時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

關於政治,思路好清晰
好過何生連基本資料都唔知
撇開政治即刻變返小朋友,
(會想食甜品,會幫何生搵杯)
但可惜政治係呢代年輕人被逼面對.......

大宅

dizzylizzy23 發表於 16-5-24 00:05
個律師夠陰濕,成日以退為進,假意扮唔識(可能真係唔識,但你議員都唔識民生問題?!!!),想chok 到周 ...

以退為進都算,都係耍太極招數。乜都唔知,點做議員?唔講政治,一時又話無立場,一時又話自己立場點點點,咁咁唔肯定,點做律師?
重點係佢個個月十萬八萬出糧,交稅出俾呢啲人,真係想講粗口

大宅

薯圈 發表於 16-5-24 09:41
真心請教,點解被迫面對?作為呢一代嘅年青人,假使唔參予政治,會有個後果?點解唔參予/面對唔得?
...

返工中,未能詳細覆你
唔講咁遠,只講TSA,已經牽涉到政治。有次入學校工作,有個年輕人同我講,明天要考TSA,今晚要溫書,隔離個同學話TSA hea考都得啦!果位同事即刻話: 你咪hea考呀,hea考就要加補課,加完又有家長投訴,之後又上新聞,最後老師又係鬧返我地,改其他堂黎補TSA!上少左其他堂!

唔講TSA應唔應該考,但已經影響緊佢地。未計日常生活中有關政治既事,個社會將來係佢地接任,可以話今日唔影響,他日躺著也中槍。

大宅

薯圈 發表於 16-5-24 16:21
點解你地學校咁古怪嘅?我兩個仔都考tsa, 問過佢地,真係無壓力,不記明,hea唔hea考無人知。

至於hea考 ...

其實我一星期會入五間學校工作
間間對tsa既反應不一,只能夠講你2個仔既學校處理得好
我入啲學校唔止學生憎tsa,連老師都憎到tsa死咁滯
太多現象,好難以你仔一間就定奪到
仲有中學都考tsa的,唔止小學
中學都有啲學校媽聲四起

有時唔係你想政治化,係件事已經政治左
學生邊有得揀
港鐵,街市領滙,甚至睇套戲都係被政治化左
所以佢地點避?

首頁