自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有留意開我發言嘅會員,應該久不久見到我提及有親人有精神病,佢就係我妹妹!

佢高中時開始有思覺失調,十幾年來病情反覆,佢多次因為藥物副作用而偷偷減藥,又或過企上窗台話聽到神同佢講叫佢跳落街,嚇到我阿爸阿媽訓唔到覺,咁多年來入院長住都有4次,醫生都冇佢符。

近月佢唔肯打針,醫生又俾佢鬧到同意,我妹又唔俾我媽陪佢覆診,平時又收埋d藥唔俾我媽幫佢keep同派俾佢食,結果佢有冇食藥我地都唔知,次次提佢問佢就話食咗,點知咁就出事,佢開始思路混亂,朋友搵佢又唔理,又覺得有人毒害佢,認定所有d水有毒,佢一啖水都唔飲,就連我過去我媽度煮飯,佢都話我落毒害佢,又鬧我爸入佢房偷佢d嘢,激到我爸心臟病發咁滯都要忍佢。

上星期佢開始成日唔係屋企,話自己冇容身之所,係街到大把人,佢覺得安全。佢仲試過下午2點去到半夜3點幾都未返,打佢電話冇開機,我阿爸阿媽落街搵唔到佢。尋晚我地一家人出街食飯,佢食咗少少嘢就話走先,點知原來佢一直都冇返屋企,我媽怕我要照顧仔女唔想咁擔心而冇同我講,剛剛接到我媽電話,話佢而家係警局報我妹失蹤......

我而家真係好擔心,我希望佢識得返屋企,又或者有好心人發現佢精神狀況唔正常而報警送佢入院......

妳快d開番個電話! 快d返屋企! 我地個個都咁愛妳! 關心妳! 我對仔女仲等緊妳返來教佢地功課架! 妳仲收埋咗好多小禮物未獎勵佢地架!

多謝各位熱心幫助同關心! 我offline之後0係海心公園搵到佢,我媽同佢上咗白車入院喇! 我地終於可以鬆一口氣喇!

imkaren  無事就好喇  發表於 11-4-7 11:39
miffymiffy  搵返就好, 安樂晒 ~  發表於 11-4-7 11:20
Sallyb1a  太好啦太好啦太好啦....  發表於 11-4-7 10:50
muybien  無事就好 ~ 多D同醫生傾下以後可以點幫佢, 加油呀~  發表於 11-4-7 10:43
cyan_tang  太好喇!  發表於 11-4-7 10:38
kc_01k  搵倒就好, 妹妹一定知你地好愛佢, 只要控制好病情時, 佢會知道.  發表於 11-4-7 10:20
sasa0208  搵到就好喇  發表於 11-4-7 09:41
alicealice313  好彩無事啦,  發表於 11-4-7 00:15
小玲太太  無事就好喇, keep住食藥, 病情可以控制, 到時同普通人無咩分別架  發表於 11-4-7 00:04
agnes8  搵到就好啦...  發表於 11-4-6 23:40
alicemic  好囉!放下心頭大石! 最緊要平平安安!  發表於 11-4-6 23:33
kylie10  一切安康!  發表於 11-4-6 23:30
ancan  thanks god and bless for your family...  發表於 11-4-6 22:55
juicy媽  幸好搵番喇!  發表於 11-4-6 22:22
CINDYC  搵到就好啦!  發表於 11-4-6 22:01
vkk  搵返就好了  發表於 11-4-6 21:59
sonic04    發表於 11-4-6 21:04
小僕人  好囉..搵返了!  發表於 11-4-6 20:33
bktcc  搵到就好啦  發表於 11-4-6 20:20
amythepooh  感恩,終於找到他,召廚師你和你家人今晚好好休息吓。保重身體呀!  發表於 11-4-6 19:52
meverlaw  冇事啦冇事啦

