶假勞.

大宅

再給我的二分錢:
大戶人家買冒牌可能真係貪得意, 但未必會使用, 因為唔會妥協於10分1的品質(特別係冒牌衣服), 亦冇必要為左戴假野擁戚戚然心情(聽過假表會脫色印在手腕, 何其尷尬), 至於戴朱義盛, 有幾何會跌左, 說穿都係因為唔捨得, 有錢唔代表願意花費, 小甜甜都係棲身於華懋辦公室後的千尺密室, 趙世曾既女伴都係輪流穿戴佢家母遺留落黎史前設計既珠寶首飾; 又或者元配戴玻璃姨太太戴上千萬美鑽, 有錢都要睇肯使喺邊個人身上.

首頁

尾頁

跳至