跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我(1C )都有報名了
你們小朋友學號是什麼呢,可否說出來,我個女1號

原帖由 JANPCY 於 10-8-13 17:07 發表

有呀~ 囝囝報名參加了! 我囝囝同你女都係1C, 你女有無報名呀 ?

大宅

鼻涕蟲,
希望大家(大人小朋友)能做到好朋友,

我就暫時有大人帶個女去,不過想都知會係好辛苦,甘早甘熱去到,個大人又唔走得,只可以在海濱等一個鐘,大部份商店等又未開,真係又悶又辛苦,
之後我個女又要趕回幼園,換衫吃午飯上堂

你們包了書未, 好多書及習作, 你們有無包習作?

原帖由 鼻涕蟲 於 10-8-14 10:23 發表
Hi daydaybaby , Janpcy ,
我沒有報普通話, 因婆婆年紀大, 沒可能日日帶囡囡到"石小"學, 雖然錯過機會, 沒法子啦..囡囡學號 30 , 葉凱盈, 又叫 Emily ..請多多拍教.. ...

大宅

去到大埔上珠心算, 咁遠
這間學校很好嗎?

原帖由 JANPCY 於 10-8-16 13:25 發表

hi, 今日請左半日假, 今朝送囝囝返學, 跟住接佢走, 再帶佢返大埔 (珠心算), 再返工.... o岩o岩先返到公司, 超級疲累呀 !!!!!

快d 9月1日開學啦, 有校車搭就無咁辛苦啦 ! ...

大宅

鼻涕蟲

呀女未放暑假
她是幼兒園, 只得約一星期假, 而且23/8才開始放

大宅

唔知試坐校車是只是學生, 還是家長都可以坐呢?
今天校車保姆致電來提醒校車事宜, 你們收到電話嗎?

大宅

無買label, 因為幼兒園時有原子印,想到時用番,
另外自己用電腦print 了些label貼(中英姓名, 班別及學號),另偷偷用公司的dymo機print些防水label
慳番一些錢

布織的label我都想過, 用熨貼的比較好,不用自己慢慢釘,上網好似有得訂, 仲可以布織上print有小朋友的相片,不過訂得好似多了些, 怕用不到, 唔知可唔可以夾份訂

原帖由 JANPCY 於 10-8-19 17:18 發表

我幫仔仔做左個人名原字印, 書本作業只需蓋印再寫返班別編號就得啦. 我反而想想布織既姓名lable, 釘係校服, 冷衫用. 請問各位知唔知邊度有得整呢?

鼻涕蟲 ~ e.. 如果真係一樣, 到時等車咪有個伴囉 ! ...

大宅

書包一早買了
是在sanrio 開倉時買, $70好抵又靚, 話哂都sanrio,我想不會一兩個月就爛呱

黑鞋穿了3天就損了鞋頭的黑皮 ,

白鞋未買, 想買對special for sport,對腳好些,

大宅

1.學校7:55一定要回到校,(校車遲到另計) ,
學校7:40就己開門
2.放學找中心/補習社接,因大人上班中
(不過小一生一定要接車處見到有人接, 才放小朋友, 否則送回校,你就要自己到校接小朋友,所以如你找補習社,就一定要確定他要提早在站等車)
原帖由 wingyee_ma 於 10-8-29 01:26 發表
請問石鐘山返學返幾點?

你地自己湊小朋友放學定搵補習社湊?

我打算幫囡囡選尼間學校,請多指教.

大宅

我所有通告都交了,費是煩,遲些我一定唔記得交
音樂會的通告就老師加簽後發回

另我個file"攝"左張相(相中有個高年班的姐姐同陳老師), 唔知是否大哥哥大姐姐計劃裏所派來輔助小朋友的姐姐,還是夾錯了嘢

你地有無這張相呢

原帖由 fungyee 於 10-8-28 16:53 發表
想請問一下, PTA 001通告, 唔參加既話唔係唔駛交既咩? 老師"攝"左張紙仔話欠交...
我見備註話無意參加就唔駛理架?!

