懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

CCathyy 發表於 18-6-7 10:39
我下個月預產,都係屯院。想問姑娘會唔會迫你餵人奶?我驚無奶,仲要被迫,真係抑鬱
...

我兩胎都在屯門醫院生,第一胎同醫院講餵母乳,個48小時比人逼到喊左好多次,第二胎我好堅持同醫院講我餵奶粉,跟住生完出到c7,d姐姐就推走我女,仲話bb食奶粉,所以今晚唔會推返比你,仲叫我好好休息。
其實我唔係唔餵母乳,我只不過係想比自己生完好好休息下,最大嘅重點係唔會生完就即刻有母乳出來,我第一胎生完都成兩個星期先正式埋身,第二胎生完都一個星期先埋身,因為bb未必識啜,所以都係泵出來,跟住先比佢慢慢學,再補下奶粉咁。
一個星期後就全埋身啦!依家差不多五個月,總之你要記住,食奶粉都可以健健康康,記得一定要同醫院講你餵奶粉,否則你個b出世個48個小時就冇嘢落肚,我大女就係咁,所以到第二胎我堅持同醫院講餵奶粉,出院先慢慢同bb一齊學。
我第二胎個時見到同房兩個媽媽餵到喊,兩個鐘比人叫一次餵奶,見到都心痛,又回想返生大女個時嘅自己都係咁。
真系,想自己舒服d就同醫院講餵奶粉,出院到屋企先慢慢來,如果你想問我多d嘢可以pm我

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-6-24 13:46
BB會唔會混淆而唔識埋身架?
我朋友都同我講要同醫院講餵奶粉,因為一生完根本未上奶,雖然都明佢地俾bb狂 ...

我個女冇呀,係醫院飲水奶,出院後上奶就開始埋身,但係阿女唔識啜,所以我頭一個星期都係補奶粉,泵奶,加埋身,好彩佢一個星期就學識啜,之後一路都係人奶冇食過奶粉,依家間中出街都會泵定d奶擺屋企,屋企人用樽餵,所以我女係冇混淆乳頭同奶樽

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-6-24 19:14
咁好好喎!我諗都係生左同醫院講餵奶粉先得,唔想自己崩潰⋯⋯
咁如果講左餵奶粉啲母乳姑娘係唔係唔會睇你 ...

三個鐘會攞奶過來比你餵,就算餵人奶都唔會不停過來問你,因為人太多,有問題就自己禁鐘,一定會有姑娘過來,我禁咁多次d姑娘都會過來,又唔係個網上d人講到咁衰,例如鬧人。

首頁

尾頁

跳至