自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jenniekimpinky 發表於 20-5-13 18:07
如題, 有冇JM係同男朋友買樓結婚? 大家揀左咩區住?

我哋當年都係,買咗之後大約半年結婚,短期樓花,啱啱入伙。男家深水埗,娘家觀塘。新居馬鞍山。本來大家都近返工,點知我搬咗入去一個星期就轉工,另一半一年後都轉咗工。一住10年,而家三個小朋友,2房單位唔夠住,同屋苑買間大啲,準備收樓。

男爵府

Astra00 發表於 20-5-13 22:17
我二個細路加工人都要換三房啦,何況你三個細路(不知你有沒有工人)。我覺得人多的話,有二個廁所很重要( ...

有工人。小朋友孖仔三歲半,細女歲半。新屋三房一套+士多房。入伙後而家住緊呢度打算放租。當初結婚+買樓都係清袋㗎。結婚20萬(不過balance到條數),買樓九成按連埋稅雜費約40萬,攞住2萬agent rebate買傢俬就搬入去。好彩坐到順風車,一年後已經可以甩按保。

男爵府

澳門媽媽 發表於 20-5-14 21:41
真係好彩可以做到九按,係固定月薪吧!我啱啱先發現原來非固定月薪只可以八成按揭咋。
...

11年前了,嗰陣冇辣椒,一般7成。7成以上按保,供款唔過人工一半就得,冇特別限制。

男爵府

Astra00 發表於 20-5-14 22:34
我同你差唔多情況,但再好彩少少,我當年做到95按,首期雜費廿萬左右。零裝修,只買現成家具,電器要分期18 ...

當年我哋最worse真係預95,不過後尾9都勉強夠。但第一年用唔到h-plan,焗用p plan(明明慳啲,但因為用cap位計就over了)。好彩嗰陣一年罰息,加上升值,一夠期即轉按,攞返部份按保,供款慳一半息即刻鬆晒。

首頁

尾頁

跳至