心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 08-10-10 16:20 發表
我話你知有人覺得攞綜緩係一件光彩事黎架, 我識呢個人 當然你所講既確有道理, 每個月得個二千零蚊過你使, 但你諗下在香港攞綜緩既人多的是, 個個申請都貼夠佢既仲有人會肯出社會做事去受人氣 我話 ...

Yes, agreed.

Cheris000, 你又有無諗過, for those hard-working people, like me, I don't have 二千零蚊 pocket money 過我使.

[ 本文章最後由 ivory0915 於 08-10-10 22:11 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-11 11:39 發表

我日日返工, 朝早645起身, 湊女返學, 之後夜晚最早最早都要730 先踏入屋企門口

岩岩12個鐘吾係屋企, 但我一個月都無2000元可以用呀

我幾年都未買過一件衫呀

我都要交電話費, 水費, 電費呀

天呀.........乜野心 ...

Me too, I have similiar situation.

珍珠宮

原文章由 casllsac 於 08-10-12 11:05 發表

認同!老人家生果金都係得七百.衫都絕對唔可以買多件.咁又點!好多老人家八九十歲還去執紙皮.唔係坐係度愁,怨,就有幫助....

Maybe 怨, 就有 money money.......

However, we, the taxpayer .....

珍珠宮

原文章由 ringoivy 於 08-10-14 17:56 發表
嘩嘜原來攞綜緩係咁好架 老實講我以前都係買舊D既新書黎用架咋

Me too, 我以前都係買D舊書黎用架咋.

[ 本文章最後由 ivory0915 於 08-10-14 19:14 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-16 10:22 發表

世襲....綜援.....

形容得好貼切 ...... 世襲 ... 綜援 .....

珍珠宮

原文章由 mingmanchan 於 08-10-17 13:03 發表
各位請注意:
祖國經已有一大班已係或就來係老人家,
D女嫁咗落香港,就來或巳有單程証,
正準備叫個女申請埋佢地來港,
攞2份生果金(因有兩老)甚至攞埋綜援,
大半年都可返祖國嘆世界了!
**消息來源:經已有一羣大陸人向本人提出 ...

珍珠宮

原文章由 phoebelamlam 於 08-10-20 20:26 發表

我都想有nds比3q,我又好想出部tv電話比比佬,我可以點做呀

攞綜援.

珍珠宮

原文章由 qbmama 於 08-10-21 10:25 發表
那不能難怪人家岐視取綜援的人的。原因很簡單,很多時會聽到某某取綜緩的生幾多個,又去旅行,這樣真的令聞者氣難平。

我和老公都是要出外工作的,公一份婆一份,可以講政府的任何福利,一點都冇享用得到,只有付出,沒有收獲。不可 ...

Me too......

珍珠宮

原文章由 acpurples 於 08-10-21 17:46 發表
唉,我地呢d納稅人真係笨過隻豬,樓主幾happy,而家第三胎等緊生添呀,我地想生多個都左諗右諗........

Does she has 第三胎 ??

珍珠宮

原文章由 acpurples 於 08-10-21 23:06 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1786367&page=1#pid27782969

..............唉

有無攪錯.....有無攪錯.....有無攪錯.....又要我地養多個 天呀!

珍珠宮

原文章由 Cheris000 於 08-10-22 16:37 發表
ndsl同電話我最後都買唔起,而家業主逼遷,二按一上我都比唔起已經夠頭痛,我知道你們都係覺得我有手有腳點解唔去搵野做,要搞到咁,或者呢d咪你地講既抵死囉,如果我而家仲可以揀我會揀將所以野都結束就係最好,至少唔洗大 ...

二按 => Does it mean that you have your own property??

珍珠宮

原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-22 23:43 發表

我估...樓主...想表達...租屋要...2個月按金...1個月上期....

thanks quincy121hk. my oversight. i was just

珍珠宮

原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-29 19:24 發表
tingkiss,

咁.....然則...1大2細...單親家庭....要幾多$綜援...先叫做夠洗呢???講真....如果真係有經濟需要...伸請綜援....無問題架wor..不過就唔好咁多埋怨law..始終都唔係靠自己勞力得番黎....

再者.. ...

呢 d 先真,已經攞綜援,點解仲要咁多要求呢,納稅人真係無責任養你地 gar ...............

[ 本文章最後由 ivory0915 於 08-11-1 21:32 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 winnie312 於 08-10-31 17:27 發表
唔好意思,我祇系想講出個人心聲,如有得罪之處,敬請見諒!
我同C6都唔系收入好多O個D家庭。我地2個都要交少少稅咁,政府咩都幫唔到我地呢D家庭,申請公屋,NO WAY,話你過了入息啊,買樓都系今年先買了仲要系屯門啊,仲要供2 ...

add oil......

珍珠宮

原文章由 jamieconnie 於 08-11-3 10:16 發表
其實美其名話有工做搵唔夠一萬,但日常必要開支,女女學費(攞唔到津貼,好在而家有學卷),又要請姐姐揍女,因為無人可以幫手揍,跟本自己係無零用,儲錢更加無,咁又點呀,唔通又要同boss講你出咁小糧比我點夠使咩
...

珍珠宮

其實你地拎緊綜援的人,有無想過若然有朝一日,政府取消失業綜援,你地會點?

珍珠宮

原文章由 toffeetong 於 08-11-7 12:05 發表

樓主只係唔想比大6人攞晒, 所以鬱就做香港區的代表. 平衡番d香港人的心態.

首頁

尾頁

跳至