烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-26 11:59 AM 發表
我想請問, 點解我次次整完d海綿蛋糕/綿花蛋糕, 在倒扣後, 邊定會有d 蛋糕痴住係個不綉綱架上面的, 即係個蛋糕底一定甩敢一d蛋糕. 咁樣唔得完美.

請問有無方法可以避免到呀? 謝謝. ...

可以唔倒麵糊咁滿,焗唔過頂就唔會整到蛋糕面到架上。

又或者買個長腳架插入蛋糕再倒轉放涼,不過會有d洞口。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-28 12:42 PM 發表
Hi, 召藥師, 謝謝你的回覆. 但我唔明呢句點解. 因為我無倒得好滿, even 局住出黎都唔會 over左個模的, 只得8分至9分滿only.

係我將個蛋糕出左焗爐之後, 將佢倒轉放係個不綉綱放涼架上cool down後, 一定會有些蛋 ...

您意思即係就算焗完只得8、9分滿都會痴住個架? 有冇留意過放涼時個蛋糕有否跌落個架上? 您係用邊種模焗? 有冇加牛油紙墊?

超級版主

原帖由 happypiano 於 09-11-28 03:47 PM 發表
咪住, 剛剛睇到呢句.......... 基於我一定嘗試除模, 所以可能每次都係 跌落個架上面的. 咁都有關係嗎?

就係因為甩模,所以蛋糕會同個架接觸,而因為剛焗起蛋糕在散熱時有水氣,所以d水氣令蛋糕痴住左個架。

超級版主

原帖由 happypiano 於 09-11-28 04:39 PM 發表
哦, 原來係咁. 那請問正確的倒扣方法應該是怎樣做呀?

連模倒轉直至蛋糕微暖或完全放涼。
不過您用膠模,可能冇咁挺。

超級版主

原帖由 kayan1130 於 09-12-7 07:28 PM 發表
想問芝士蛋糕要雪幾耐先至ok ga?要雪係上格定下格ga?

妳指凍 cheese cake,用魚膠粉唔駛焗個d? 冬天雪兩小時都得。(唔係雪冰格)

超級版主

原帖由 tung_yan0623 於 09-12-7 04:43 PM 發表
我想做個barbie蛋糕..想問有無人知邊到有得買咁大既蛋糕盒??

我會去文具店買個靚靚大紙盒。

超級版主

原帖由 happypiano 於 09-12-14 10:05 AM 發表
召藥師

我試左了, 若我用紙杯黎局, 就真係無痴住個放涼架(因為無得除左個紙杯黎放涼的).

但係若我用矽膠模, 就算我唔除佢出黎放涼, 都係痴住個放涼架. 仲要等佢凍左之後放入個盒內(已留有少許洞作抖氣用的), 痴住 ...

我諗主要原因係紙杯可全面散水氣,而膠模就只可以係蛋糕面散水氣。

超級版主

原帖由 madku109 於 09-12-9 11:35 PM 發表
召藥師,各位網友,你們好!我好耐冇係呢度出現啦.覺得好有親切感.我有d煩惱,請各位幫幫忙.我囡囡學校要開聖誕party,佢班主任叫佢整蛋糕,佢當然唔識啦.又係要我整,但係我真係冇時間啊!晚晚7點先收工.整西式蛋糕要幾個鐘 ...

唔好意思,冇留意到個回覆。
http://blog.yam.com/jazzychiu/article/14680102
以上係食譜。

咁最後妳整左邊d食物呢?

超級版主

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-19 11:45 PM 發表
請問香油同香精有咩分別, 做蛋糕加香油, 咁香精有咩用, 點用法嫁?

只係唔同稱呼。

超級版主

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-21 12:23 AM 發表
但係我係diy 店同時見到, 芒果香油同芒果香精呢兩樣野同時存左, 咁其實會唔會有分別呢?

如果整芒果毛士蛋糕, 個糕體可以用芒果香油來代替雲呢拿香油, 咁芒果香精呢樣野又有咩用嫁呢?

但其他有d野比如荔枝有香精但 ...

照妳所講,咁我估香油係有味道加色素,而香精就係全化學人工味道(妳見唔見到有顏色?)。

我所知而家普遍雲尼拿香油都唔係天然嘢,只係合成味道,我係八街SUPERSTORE見過一隻成份係真係有雲尼拿提取物,要差不多40蚊一枝,普通個D只要十零蚊。

超級版主

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-21 01:53 AM 發表
召藥師你真係好叻, 無師自通,,我有睇你之前d post, 又想請教下真假朱古力, 調溫係可解呀?

