自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

前日去'生繫'書局買字典俾個仔,$95蚊,諗住買多樣嘢湊夠100蚊用左D 現金卷,於是揀左舊貼左5蚊貼紙嘅擦膠。俾錢時收銀哥哥仔叫我補多$1.5,我反問佢,佢冷冷咁話舊擦膠加左價,要$6.5(心諗5蚊都貴,仲要加到6.5?!),我就堅持同佢講入面所有擦膠都有貼上價錢,佢都係冷冷咁同我講加左價,一係補$1.5,一係唔買,再快快手刮走價錢貼紙。我當然唔想補錢,就同佢講我入去揀過另一樣嘢。

入到去文具部,我問其中一位職員,有邊樣文具係同個價錢貼字係一樣價值,我話我想要買5蚊嘅嘢,職員問我發生乜事,之後就同我講俾番5蚊依個價,會同出面同事講。到我俾錢時,我好心提收銀哥哥,佢即打斷我說話,話佢知架喇,真係估唔到而家D後生用咁樣嘅態度對客人,一句唔好意思都冇mouth:

大家去買嘢時記得要記低價錢同埋CHECK單呀!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 m--m 於 10-12-12 03:41 PM 發表
有邊樣文具係同個價錢貼字係一樣價值<--我中意你依句,串得黎又理智,理智得黎又一針見血

咁其實係唔係加咗1.5

我都覺得自己有d串,但無理由佢地入面咁多職員(我見到都有6、7個),改左價錢都冇人跟進,對d客又咁冇禮貌。

係呀! 原本5蚊,過機時顯示係$6.5

如果買左一大堆嘢冇check單就走左,返到屋企先知收多左錢,再走出去又浪費時間,仲可能浪費埋車錢

超級版主

原帖由 irene_mcmug 於 10-12-12 03:39 PM 發表
咁似我上次去食飯碟聖子加價事件既

妳上次個單拖左好耐先搞掂mouth:,我今次都只係幾分鐘嘅事。

超級版主

原帖由 edea 於 10-12-12 04:43 PM 發表
我記得以前大學時有講過普通commercial law, 佢貼左$5係一個offer, even係貼錯, 個客拎左去俾錢就係acceptance, 個deal冇得單方面取消, 間鋪要$5賣俾個客.

現實中去百佳, 我都見過佢格上面個price錯左, d客成個價 ...

學到嘢喇

超級版主

原帖由 celavie 於 10-12-12 07:59 PM 發表
版主:

我曾於另外的書局遇到呢D職員,好聲好氣問佢, 佢粗聲粗氣回應,通常我都係不買野就走, 天下書局多的是! 生意係積累的, 失客多,長遠都係佢有麻煩!

我現在會在街角小書店買文具,又平又有人情味;有時同一款橡皮, 便宜一元半 ...

唔係有現金卷係手想用左佢我都唔會去依d地方買字典,去教協買可平十幾廿蚊
文具就更加唔會0係依d地方買,只係唔想豪埋個5蚊俾佢,叫做有件嘢買到(舊擦膠係出面買頂多都只係$4)

超級版主

原帖由 BingJing 於 10-12-12 10:50 PM 發表
哎吔,版主,唔見你一陣,你幾時由黑白玫瑰襯金底變咗依家個啡色盆呀?

哦! 原來您講我換左屋?

超級版主

原帖由 BingJing 於 10-12-12 11:04 PM 發表

yes yes

以前金光閃閃好高貴

家陣間木屋就真係襯哂 >>>> 勞動階層人士

勞動身體好耶

原帖由 karkar39 於 10-12-12 10:59 PM 發表

企用自己襯番一人一花種植勳章

又係喎! 不過我未買花苗,見到花墟8蚊棵,不過未夠靚,唔買住。

超級版主

原帖由 celavie 於 10-12-12 11:27 PM 發表
版主, 明白了, 被迫買野。
你的現金卷是“聯合XX集團”或是“生繫”的, 若係前者, “傷懵” 同“中華料理”都用得,仲有, 通常該集團的書卷有效期三年, 可以用作買中學的教科書。 ...

係前者啊!
剛巧前日路經商場行左入去,諗住屋企一直欠一本有筆劃嘅中文字典(唔想個仔成日藉故用我部電腦查字而拖慢做功課進度),手上又有現金卷就一於用左佢,估唔到d職員處事態度咁差。

超級版主

原帖由 karkar39 於 10-12-13 12:58 AM 發表

問你都唔答既

唔好意思,去左fb:lol

我見而家d苗仲係唔靚,又黃又溼(去左花墟兩次喇),所以諗住過埋聖誕睇吓會唔會有靚貨返先買。

超級版主

原帖由 karkar39 於 10-12-13 01:22 AM 發表

走左去FB

過左聖誕先買種唔種得切呀 未試過種呢款呀!

兩個月應該夠時間種。

我地離哂題喇! 再傾不如去種植版傾啦~(又可以hard sell吓個種植勳章活動)

超級版主

回覆 58# amypekkle 的文章

我買了商x個本大size字典,$95蚊。

超級版主

回覆 55# 041810537 的文章

咁我又唔想去到咁盡,都係等佢有日自己發現問題或撞板算啦!

首頁

尾頁

跳至