冇事啦冇事啦!!!  發表於 11-4-6 19:27
w_y  祝福你妹妹平安回家!  發表於 11-4-6 19:13
JoJo  希望你妹妹快d 返屋企!  發表於 11-4-6 18:57
lalababe520  希望你妹妹平安返屋企啦  發表於 11-4-6 18:53
cicicat  祝您妹妹平安歸家,一家開心!!!  發表於 11-4-6 18:46
yinyeung_mami  希望你妹妹平安冇事回家.  發表於 11-4-6 18:35
karkar39  唔好太擔心,希望盡快找回  發表於 11-4-6 18:26
yee609  希望你妹妹快D平安回家  發表於 11-4-6 18:22
sarahcow  God Bless Her...  發表於 11-4-6 18:17
杉浦太陽  希望妳妹妹早點回家團聚!  發表於 11-4-6 18:13
CINDYC  希望版主妹妹快啲返屋企!  發表於 11-4-6 17:59
agnes8  希望你妹快d出現  發表於 11-4-6 17:46
shystc  召版主~你將D資料mark返係第一個post...等多D人睇到...人多好辦事  發表於 11-4-6 17:42
may0317  我琴日坐35a巴士番安蔭時見到有個黑色長髮前面齊陰令住粉紅色袋箸白色底綠色線既格仔衫既女仔向巴士自言自語獨自一個人坐..吾知果位會吾會係妹妹  發表於 11-4-6 17:26
mrsjimmy  希望你妹妹平安, 早日回家~  發表於 11-4-6 17:23
jui  願妳妹妹平安,,,,,  發表於 11-4-6 17:20
ricohui  希望你妹妹快d出現...  發表於 11-4-6 17:18
circleda  祝你妹妹平平安安  發表於 11-4-6 17:09
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

佢31歲,163cm左右高,身型略胖(又唔算係好肥),長髮,頭頂及兩邊頭髮束起,戴眼鏡,皮膚都算白,眼神呆滯。離家時身穿黑衫黑褲黑外套黑波鞋,加個斜'咩'深灰藍色袋,個袋裝到好漲。

佢尋晚9點離開馬坑涌道富城火鍋海鮮酒家後就一直再冇返過屋企。

佢平時會四圍去,土瓜灣公園、翔龍灣、黃埔、油尖旺等佢都會去,都唔知可以去到邊度搵佢,我阿爸阿媽已經行勻成個土瓜灣佢會去嘅地方 我對仔女又細,唔可以獨留佢地在家而我走出去搵佢。

alicemic  我一陣都出旺角,幫你留意下,佢叫婉婷係咪?  發表於 11-4-6 17:36
ricohui  我都系住土瓜灣喎,等我今晚放工留意吓,樓主,唔駛擔心!!  發表於 11-4-6 17:35

超級版主

edea 發表於 11-4-6 17:20
召, 知唔知佢有冇帶証件, 金錢出街?

佢乜都帶係身,因為佢覺得屋企都唔安全,出街都帶住個袋,入面有外套、廁紙、身份證等證件、銀包及其他細碎雜物。

佢依個病令佢不斷洗錢,我唔知佢而家身上仲有幾多錢

超級版主

小倩 發表於 11-4-6 17:27
佢証件有無跟身? 知唔知佢銀行戶口資料?
如果有, 可否請銀行暫時凍結戶口 (驚佢俾不法之徒呃錢)
留意行蹤 ( ...

佢戶口冇乜錢,佢一直無業,攞傷殘金同我父母每月俾零用佢......

超級版主

牛精仔 發表於 11-4-6 17:36
呢個特徵, 我覺得自己都有d似, 可以的話, 多少少特別d嘅特徵可幫下眼 ? (相就應該唔太方便登出黎) ...

我而家試吓執執佢張相,貼出來俾大家睇。

超級版主

我唔介意(相信我父母都唔介意),多謝大家!

超級版主

cathy-tse 發表於 11-4-6 18:03
don't need to write is BK xxxxx...

|Facebook is most easily to find someone place ar wor...

請問係唔係開個open group再貼相?

超級版主

多謝牛精仔!
我老公買咗卡,61581934。我會長開住電話。再一次多謝各位熱心幫忙!

