樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家的業主有樓唔賣住,等升。
有些的出售價,已幫你加等10-20的升幅。:tongue:
D地產又無盤sell。

大宅

D業主唔賣住都好呀,咁大家都無盤買賣:lol:
用D錢去消費吓

大宅

原文章由 Henrymama 於 07-12-17 00:11 發表
利好: 减息, 通脹, 經濟好, +人工, 新樓供應少, 美元跌, 大陸掘起
利淡: 美國次按, 美國經濟衰退

邊樣影響大d?

利好的因素,所有人都知道,之後盡有無更好消息呢

利淡:除了以上的兩點。又有無可能出現D大家都未知嘅呢

大宅

原文章由 isaacchan 於 07-12-17 19:10 發表
按揭買樓是有好大的桿杆效應的.

如你今年加薪~6000元, 你就可計數上負擔多一百萬的樓價 (如不超收入的50%). 今即是由200萬的樓轉300萬的樓, 300萬的樓轉400萬. ...

供一層樓是十幾廿年,無可能供樓息口不變,一、二年後有機會加息,到時樓價還可以不斷升值嗎?
當然在早前已經買樓的,就不用擔心:-P 。但現在不斷在追價買樓,是好或是壞呢 ?-(

大宅

如要一星期內追價十萬,假設租金加2000一個月。
咁追價好呀?-( 等係用那十萬交租好呢?-(

大宅

原文章由 isaacchan 於 07-12-20 19:05 發表
樓市旺時, 交投的情況是:
第一時期: 市場平的盤 (如業主心急的或個人理由) 去左先.
第二時期: 市場價的或高少少的盤(一些手頭鬆的業主要換樓)跟住去左.
第三時期: 市場要賣的盤已賣左. 餘下的業主唔等賣, 開出高溢價 ...

咁而家一定係第三時期,到咗>>>>>>>>>>>
第四時期:實在大貴,大部分人無能力入市,變成有價無市。
第五時期:到D業主要比市場價低少少出貨。

可是現在無人知道,每一時期的時間長短。香港這個小小的地方,樓價是受很多外來因素影響。

首頁

尾頁

跳至