自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

好耐冇開topic,尋晚有感而發,學人作文(幫仔女就完成功課作唔少),邊打邊抹眼。
*自認抽水友請唔好「濫抽」,想0係依個主題抽番2分請打幾隻字講吓你地嘅感受或你地嘅相關經歷。謝謝~

放工回家,老公笑著遞上阿仔的中文課本,某課課前活動,要求學生
說出兩個我們「長大了」的證據,然後再寫在書內。

書內已有內容:我們知道自己長大了,因為......

阿仔所寫的兩個證據:
1. 我已是小六學生了。
2. 爸爸不再年輕了。

我笑......我心酸......。

阿仔,也許你已察覺這年多來,我和你爸的白頭髮一日比一日多,從
我們頭上脫落在地上的黑髮每天掃之不盡,很天真很傻的你逐漸感受
到歲月在你和妹與爸媽身上留下不一樣的痕跡。

半年前某個深夜,我在家大哭一場,過後你好像若無其事的告訴我,
你知道我曾哭過,你說你當時很不安,天快亮才能入睡,他還接續說
,沒有解決不了的事,我們一家人可共同商量和面對。我想起你慣常
在凌晨時份仍在神遊太虛「趕」家課,我和你爸迫於無奈破口大罵,
你邊抽泣邊偷偷玩弄橡皮的可惡樣子,我聽呆了,實在難以想像可從
你口中聽到那番話,你真的已長大了嗎?

上星期五是阿仔你十一歲生晨,你沒有要求我們給你生日禮物,我們
一家人在沒有生日蛋糕和豐富大餐下如常度過,你還說可以和爸爸與
妹妹一起玩一會兒電腦遊戲已很滿足,我有丁點兒欣慰。

數年後,你依然會陪著我們度過你的生晨嗎?

當你踏進社會後,你還會和我們一起住嗎?

你成家後,會經常探望我們嗎?

我們老掉了牙,你仍愛我們嗎?

孩子,無論將來的你變得如何,我會一直愛你。

p.s. 阿爸阿媽,我一樣會如愛我仔女般愛您!

babyislove  阿仔一定會繼續將你o地兩老+阿妹放o係心中!  發表於 12-9-28 01:29
超級特務    發表於 12-9-27 16:06
wong2323  好感動  發表於 12-9-27 14:58
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 12-9-26 16:13
召,我唔想個仔咁快大,但佢好似浸芽菜咁,已經亭亭玉立! 高過我,亦高過各位版主Aunties!唔再係 ...
bk7周年之後就冇再見妳囝囝,個時佢仲係個高小生,原來已高過妳! 妳仲要本身好高架喎! 讀男校仲可以吸引到女仔
我個仔而家高到我下巴咋,仲要瘦到周身冇肉,佢d同學仔有唔少都已高過我。

非常認同家長式管治已用不著,要由關心出發,希望我個仔踏入青春期時仲聽我同老公嘅話。

超級版主

idonno 發表於 12-9-26 16:17
而家呢個年代,我更希望我仔仔可以快啲獨立成家,即係代表佢起碼可以照顧自己,因為如果去到30幾仲要痴住我 ...

咁又係呀,雖然我有時唔想佢長大得咁快,但當佢有日長大成人,千祈唔好做裙腳仔,阿媽唔係佢終身伴侶,亦唔可能養佢過世。

超級版主

yoyob230398 發表於 12-9-26 16:19
想大囡細返d,佢好窩心,我病佢會照顧我,幫我管住佢老豆想細囡快d快長大,佢3歳又頑皮又煩:igive ...

妳大女咁醒幫妳管妳老公? 分享吓

超級版主

tammy9999 發表於 12-9-26 16:27
做父母就是這樣

感性一刻時常有, 但不要看子女是自己人生的全部,

一時感性吓咋,由佢一歲識行識走後,3650多日以黎,對住佢嘔血噴火激心嘅時候佔咗90%up

難得見佢生性,要好好記錄我嘅感受,將來畀佢同自己睇番。

超級版主

晴B媽 發表於 12-9-26 16:30
我女又係小六,有時幻想佢長大拍拖,唔再痴住我,都幾心酸有時遇著佢激我,諗起佢1-2歲時好得意,就 ...
我仲未搵升中資料,完全冇任何準備,係時候要閉關進修

超級版主

joey_23 發表於 12-9-26 16:39
餅餅,

我情況應該比你來得快,幾個月後,大女已經唔再係中學生,
由我生佢湊佢分開又再聚,腦海中仍不時出現大女兒時的樣子,
現在大女已經可能掉轉頭照顧我,洗衫煮飯做家務,樣樣佳能,

今天我又上fb看看二仔的相片,一年間,他已長高過我及大女很多,
驚覺男孩子的轉變比女孩的快,二仔已經不再是從前我手拖的那位,
今天的他,會抱住我肩,小心翼翼拖我手過馬路,回憶他中一那年....某一天,
我和他剛想過馬路,下意識提起他手就拖過馬路,他沒有說一聲或拒絕,
隨即我轉移雙手到他肩上搭著他說:媽咪一時心急,拖左你過馬路,唔好意思,
好在無比你d同學仔見到咋,下次我記得搭住你行架喇!
二仔緩緩地說:唔緊要,無問題,你係我媽咪,想拖就拖,無乜問題,我唔介意!
聽後差點忍唔住即場就想喊出黎,好在老公係身邊聽到又見到,捉緊我手安慰咋!
好感人
比著我遇到妳嘅情況,老公捉緊我手個刻,我反而會失控勁流眼淚

超級版主

我愛Corina 發表於 12-9-26 16:48
我女成日話唔會結婚,要陪媽媽
到佢真係大個遇到個吸引佢嘅好男人時,睇吓佢仲會唔會咁講

超級版主

Superman-GF 發表於 12-9-26 18:23
我急不及侍他們長大。很多人說,餵人奶,離乳很失落,我沒有,只覺安慰,他們長大了,能全吃副食。他們開始睡自己房,我歡喜大過失落。四歳女兒與朋友玩,不讓我參加,我直情超開心,覺得女兒終於有自己小朋友的世界。我欣喜、感恩她的成長。I think it's amazing!!!! 可能我自小很獨立,亦享受獨立自主,我亦很tough 很堅強,我希望我小孩也有這特質。

以上過程我同妳都一樣感受架,但到個仔升小學,佢第一日背住我踏入學校門口,嘩~ 我竟然標眼淚......

我自細都唔多痴我媽我爸,我好獨立,咩都自己搞掂,獨立到而家我老公話我唔似女人,唔似得個女識爹佢

首頁

尾頁

跳至