超級版主

我而家落街搵佢,我會帶住電話係身!
再一次多謝大家

超級版主

我剛才offline後走去搵我妹,個時天已黑,我媽叫我唔好搵,不過我諗住去均哂土瓜灣依頭所有可以流連嘅地方先心息,所以點都堅持行哂d地方先。
我個plan係先去圖書館、浙江街遊樂場(仲入埋女廁裝人對鞋),再去土瓜灣道個間24小時麥記,再行去海心公園、土瓜灣運動場,最後去埋佢失蹤附近嘅幾間快餐店搵佢。結果我去到海心公園就發現到佢,見到佢呆坐係公廁附近嘅涼亭長椅上,我冇走上去同佢相認,立即call我媽,之後等埋我父母同警員到齊,我媽拎出醫院發出嘅入院紙,警員call定白車,之後我遠處觀望,而佢地就走上前勸佢,最終佢唔肯入院拔足逃跑,幸而女警追到佢,佢不斷大叫反坑,最後用咗最低程度武力縛佢上白車(佢知道俾人縛住佢冇再出聲同反坑),我媽上埋白車安慰佢陪佢入院。

牛精仔  請你同你的家人加油!  發表於 11-4-7 00:20
小玲太太  係啦, 早d休息, 交比醫院啦  發表於 11-4-7 00:07
cicicat  您們好好休息啦,明天又新一天有新希望,醫院會照顧您妹妹,放心吧 !!!  發表於 11-4-6 23:57
karkar39  召版:無事啦!今晚早些抖啦!  發表於 11-4-6 23:56
Williammama  唉!!版主保重呀,搵返佢就好啦!!  發表於 11-4-6 23:51
小倩  難為了父母, 辛苦了姐姐... 今晚好好休息, 唔好再巡夜場啦 ^3^  發表於 11-4-6 23:51

超級版主

我同我爸電聯,約埋一齊食飯。佢以為我走咗,其實我一直係後面睇住,我唔出面一來係唔想我妹以為所有屋企人都想迫害佢(父母做醜人就夠),二來佢逃走嘅話我可以預備定追截佢。白車駛走後,我爸一個人行去約好咗嘅食店,我追上前會合佢時,遠遠見到佢一路行,不斷抬起頭又低下頭,仲拎出手帕拭淚。我睇到我爸背影,真係心如刀割,個一刻我已忍唔住,流住眼淚走上前,挽住佢手同佢講冇事喇(點知我控制唔到情緒,喊哂口講),不過由我倆相遇一起後,個心立即定咗落黎,我地好快就平復心情,行去食店同我老公及仔女會合。

我深深感受到屋企人互相支持係具有非常大嘅力量,就算唔駛出聲,唔做任何特別事,只要聚埋一齊就已經可以對抗及面對外來打擊!

我要在此多謝各位幫我推文、關注此事、提供意見及幫我轉貼尋妹啟示嘅人,同時亦要多謝兩位熱心會員,0係我剛找到我妹時打來問候,令我心都定好多。多謝各位!

chloemami618  召餅~努力ar~  發表於 11-4-7 13:18
christmas6218  睇到我眼濕濕...  發表於 11-4-7 10:46
meverlaw  睇完我喊左出黎!加油呀!  發表於 11-4-7 07:48
karkar39  而家定左就好啦  發表於 11-4-7 00:37
牛精仔  冇事齊整就好了  發表於 11-4-7 00:22

超級版主

Mimmy 發表於 11-4-6 23:50
我諗你見到個妹咁樣比人抬上車既畫面應該好心酸

我聽到佢大叫大嚷時我個心好酸,我好擔心我阿爸阿媽頂唔頂得住,但我地又幫唔到佢。

我爸平時好樂天好幽默,成日講笑話爛gag,佢今晚一個人走時都......,可想而知佢受嘅打擊係幾咁大,佢個心係幾咁傷

所以我一家陪佢食完飯後都特登陪佢返上屋企,搵d藉口食吓生果陪佢多一陣(阿仔多功課,食完就走先),最後我同個女留到我媽10點幾返來先走。

我妹入咗院,我地一家仲要長期抗戰,醫生早已話佢一世好唔番要食藥,我地點都唔會放棄佢!! 希望屋企人都有精神病患者都唔好氣餒,唔好放棄佢地! 愛與團結就是力量!!

Angel_BB  睇完我都喊左出黎!要照顧父母的感受又要照顧妹妹... 召版主,加油呀!  發表於 11-4-7 00:35
lalababe520  支持  發表於 11-4-7 00:35
牛精仔  完全感受到你同你家人壓力, 幸好你地團結, all the best!  發表於 11-4-7 00:30

首頁

尾頁

跳至