跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

打爵士鼓, 好有型喎

原帖由 JANPCY 於 10-9-6 12:42 發表

係呀, 夾band 果款 (爵士鼓)!

大宅

忘了學生的註冊編號是什麼?是不小朋友的出世紙號碼

大宅

小息你地給什麼小食給小朋友呢
我日日都是給餅, 鳳梨酥,好似悶了點, 我話比包細糖她, 她又怕老師話她吃糖, 包包她又唔想(我都怕她吃唔到飯), 生果好似好少選擇, 吃得成手都係水果汁

大宅

我個女將本視藝日誌放了在視藝袋沒有取出來, 又比老師寫手冊

我又不是怕她遺失了視藝袋,而是怕她唔見哂裏面的較剪, 膠水....樣樣都寫哂名, 差點想用條繩連實啲工具和個袋, 你們都知小朋友落堂一心急, 是但拿2件文具,看都唔看就走

原帖由 JANPCY 於 10-9-13 11:01 發表

我囝囝話我知兩日午餐(訂餐)都食晒喎.
我已經將囝囝個小息袋+水樽放入書包, 今日仲要拎埋個視藝袋, 我真係怕佢掛住玩.... 成個視藝袋唔見左!!!!

大宅

餐咭用來做什麼呢??是否每天都要出示, 才可取餐

大宅

學校好多出版社宣傳單張,甘多單張叫家長訂書, 雜誌, 參加上網學習, 眼都花, 都唔知點選

------------------------------------------
嘻嘻, 我個女都話自己吃哂飯, 唔知真唔真

她話今日的餐只有一件菠蘿,是收埋在啲粉裏的 好好笑(她好鍾意吃菠蘿)

大宅

找到了--註冊編號, 謝謝!(有多少個數字呢, 我由2100xxx, 有無錯, 還是我多心)
另外為什麼我本手冊未有校長簽名和校印, 是否老師miss了, 你們有無呢?

原帖由 鼻涕蟲 於 10-9-13 09:58 發表
Hi ,學生編號, 手冊已寫, 可以查吓..should be started from 2010xxx...thanks

大宅

有電子通告2份
各位媽咪記得入eclass簽

大宅

你地選了什麼興趣班
我暫時只選了普通話班, 和一個敲擊樂班, 不過樂器班好似好多人唔知有無几會入到

大宅

興趣班消息
部份興趣班人數不足取消, 好似包括籃球
詳情入校網看看

出面學
應該都几貴下, 你們學些什麼呢?我都要為呀女打算下

原帖由 fungyee 於 10-9-24 12:50 發表
我只幫呀仔報左一種課外活動 - 籃球訓練
樂器都係出面學...:)

大宅

謝謝!!原來出面學都几貴下,
已經入到學校的敲擊樂班(mon)了,有校車接, 嘻嘻

最近好靜,大家都好忙吧!!

剛看了呀女學校的pps戶口紀綠, 唔夠錢 ,原來已扣了不少錢, 又要入錢。你地都記得check下啦

原帖由 鼻涕蟲 於 10-9-28 16:26 發表
H i.. 小女想學小提琴, 外出約$125-135 / 30 min, 其實間間是差不多, 都是不包琴..一般小提琴要 $580-620 左右.

大宅

他都打電話給我, 說B班(TUE)有位(約只有1?人),A班(約38人)要抽,但我堅持要A班, 有校車, 怎都好都試下,好在得,

那你現給阿仔學什麼呢,

原帖由 JANPCY 於 10-9-29 11:36 發表

你就好啦, 我原先都幫阿仔報左名入星期一既敲擊樂班, 但老師打電話黎話報名人數眾多, 要抽籤喎. 或者選擇其他日子既敲擊樂班, 由於星期二 & 星期六都無第二輪校車, 所以都放棄係學校學啦 . ...

大宅

下星期有中文默書和英文串字
初步同阿女溫習, 十個字有九個唔識, 又唔願寫, 剛寫完又唔上心, 激死我激死我

現在只是少少字都這樣,到時測驗怎辦, 唔通坐在椅上發夢到夠鐘, 學期尾拿個第尾給我.................我到時一定失控

大宅

什麼是愉快點書????中文?英文?

老師的紙中說
動詞
是學還是默寫呢??

大宅

老師已收造句紙,今天才收了阿女宗教作業,
上網家課冊指部份同學明天交宗教作業

明天點書,
大家努力
原帖由 鼻涕蟲 於 10-10-6 09:27 發表
HI , 原來這樣, 我今日亦有放在書包, 叫亞女問老師, 希望佢夠膽啦 ..

大宅

鼻涕蟲

如果阿女問零分如何.我想我都是下列答法

上次個女扭計唔想溫, 我嬲嬲地同她說:個個小朋友都有分, 得你零分, 一定比同學仔笑死你,笑你甘差, 一分都拿不到, 如果唔想比人笑, 現在快點溫好些

之後就: 老師見你甘差, 會捉你留下溫書再默過,默到識為止,

是否好有恐嚇成分, 不過我當時好嬲下

你們默成點呀!

原帖由 於 10-10-7 22:13 發表
thank you very very much ..

大宅

今天上學校興趣班--普通話, 和劍橋英文,
阿女話好深, 完全聽唔明, (雖知道錯)但答案都是亂寫下去,
我是否真是選錯了....

原帖由 鼻涕蟲 於 10-10-7 22:13 發表
thank you very very much ..

大宅

唉, 最敝是, 我看著劍橋英文listening都唔知可以做什麼, 几條問題, 加几條______(寫答案).當中的文章又不知是什麼???? 雖然我當初都只是志在給她機會聽下, 練下英文,不過聽到她這樣說好似是太勉強她了, 我又無從入手

普通話都話是中文看得明, 不過又真是跳得真快, 初級學韻母聲母, 進級就學那些"四十四.....四又四..."的說法, 普通話和廣東話的句式分別, 我都覺得難, 何況她一個小一仔, 不過參加了,試下先, 唔得可能再出去參加其他的普通話班

原帖由 鼻涕蟲 於 10-10-11 17:59 發表
Hi , 返了一堂, 就話深, 不要氣餒..你可以先幫她溫定先, 讓她不覺" 陌生" , 味有興趣聽書law ..

大宅

第一輪15分入了石小
公佈日上網可以看到收唔收, 看到你小朋友的註冊編號即OK了

原帖由 ocean~mami 於 10-10-10 15:49 發表
HI, 各位石小的媽咪們, 你地好!

我好開心終於可以睇晒你地的留言啦, 好多謝你們分享左咁多石小的讀書生活事宜, 小兒現讀k3, 住葵涌(65網), 在之前自行分配學位時, 以15分選了石小, 有以下疑問想問.....
1.你們在那 ...

大宅

又要默書(英文)mouth:

又要同阿女開始博鬥

首頁
12345...6

尾頁

跳至