我唔係無師自通架,只係睇左好多前輩心得再記住咋。

真力要調溫係指座溶左朱古力後要待至指定溫度(唔記得係唔係37度左右)先可做型,而假力係冇此限制,想點整就點整。

超級版主

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-21 02:23 AM 發表
其實我又真係唔明, 真力只不過係用溫水座溶佢o者, 調溫就係咁解?

咁假力幾多度溶? 咁"無需調溫"是否指假力可以用高過60度既水溶佢甚至明火煮都無問題呢?

真力回到室溫會凝固, 咁假力又如何呢?

(問題兒 ...

係呀! 調溫就係要朱古力漿溫度降到指定溫度先可做型,而假力(當然都要座水溶同唔好煮太熱)就一煮溶即可做型,兩者同樣室溫可凝固。
冬天玩朱古力好d,夏天要開冷氣先得。

超級版主

原帖由 cool130 於 10-3-16 11:34 AM 發表
請問點解我打擊都唔起(糖加蛋).....

全蛋?

而家天氣涼涼地,要個打蛋盆座暖水(熱到未燙手)打蛋先打得起。

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-10-29 04:50 PM 發表
召藥師

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_muffins.htm

請問,試過跟這個做,但做出來的muffins唔鬆好實,點解呢?

同埋點解有時焗d muffins,用竹籤篤入去係有粉漿痴實的,但到食既時候就發覺muffins入面 ...

我個人建議牛油用室溫軟化牛油而唔好用牛油溶液,打滑牛油同糖後分次加蛋,之後加麵粉,最後加果餡。
加麵粉、泡打粉後要快手拌勻,唔好攪太耐,否則會起筋令MUFFIN變UN同實。

竹籤篤入去要完全冇粉漿痴住,亦聞唔到生蛋味先叫熟。

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-1 12:23 PM 發表

係咪即係話,無論係唔係用分蛋法,總之加麵粉、泡打粉後就要快手拌勻,唔好攪太耐,咁d蛋糕/muffin先唔會un同實?

另外,相問下你用乜野牌子既焗爐呢? ...

係呀!

我用delonghi

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-1 04:01 PM 發表

thanks,但唔好意思召版主,我比較蠢,所以想問多一次:

若果做海棉蛋糕,可以用分蛋或全蛋法,無論用乜法都要攪粉快,唔係蛋糕就會生筋同實,呢個我明白.但果d一早已落左牛油同糖,之後先逐隻蛋加入既方法(即唔係海棉蛋糕 ...

係架! 做任何蛋糕都唔應該過度拌攪麵糊

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-1 05:15 PM 發表

召版主,

唔好意思,我又有問題想請教.
請問你有冇用過其他版子的焗爐呢?抑或你覺得delonghi係最好用呢?你介唔介意話埋比我知你個焗爐既model number呀?因我要買過個焗爐呀.
千萬個唔該. ...

我當年買delonghi係貪佢夠大,有28L,可以焗多D包,其實其他牌字可能仲好,有唔少會員都用特福,我老爺以前入油換嘅忠臣細焗爐都OK架。

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-2 09:42 AM 發表

thanks for yr advice! 我而家用緊果部rasonxx真係把鬼火,做唔到上下火功能,焗出黎既蛋糕糕面全部都冇金黃色;唯一既上下火功能係for toast,冇理由用黎焗蛋糕架! ...

好多焗爐得淨上火及上下火而冇淨下火,我個爐只有上火、上下火、上下火加熱風同埋燒雞mode。

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-2 03:16 PM 發表

好多焗爐得淨上火及上下火而冇淨下火, 咁咪好囉, 我個焗爐只得下火, 上火(which are broil同roast functions), d蛋糕焗完出黎白lai sai, 好ugly!

哈哈,我想有埋淨下火

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-3 10:14 AM 發表

咁等我睇下tefal果d會唔會有晒所有火先.其實係咪要built-in果d焗爐先有齊所有火架?

我少留意而家新出個D爐有冇,不過入牆或入櫃個D焗爐都唔係款款有齊。

首頁

尾頁

跳至