自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

講真, 如果只可以原價或通漲加幅, 咁買左就唔使諗換樓, 要一世住喺度, 甚至唔買好過買

始終有唔少人會因家庭狀況 (例如成員加多減少, 或家庭收入增多等) 而需要換樓, 要諗清楚規條唔好買左等於入挖頭路

我覺得好似居屋咁, 但以市價 3-5 成賣, 其餘當地價, 出售時賣比綠表或補地價,
拉長禁售期, 咁已經得

男爵府

JAlove 發表於 17-9-7 15:30

照你咁講,政府應該加多一個規定,就係過咗一個收入限額,就要強制賣返比政府

如果唔係搞到好似現在有啲人,住一世,真正有需要嘅人又冇屋住
如果 d 樓係租比你既, 咁既規定正常, 賣就好奇怪了
如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $500 萬, 但你賣都係 $100 萬, 咁即係叫人唔好賣, 變相迫人住一世

如果樓價跌, 你都賣到 $100 萬, 就更加係政府送錢比佢地

公屋之所以等咁耐, 其中一個原因係斷左換樓鏈, 依方面原本居屋都係做緊依樣野, 只係依家公屋居屋差距都太大了...

男爵府

siuyay830 發表於 17-9-7 21:21
咁用居屋得啦,洗乜另外再開條隊?
我覺得原價係好,因為你租屋係無回頭的,唔會話租十年比返八成租你。
...

因為居屋價都離地,所黃遠輝都話支持市價一半或更低。

政府唔會包你有錢賺,如果樓價跌但賣出價等同買入價,咁個個都賣啦,唔可以為比多啲人入閘而忽略之後既問題。

而且冇乜人買果陣係 full pay,正常都要做按揭,要成本,仲有啲人十幾廿年後換樓好正常,可以係佢地賺多左可以係家庭成員出身社會,要保持換樓鏈不停啟動係一大問題,樓價過高公屋排長龍其中一個原因就係換樓鏈不能暢通,要人住一世反而不利長遠發展。

男爵府

el522 發表於 17-9-7 23:55
如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $500 萬, 但你賣都係 $100 萬, 咁即係叫人唔好賣, 變相迫 ...

樓價升,人賺錢能力唔會升? 家庭狀況唔會變? 樓價升,你賺,樓價跌,你又賺?

男爵府

brindlewin 發表於 17-9-8 00:17
點解啲人賴係公屋一世,之唔係依家制度方使佔便宜養懶人。
所以限期限收入資産,工作年紀拿綜援必須做滿每 ...

你講既第一役我好同意,不過政府弱勢就做唔到。

至於第二段,你講既已係現時行緊既補地價機制,現時政府只會喺依個機制上再收緊,問題係點樣再收緊。

男爵府

el522 發表於 17-9-8 00:28
呢個計畫是俾買唔起市價樓的人,無呢個計畫,佢地只是一直交租,

冇依個計劃,佢地唔一定交租,例如同家人住或者索性唔結婚唔組織家庭等。但有依個計劃,佢地多一個選擇,而依個選擇係令佢地喺今日同日後都有幫助,否則冇誘因去令佢地買,而最大既誘因已經係超低市價買入,所以之後自負盈虧係好合理,咁就即係現時既居屋機制。至於賣時個價等同買入價賣返比政府,就變成樓價升時蝕樓價跌時賺,但跌左後冇人會買,而政府又要做多好多行政工作。

政府角度就唔只咁少,仲要諗埋日後佢地賣樓後層樓點處置,層樓升跌啲人如何取態,啲人住過世又點解決,賣比政府政府點樣管理等。

男爵府

el522 發表於 17-9-8 10:09
你的文前後矛盾。
睇見呢句笑左,同大陸人有身份証食綜緩時有何分別.....要照顧佢住大屋,仔女要出外游學,餐餐要有大魚大肉的伙食錢,最好每月有多零用錢........
下?實況係咁白居二已經係一例,有D人會照組織家庭而租樓,有D人覺得冇能力組織家庭而唔結婚唔拍拖,只有大陸人係咁既咩?
我只係強調買入後到賣出,唔係要政府承包佢地既風險,而且依種樓亦需要建立換樓鏈,你明唔明?

男爵府

20jack09 發表於 17-9-8 10:22
其實公屋都唔應該買賣,點解用政府錢去資助樓市炒賣?
當年真係唔知點解咁做,結果依家公屋減少管理混亂

首頁

尾頁

跳至