跳至

首頁

尾頁

大宅

對好好浪費時間
仲要阿女天份不高, 我之前又沒有叫她留意, 很多運動項目她都不知是什麼, 運動員都只識劉翔一個, 叫她寫感受支持的話, 都不知說什麼, 她不知要有什麼感受, 看着她真無奈

原帖由 ichome2002 於 10-12-25 11:20 發表
daydaybaby, 我也斷斷續續用了一天的時間替女兒上網找資料, 感覺好浪費時間 ...

大宅

完全無時間同她溫書
等著到時大驚嚇

原帖由 ichome2002 於 11-1-3 23:25 發表
1月5日就進評英及數啦 ...

大宅

之前呀女中文卷話未做完, 咁就無辜辜失了分
音樂是否沒有筆試(星期五),呀女話沒有考

哈哈!我就日日都同呀女係到嘈,我忍受不了她成績單上的個個都是交差, 如果她考第尾, 我一定發瘋
教完問她又話明,出條數考下,就現哂形--又唔明,好似遊魂

同她温書,仲慘過我考試=皇帝唔急, 太監急

仲有3科, 大家努力呀

原帖由 ichome2002 於 11-1-15 11:13 發表
考試放早本來可以多d時間溫習, 點知亞女同我一齊瞓午覺瞓到唔知醒, 到晚上7點至起身 ... 之後仲要去煮飯, 亞女再斯斯然做下溫習紙, 我緊張到cc下, daddy話唔好成日提住溫習 !! 亞女就一d心肝都的唔起 ... 我放棄啦 . ...

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

相信都不少

大家有沒有去剛星期六個表演, 很開心, 小朋友的表演很好
新校長已知道是誰了

大宅

我們現在的校長做到本年8月, 則9月份新學期就是新校長了,

真唔捨得, 我覺現在的校長很nice, 唔會有架子, 啲學生都好喜歡和他一起, 唔會怕他,

表演完後, 看到很多人/學生都和校長照相, 和表逹不捨. 我一叫呀女去同校長拍照, 她都唔知几開心, 走埋去叫「校長, 校長, 我要和你影相」, 校長見她小, 還就她的高度

在表演末新校長都有介紹出現, 新校長都是姓葉, 男, 是學校校董會成員, 本身都是校長,

(我search過在網上), 新校長本身在天主教聖xxx小學的校長, 校網的資料都和石鐘山有點似(不知是否同是同是天主教有關), 不過個樣好似嚴肅點, (各位自己到校網看相吧), 如果他笑得開懷點, 我想會好些,

不過只是見過一面, 實際如何都要看9月新學期........

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

看到張通告頭都大埋, 好鬼多野, 一考完試, 不是上半日活動, 就放假, 日日都不同, 成2頁紙,真是要碌大對眼, 看溜眼就麻煩

關於暑假活動通告好多活動, 你們參加嗎
不過呀女今個暑假好忙, 差不多一星期4天要回校
星期1,3, 5回校中國舞班
暫定星期2回校敲擊樂班
其餘時間回社區中心托管

大宅

回覆 daydaybaby 的帖子

看到甘快就是新一屆小一入讀, 呀女又要升小二,
好有感觸, 甘就一年了,
呀女都好似仲未做到小學生的狀態
我仲係呆呆下

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

書單已派, 又要$1446.30
我今年想部分用二手書, 部份買用不到,才買新書

車費加價
我常常都覺得車費收得不太合理, 如2月假又多,實際只有半個月(10多日)就收足全月費,
不過沒人到校接放學, 沒辦法都要join校車

大宅

你們知道考試成績未, 呀女不太肯說, 都已成定局..........

大宅

回覆 ichome2002 的帖子

吓, 校車七月唔交費, 九月就唔留位, 這是什麼道理, 等我回校問下蔡主任(負責校車), 你們七月有4天坐校車, 我只有1天, 其餘要上中國舞, 都要找人帶吃飯帶回家, 1天要我交$130多元, 他們瘋了, 我一定不會比, 最多九月才算.

