自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我係怕死保守型,之前我會攞70%做定存,30%做日常使用或突發事件,但近日定存低到得0.x%,我會將定存改做短期儲蓄人壽。

子爵府

Astra00 發表於 21-4-10 20:03
我近期將港元轉人仔,中銀近兌換資金人仔定存一個月係3.5%;之後到期我入airstar定期人仔;三個月2.3%、六 ...
我前日先做咗兩份中銀目標三年網上,人仔3.16%,港元2.18%。

子爵府

ocarebear 發表於 21-4-11 09:22
請問你講的中銀目標三年網上人壽儲蓄保險, 利息是否保證?有否其他手續費、管理費等等?
買嘅時候, 係咪會 ...
利息全保証,無手續費/管埋費但有政府收取嘅保險徵費,以我早幾日買20萬港元計保險徵費$196.62,買時已清楚顯示三年後可取$213357。近呢年幾銀行定存咁低息得0.x%,我已將之前做開嘅定存一到期就搬晒去做,但注意保險係無50萬存款保障嘅,唔明可去佢地網頁睇下,仲有唔明可打28600688(經常無人聽)或28629830(等耐D有人聽)問CS。我係黑仔嚟,買股票成日蝕,自己辛苦賺嘅錢唔想攞去博,唯有封蝕本門寧願賺少D。中銀咁大間銀行應該算穩陣!

子爵府

smile828 發表於 21-4-11 15:32
係咪中國人壽(海外)?近期商場開咗好多間分店,
No,係中銀人壽嘅「目標三年網上儲蓄保險計劃」,唔使經agent,要自己網上投保,我知中國銀行/南洋商業銀行網上理財都有得做。

子爵府

中國人壽(海外)嘅plan我都有做,而家仲有份進盈5年要明年年尾先到期,佢嘅plan最短都要5年,我覺太耐,3年啱我多D。

首頁

尾頁

跳至