親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛去完峴港昨晩落機回來。我去嗰六日天氣麻麻地,去Ba Na Hills時大雨,上Marble Mountains都落,頭幾日會安又水浸,好彩最後兩天無雨又水退左先去到。喺機場用美金唱少少越南盾,或喺HSBC部ATM拑d錢夠搭車同第一日就得,因為喺Han Market外的金舖唱個rate靚d。

機場有上網卡賣,4G賣US$5有5%折扣。因為酒店餐廳都有free wifi,我六日都只係用左唔夠1G主要係搵路上下FB咁。張卡可以寄比你用唔好嘥,你有需要就pm我。

會安晚上著左燈籠好靚,我下午三點幾由峴港出發,食埋晚餐七點幾回程。有d酒店有free shuttle車住客去會安,可以check in時問問。車程半小時,值得一去。越南中部呢到真係幾多嘢遊,我同家人都好鐘意,仲plan定下次再去玩耐d。

大宅

SUEMAMA 發表於 16-12-24 10:53
多謝tips, 我去 trip advisor 都睇到話水浸,好彩你最後嗰幾日好天。我老公訂咗 wifi 蛋,所以唔使上網卡 ...

Marble Mountains簡單行一部份的話,個零鐘都得,行曬我估三個鐘內。海鮮我去左間酒店員工推介的,自己坐的士去唔遠,到達時見到一大枱國內團幾驚中伏,但埋單又ok唔貴,海鮮新鮮味道亦唔錯。如有需要可以睇張收據有地址。

大宅

SUEMAMA 發表於 16-12-24 11:02
想問埋由落機攞行理,搞落地簽證,買埋電話卡要預幾耐呢?HSBC 撳錢收手續費嗎?同機場找換店差得遠嗎?
...

我唔係做落地簽,不過落機時有廿人到排隊辦證。買上網/電話卡好快,有幾個counters。HSBC ATM收港幣廿蚊手績費。

大宅

SUEMAMA 發表於 16-12-24 22:43
唔該哂!餐廳係咪海灘區?雖然睇唔明越南文,但咁多item咁嘅價錢真係唔貴喎!
...

係面對海灘的但我唔肯定係咪出名嗰條海鮮街。我地三人,食左一條班,三隻大隻的瀬尿蝦,一隻大蟹,蒸象拔蚌仔&一碟菜。

大宅

fighting13 發表於 17-1-2 01:56
我想問Ba na hills同會安plan一日去會唔會唔夠時間架?

我估係睇下你會留在Ba Na Hills山頂個機動遊戲樂園幾耐,如果會玩幾個鐘咁再去會安可能有d趕,但如興趣不大只係行下睇下咁應該都得。

大宅

ziyu 發表於 17-2-12 00:36
請問果度有無高度限制? 3歲細路90cm玩得嗎?

其實嗰到似冒險樂園+機舖咁,所以大細都有嘢玩,細小朋友去最底嗰層都啱玩,有類似波波池滑梯咁走來走去玩地方。

大宅

kristentam 發表於 17-2-12 13:35
有冇 hotel 推介? plan 8月去

我在峴港住左brilliant hotel同fusion maia resort hotel,兩間都讚。brilliant hotel就喺粉紅教堂前面對住條河,房間可以望到龍橋,早餐嘅自助餐唔錯。fusion maia在沙灘邊,房租包埋每日每個大人兩個spa therapies。

首頁

尾頁

跳至