大宅

聽完講座後, 我才知"死",我可以預見我和個女未來的日子是多麼的可怕, 二年後加埋個仔上小學,

1.你們小朋友會參加什麼呢
我個女話鐘意玩個"響板", 但好似無用,亦唔會用來表演考試,
如果學合唱團/音樂團唔知算唔算, 有無得加分呢

她見到高年班的跳舞衣很靚又話參加,又話參加游水, 畫畫

又要同她出去補下英文,普通話----都唔知掂搞,

大宅

我想去家教會的義工去看下個女的學校生活,不過我英文又唔得, 普通話又唔得,又無創意幽默, 只可以幫下午膳,通告, 如果1 or 2次(因為公司餘下的假不多)唔知學校受唔受我呢

你地會唔會參加做義工呢

大宅

oh, no
唔記得了,1號定2號要交習作, 是全部還是上冊習作
好亂呀
我還未貼哂名

原帖由 fungyee 於 10-8-30 19:35 發表
係呀, 果幾分係咪真係好重要架? 如果佢無興趣, 我又唔想逼佢...

體溫紙我都寫左呀, 又係唔見有新既...我都諗住塗左佢算...

大宅

唔係喎
好似9月1日-9月3日才是12:30
之後就正常放開時間3:20

原帖由 JANPCY 於 10-8-30 12:27 發表

開學週 (9月1日 - 9月8日) 放學時間12:30。

大宅

講座上講得好嚴重,如果音樂取不那些分數,對日後升中影響很大

大宅

我今天帶了好多練習,所有英文字的練習, 中文連誦詩識字,愉快學寫字,tsa,26週基礎練習等共13本

明天的已執好,呀女話老師有同她講帶習作,她認得些習作,有些就唔知,我都執到了8本

原帖由 JANPCY 於 10-9-1 22:12 發表

今日阿仔話老師叫明天一定要帶"誦詩識字練習". 咁樣9月3日只需要帶剩餘既兩本作業 (普通話作業 & 天主愛我們作業).

大宅

我今早問了副校長, 明天要穿運動服

原帖由 JANPCY 於 10-9-2 20:24 發表
1C班 匯報, 明天著運動服. ^^

大宅

"夏"甘都得

我呀女交的習作都無退回,唔知有無帶錯, 我仲估可能放低了在學校, 老師收埋, 不用小朋友帶來帶去

原帖由 cherrychunhim 於 10-9-2 09:27 發表
我女果班昨天什麼習作都無收到呀! 鬼死咁重, 攪到我女帶來帶去 我女話老師都無叫他們帶, 所以我今天咩都唔帶了, 要先再帶啦!

大宅

哈哈
我個女都係甘
問什麼都是答"唔知",或好似你小朋友甘答
所以日日激都我成個c, 比我罵她

另我決定同個女參加合唱團考核
你們會否訂刊物, 我猶疑著classroom好不好,不過怕訂了她不看或無時間看

原帖由 fungyee 於 10-9-2 16:33 發表
因為我聽朋友講要著, 咁我問個仔, 佢話係呀, 再問多一次, 佢就話好似係, 唔肯定呀, 應該係囉...無寧兩可, 激C我啦...

大宅

合唱團不用錢呀,起碼不用買件樂器回家,又唔知學唔學得長
我個女都肯去參加,咪比她去試,不過要考核,唔知得唔得
最怕她怕到時封口不唱

學校有几多的樂器學,你打算學樂器嗎?那一種呢?

原帖由 fungyee 於 10-9-3 11:08 發表

哈哈...搵到知音人...
我無打算訂刊物, 佢唔會睇...
連合唱團都唔參加...學校會唔會有樂器學? 唱歌佢無興趣...

大宅

看完校曆要向公司請定假
因為我公司一近年尾就爭假,現在已給partner取了很多假,

不過想問下大家知唔知
1.想問下教師發展日, 是否小朋友不用上學, 興趣班都不用嗎?
2.22/9中秋節提早放學, 即几时放學,有無校車呢?
3.測驗, 考試是早放學嗎,約几時呢,
4.親子運動會, 學校旅行, 聖誕聯歡會要不家長出席,家長唔去是學生自己去,要學生回校,還是要放假一天
5.為什麼突然有些日子可以提早放學, 如12/1/2011, 8/6/2011,但無原因的

首頁
12345...6

尾頁

跳至