自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短trip, bb 我媽媽湊, 但身邊d 朋友好似好唔贊成咁, 其實多唔多人會好似我咁呢?

大宅

回覆:sfuhsg 的帖子

我呀姨都肯黎幫手, 有兩個大人湊的

大宅

回覆:有冇人會生完bb 就去旅行

因為我係好鐘意去旅行同埋又enjoy 同老公2人世界, 有兩個大人湊, 應該ok 卦....
btw, 有d 人唔放心/唔捨得bb , 咁佢地咪再冇機會同老公二人世界去旅行囉?

大宅

我其實都係諗住4日3夜姐, 等bb 一歲後先去耐d , 奶會泵定, 因為我覺得呢10個月好辛苦, 又腰酸背痛, 真係要好好relax 下

大宅

回覆:99dogdog 的帖子

我個人覺得, 如果有信得過既人湊bb 佢地又ok 既, 點解做媽媽唔可以用少少時間享受自己生活, 唔通之後果20年都要無左自己?

其餘大部分既時間, 當然會盡心盡力去照顧bb 啦

RachelRR    發表於 16-4-19 12:36

大宅

或者我補充多少少, 我會連埋大假放多一個月, 即係nb 兩個半月左右去4日only, 到時應該界左夜奶(希望), 同埋我唔係去日本, 而係去resort 既地方relax。無錯, 我係決定左, 不過都想了解下大部分人點諗, 所以開post 討論下, 我唔介意大家覺得我自私定點, 我老公同意, 我親人贊成, 我自己覺得冇對唔住bb 就可以了

大宅

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-04-18 發表樓主

原帖由 wingwingc1234 於 16-04-18 發表
又派膠
網上身份當然要染釋下, 唔好踢爆我啦

大宅

引用:我响臨返工果個星期都同老公去左幾日,整個

原帖由 siumuichu 於 16-04-18 發表
我响臨返工果個星期都同老公去左幾日,整個懷孕期加坐月咁長,又辛苦又壓力大,復工拼搏前鬆一鬆絕不為過。 ...

大宅

引用:Quote:sfuhsg 發表於 16-4-18 23:37 咪係,

原帖由 josechan 於 16-04-18 發表
睇到我好忟!亦都覺得bb可憐,父母二人世界緊要過自己!
咁你又唔洗咁勞氣既, 你又唔識我, 如果你覺得4日好大件事都冇計, 我有信任既人湊bb, 又係去resort 既地方隨時泵奶, 我自己覺得無問題咪得囉, 冷静d

大宅

引用:Quote:原帖由 josechan 於 16-04-18 發表睇

原帖由 淘寶 於 16-04-18 發表
唔駛炆, 懷疑緊佢係咪真係6月生
唔洗懷疑, 你當我係假膠啦, 哈哈

大宅

引用:Quote:原帖由 Dragonmama2012 於 16-04-18

原帖由 我愛Corina 於 16-04-19 發表
對,我比較concern自己身體。我生3個,頭兩個係盡坐月,坐4x日 (會出街,會沖涼,但盡量小心,之後都成4個 ...
估唔到訓醒都討論緊, 其實我係中間有補充, 我會連埋大假total 放3個月, 所以係nb 2個半月先去,btw, 多謝大家意見

大宅

引用:其實一直有個疑問。。。成日聽到d人話想生

原帖由 zola 於 16-04-19 發表
其實一直有個疑問。。。

成日聽到d人話想生完去旅行,因2人世界。。。
咁我答下你啦。

當然想要bb, 會愛鍚bb, 都預左困身, 但我個人認為, 請況許可下(有兩個大人照顧bb, 會泵定奶, 旅行地方住resort方便泵奶), 點解做媽媽既唔可以用少少時間(4日) relax 下呢, 唔通一定要每日寸步不離先係好媽媽? spare 少少時間二人世界就係自私? 又唔係成日去。當然我都好感激我媽媽知我會辛苦所以幫我湊幾日。

睇完成個post, 有人支持我;有人侮辱我, 總括黎講每個人母愛定義都唔同,至於有人話遲幾個月去, 我諗我會重新考慮的, 但已拎一個同大假,冇咁快草夠假, 所以先諗住bb 2個半月返工前去幾日relax 下。

大宅

引用:你o係度問

原帖由 Littlecatta2013 於 16-04-19 發表
你o係度問
我好少上babykingdom, 唔係好知呢到culture, 我以為身邊朋友同fb 好多人咁係好common tim, 都係果句, 如果我有更多大假, 我都會諗遲d 去既, 不過而家我都會重新考慮幾時去既, 多謝大家意見。

ps, 其實我第一板唔係問我應唔應該咁做, 而係多唔多人試過咁做

大宅

引用:如果你想堅持母乳,我就建議唔好去。首先你

原帖由 candiceLingLing 於 16-04-20 發表
如果你想堅持母乳,我就建議唔好去。首先你未能確定旅行前會吾會泵夠存貨,另外要上奶同維持奶量,係好靠BB ...
多謝你既意見同提點。

順便講返我係bb 2個半月先去, 因為拎埋大假一次過放的。

大宅

引用:Quote:原帖由 kecyc2003 於 16-04-20 發表

原帖由 康晴比比 於 16-04-20 發表
如果你將留在家照顧自己小孩比喻為服刑咁慘。咁點解要啲老人家去做?犧牲人地來成全自己,真是你最懂的。

...
所以你覺得做呀人呀媽, 就唔應該行街shopping 睇戲, 唔應該有私人時間要斷6親嗎?

大宅

引用:只係放低幾日, 我覺得搵到適當既人照顧(當

原帖由 prettygirl1205 於 16-04-20 發表
只係放低幾日, 我覺得搵到適當既人照顧(當然個照顧者係好願意), 唔係就咁放BB响屋企自己走左去咪得, 點解好 ...
真係嚇怕左我, 好似講到我去4日變去40日咁, 無論我點講已安排好有兩個信任既大人睇住, 自己去resort 可便泵奶, bb 2個半月先去, 我點係自私, 無母性,etc千古罪人咁, 當然有部分人都係支持我同理性既, 但呢幾日終於了解到呢到既culture, 嚇怕怕了, 我唔再回應啦, 由佢沉啦

大宅

回覆樓主:

點解無端端比人推返上黎鞭屍既

首頁

尾頁

跳至