自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前兩日我仔問我:媽咪,點解你咁孝順公公婆婆嘅?我問點解咁問?我仔話:我見你成日都返去見公公婆婆,你係咪好錫公公婆婆呀?我話係呀!公公婆婆係我爸爸媽媽,依家婆婆身體唔好,我要多啲返去睇下。阿仔點點頭無再出聲。又早幾日,我洗碗時隻碟好冼所以打爛左,隻手流左好多血,我仔走埋嚟睇下咩事,我話整親隻手流血,佢話幫我攞膠布止血,我叫佢唔使理我,我會自己搞掂,然後我見佢攞左張紙巾,然後係度抹眼淚,一邊睇電視。我問點解你要抹眼淚嘅?佢話唔想媽媽受傷,然後一邊攬著啜我,一邊抹眼淚,一邊繼續睇卡通片。至於c6,只係話點解咁唔小心,無行過嚟睇下,我嬲爆

varievarie    發表於 23-11-22 15:18

男爵府

capricornbb 發表於 23-11-21 18:18
您仔好乖呀!幾大呀?

下星期7歲了

capricornbb    發表於 23-11-21 18:35

男爵府

fungenergy 發表於 23-11-21 20:29
我個仔都會咁,有時俾佢感動到眼濕濕
例子:有一日同佢一齊等巴士,個頭好痛,但又冇帶藥,之後我同個仔講 ...

係呀!佢都係好感性,我有小小事就會觸動佢眼淚,反而平日鬧佢佢唔會喊,但我有咩事佢就淚汪汪。我知道再大啲佢未必會有依家咁愛我,但我仍然感恩佢呢刻咁愛我

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-11-21 19:34
仔仔好sweet 你做左個好榜樣比佢睇咩叫孝順父母! 呢樣真係要自身示範後輩先會識! 至於C6,年紀大 ...

自從個仔出世後,我哋關係差左,以前關係非常好。算了吧!

男爵府

breadcheung 發表於 23-11-21 23:41
咁你c6有同你哋一齊成日去見佢呀爸呀媽?

6299走左好多年!

男爵府

回覆樓主:

我唔期望亦唔希望第日佢拍拖娶老婆後仲會咁樣對老爸老媽,我只係感慨屋企兩個男人,一個一支箭衝埋嚟睇,一個原封不動坐定定!一時感慨。
我仔日日都激到我生蝦咁跳,唔係真係一個乖巧聽話嘅小朋友。不過佢愛我絕對真心嘅,佢嘅反應都係自然反應

男爵府

Onlok 發表於 23-11-23 06:13
keep going on!
不過我覺得佢話幫手就俾佢幫,最多幫少少。
因為我發 ...

jm講得啱,我唔應該話唔好。俾個習慣佢去照顧人 。費事第日又怪佢唔理人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