自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有時真係好難取捨

我老公ge公公(住係大陸)有胃癌,開過刀,幾年後又翻發,佢自知時日冇多,自己同仔女雖然都仲可以負擔藥費,但佢自己知道只可以拖得一時(打媽啡針止痛都過700蚊枝),情願自己日日忍痛,將自己d錢留俾d子孫,最後係自己屋企去左,走時我老公ge婆婆陪住佢,捉住佢隻手去。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果妳仲負擔到就捱落去(當然唔好俾佢知要幾多錢,費事影響佢心情),唔得就要同佢商量下,試下其他方法。

中醫真係個幾好ge選擇,正如魚生所講,如果肝同腎都冇事不妨試下中藥治療,副作用一定少過西藥,不過功效冇咁快見到。

超級版主

我見網上有好多抗癌食療有提及菱角,用佢黎煲粥煲湯水飲,海帶都有d功效。

另外仲有人提及五行湯,不過怕涼要煮糙米茶間隔服用。

超級版主

所以健康係好重要,有錢冇錢都好,平時要食得健康,訓得好,keep住做運動,唔好有不良嗜好,唔好俾自己太多壓力,希望人人都可長命d。:-(

超級版主

原文章由 ha8mo 於 08-2-22 12:41 PM 發表
我外母都覺得佢煮D野好健康
但我外父都係CANCER去的
仲要係胃CANCER
不過佢個CASE應該都係以前返工食飯唔定時做成既機會大
打份牛工養一大班……

總之做人就唔好死頂,我情願一家捱吓窮都唔要是旦一個人辛苦哂自己。

超級版主

原文章由 ha8mo 於 08-2-22 12:41 PM 發表
我外母都覺得佢煮D野好健康

咁你覺得係唔係先

超級版主

原文章由 foster_ma 於 08-2-22 01:49 PM 發表
千其吾好放棄,冇咗條命就乜都冇。

我老公舊年發現肺cancer末期,已擴散咗又肺積水。係QE醫,打第一支化療針(G####itabine + Carboplatin + Avastin)冇效即轉食tarceva$592一粒,食咗2星期,藥係每個星期買。當時打過去 ...

請節哀,小朋友需要妳!

會唔會自細食得二手煙多?又或者出入多廢氣ge地方?聞得多油煙?係洗衣店做?

超級版主

原文章由 LunMeiWah 於 08-2-22 04:56 PM 發表

我路過,分享一下.

由於我個女5歲開始有甲亢,食藥食左2年,影響身体賀爾蒙出
手毛腳毛,期間亦有四出尋求良方處理,亦試過很多方法及產品,
於2007年9月經朋友介紹,停了西醫處方的藥,轉食美國出品的
幾種健康產品,其後 ...

超級版主

原文章由 ylisam22 於 08-2-23 11:50 PM 發表
有事要找醫生, 好貴不止,最怕無事時比佢攪攪變大件事。 有時我想,天有安排,食幾多穿幾多, 整定。 煮熟就食,算了! 不過,我個仔才10歲,小五要計分升中學,我重未放得底個心! 要去入院儉查都要時間,要是此時去醫,怕耽誤了家人的 ...

咁趁小朋友放長假時去check啦!知道左係乜等自己有個預算,唔駛日驚夜憂,冇事都變有事。

超級版主

原文章由 joshmommy 於 08-2-25 01:23 PM 發表

召藥師,
o係洗衣店做, 機會會高d?

樓主,

我媽媽在05年初發現子宮癌, 剛剛走了....
其中佢無放棄過, 而且積極面對人生, 知道自己將會去那裡(她在病中信主)..令我地一家在傷痛之餘,有著好大的安慰。[多謝你, 媽媽 ...

因為會聞同接觸化學野多呀!
我記得以前有單新聞,係講有位做裝修定煤礦之類ge工人,放工後件衫俾老婆洗,佢老婆年年月月都同佢揚左d塵同烏糟野先洗,結果肺癌死左。

超級版主

我就真係唔多信任西醫,因為d藥係我了解範圍以外,我只係係急病情況下睇西醫(佢地有先進儀器可check),慢性病我都係信中醫多d,身體調理得好先可以有效對抗疾病。我覺得有病係主要靠自己身體去打仗,而唔係靠藥物,太依賴對自己冇益。

其實大陸好多醫院都實行中西醫混合治療,我覺得香港係大有空間發展,不過問題係d西醫唔肯接受中醫。

超級版主

原文章由 ha8mo 於 08-2-26 02:44 PM 發表
你或你家人親身去睇過病嗎?

冇,不過睇過好多科學雜誌同節目(大陸同外國都有),個趨勢係咁。

超級版主

原文章由 meow~meow 於 08-2-26 04:00 PM 發表
我唔係講西醫無用,中藥就一定好,事實上,暫時根本無一樣治療係一定 work, 不過我係覺得西醫係十分排斥其他治療方法,只係顧及本身既利益,令到治療及研究都變得緩慢...

...

非常認同!

首頁

尾頁

跳至