下學期沒有家長日嗎?為什麼沒有, 我想知呀女下學年在校的情況, 學校總應該抽少少時間向家長說一下吧, 我不是要求詳細地講, 少少總結及改善的地方都應該有,
我想我們真是要向新校長說一下

大宅

回覆 ocean~mami 的帖子

書單通告
1. 課本 & 作業就一定要買啦, 咁補充練習係唔係一定會做架? 我可唔可以唔買架??
.補充會全部都用的

2.新亞洲小學詞典又係唔係一定要買呢? 係課堂上係唔係都要呢一本呢? 因為我另有一本係別的出版社的辭典。
呀女今年完全無用過本詞典, 又不用帶上學, 我覺得多餘

視藝用品/雜項收費通告
.牙牙語係咩來架?
宗教小書仔, 早會常用

4.中文作文快樂匣係用來做什麼? 一年級就會有作文了嗎?

5.個"閱讀計劃~英語學習拉練袋 & 英語學習頸繩連套"係唔係用來做什麼架? 另外都有學生頸繩連證件套, 兩者對小朋友會否混淆呢?
閱讀計劃~英語學習拉練袋是放學校借的英文書仔
英語學習頸繩連套這個我不知, 不知是否入英語室時用, 給老師看他們的組別和英文名

6.學校會幫忙買"勞作用品:畫筆&粉彩", 咁我係唔係唔須要再買粉彩顏色比佢拎返學校呢?
不用買

7.學生智能咭係唔係每日都給小朋友跟身呢?
對, 不過我覺得主要是星期六興趣班時, 拍咭出席用

訂做校服通告
8.當日訂做校服係唔係即時有得取呢? 如果自行去校服商購買又係唔係即時取呢?
即日有得取, 但一定要拿出來試和看清楚,
可以去校服商買,不過你先致電啲(小一生的細碼)有沒有齊貨, 才去, 同埋早點去無咁多人

訂購校簿通告
9.校簿係經{香港天主教教區學校服務中心)訂購的, 如果我另行想買(預計小朋友會經常唔見左D功課簿), 應如何是好?
我想老師不會建議自行買,要給小朋友責任保護自己之物品, 同埋學期完老師派回好几本新簿是完全沒用過的, 我想你到時才聯絡老師

登記乘搭校車通告
10.如果上學期自行接送, 不乘搭校車, 而在下學期才乘搭校車又可行嗎? 他們會否留位給我? 又會否要我照付上學期的校車錢才留位給我下學期乘搭呢?
校車公司說視乎情況, 不過個人認為會有位

ocean~mami  很清楚! 謝謝回覆!  發表於 11-7-2 10:47

大宅

回覆 ocean~mami 的帖子

我記得上年我無帶呀女去簡介會, 因為幼兒園好似有重要活動, 我都是同她去校服商買
好似之後有一天學生就一定要出席, 因為要拍學生相和介紹班主任給小朋友, 但那天就要穿校服, 故應是簡介會(買校服)後
但你致電學校問下,今年不知是否一樣,

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

鼻涕蟲

你今年還有沒有copy練習
我都想copy, 但不知去影印店他們肯不肯呢?我怕他們說版權問題
你之前在哪兒copy呢?

大宅

知不知我們是否都是升2C班, 還是再配班別

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

仲想懶下, 找影印店印,

要打算下買那部printer會耐用些,
用scanner爸爸唔肯的, 他一定是用相機拍照,

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

你地的仔女好聰明呢
我以往唔識, 就抄出來, 或電腦打過出來,呀女都算肯做

$479是3合一還是只有scanner

已和班主任談完呀女, 成績和表現和上學期差不多, 有一二分進步, 老師今次對她的評語都okmouth:
老師話8/7派成績表就知升那班,

大宅

回覆 fungyee 的帖子

呀女入了B班

你們入了邊班?快點報料

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

太好了
好多小朋友都入到B班, 大家都有個伴, 不過成績表就, 老師又話同上學期差不多的, 完來都差好多下

鼻涕蟲
你的女兒真係几醒喎, 咁的數據(約10人升B班)都比她知道,

我和老公商量了, (家中有Scanner), 打算考慮買黑白LASER PRINTER, 貪它印得比較快和多,
彩色的噴墨机的墨好貴(同部机有得比), 印2下就要換過, 好不化算,
彩色的printer都是留待高年班才買, 或我在公司印

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

可否說下今個暑假的功課有什麼? 我怕漏了

大宅

回覆 ichome2002 的帖子

大家入了小校園和英文8寶箱了嗎
小校園我入了去, 樣樣嘢都開不到, 做不到

英文8寶箱有沒有寫明是暑假功課嗎?因為我在小一開學時join了
我怕和暑假功課不同

Longman elect網上功課現只在做E-Homework, 其他writing, diction, reading 等等是否都要做???

首頁

尾頁

跳至