夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好意思..我覺得好笑丫..
講真..我有時都會咁架喎...渣緊車,煮緊野..可能要專心d先好...食飯唔好講野..就一定架啦...
我連打電話閒談都唔多like..因為拎住個電話就乜都做唔到... 不能一心二用呢..

不過我同老公都幾多無聊癈話講..其實係咪共處一室時就可以傾下計呢?

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-14 19:51 發表

不需要唔好意思..
我都好想好似你咁
覺得好笑,不放在心上
好想人話我知他的表現不代表甚麼

我咪唔覺得點囉...
因為我有時都係咁對老公同仔仔
有d人做野..係屋企專心咁去做架嘛
最少佢都肯同你傾一陣計先去上網丫

不過你話依2,3個月先係咁
咁之前係點?糖痴豆?密密傾?
如果唔係既...我會覺得你只係諗多左

珊瑚宮

咁會唔會依家經濟唔好..老公返工壓力大左...佢明知同你講完..你又會同佢一齊唔開心..所以唔講呢?

或者嗲佢多d...關心佢多d囉
我同老公都有打機架..平日上網都係坐埋一齊打機....咁或者佢打機時..你坐係佢身邊睇下佢玩..會唔會多d話題呢?因為我老公有時打機見到得意野...都會即時叫我睇的 咁咪又多d野講囉

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-14 21:52 發表
你就好啦
我hb唔會叫我參與,也不會叫我睇
有時候,他在他的電腦房上網
我一入去,他就會關掉畫面
其實他都係上 facebook,bk之麻
不用那麼神秘吧

哈..哈..我老公唔會關掉畫面架..
佢會close explorer..只有一樣野..就係半夜睇緊4仔 我都會笑佢..駛唔駛逃走得咁快...

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-14 22:01 發表
月希

我真係好想學你那麼看得開

下?我覺得係習慣姐..
好似以前..重未結婚..我同老公都要返工..
佢成日得閒就打比我..不過佢得閒我唔得閒嘛...果時我唔like佢成日打比我架..覺得阻住晒
但係依家..佢一日打少個電話比我..我都覺得悶 就算做緊家務都好..都希望佢打多幾次電話黎

傾計方面...我同老公係冇以前咁多野講架..但係又未去到冇野講...有時傾計又會覺得佢好煩(因為佢投訴我做家務求其 )
但係總刮黎講...生活都ok既..我唔駛好甜蜜...好浪漫...平平淡淡..細水長流先岩我

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 02:25 發表
原來都有 人同我一樣
有一 個 ' 話不投機半句多 ' 的丈夫
我也曾喊晒口同佢講 佢先有回應
那感覺真難受

我現在嘗試不把他的反應放在心
告訴自己:算了
這做法真消極,但是若我再堅持要他回應
他也是不情不願的敷衍
結 ...

咁一係打多d電話比佢..
一係再搵下有乜時間佢會空閒d..再同佢傾下計囉
我老公都有好多野唔同我講..不過佢唔講我又唔會問..
佢講得時自然會講...
平日都係講冇謂野..打機得意野.上網得意野..
我又同佢講下上網睇到d乜新聞..仔仔今日點點點咁
有心既..打開份報紙..都大把野可以講啦

瞓覺方面...即係成日都你瞓先?
雖然我有時都會瞓先..不過老公瞓時10次有9次都會整醒我 因為佢要攬住我瞓的..之後又會傾幾句..結果..佢瞓左,我又醒晒..又要再瞓過...
不過我老公覺得依d係情趣喎..我又唔駛返工.幾時補瞓都得...所以一直都係咁

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 09:16 發表
月希

我真的好想丈夫臨訓前,最少來個擁抱,甚至拍拍肩,牽牽手也好,以前係會的.....

他從前不會那麼夜訓,12時多就會訓
所以我可以等,即使間中一兩晚 1點,我也等
可是,近月來,他每晚都係 成2點先訓

我真怕這是一個警號
如果真係有問題的話,我好想馬上修補
真不希望遲 d 我出一個離婚,婚外情post

昨晚我睡得不好
他2時左右入房,輕輕的上床
不一會我就出了房,一直沒再睡

今早他起來,沒跟我打一個招呼
只去了洗手間 ,然後入電腦房開機
跟住入房再訓

真係心灰意冷

以前唔係咁夜瞓..咁點解依家會咁夜呢?
我又覺得咁..好似真係過份左少少喎...
唔知你冇瞓..都應該講句早晨丫....

其實依家係點..好唔好..
都要睇佢以前係點先知
如果佢根本一結婚就係咁..咁都冇野好講..係佢既生活模式
但係你話佢好多野都係近期先係咁?

咁早幾個月..發生過乜事?
會唔會其實你又做左d野令佢心淡?
或者...雖然你話金融風暴對佢冇影響..
會唔會只係職位同薪水冇事
但係工作量大增左呢?

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:23 發表
近來的改變....要說的也許是
1. 3月 13日,我生了第2胎。是計劃中的 bb,湊足一個 '好' 字

2. 我傷口發炎,住院23天。期間他有去醫院探我,那時仍感覺良好

3. 我媽在我住院期間來我家做廳長,他對我亞媽越來越無好感

4. ...

咁可能多左個b..壓力大左?
外母做廳長..一齊住足咁多日..可能真係同住難...唔like你媽d生活習慣..但係又唔出得聲..佢忍得唔開心?
咁少d投訴囉..但係傾計同投訴係2樣野黎喎....

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:29 發表
他有個女同事係 bk會員,之前他係用我 a/c 跟那女同事pm,但是我有點不喜歡
他便自己開 a/c,覺得我小器
自此,甚麼也不告訴我,話費事我亂諗

後來他重新安裝電腦
把所有 password 取消自動登入
有的還更改密碼

對於這個做法 ...

佢有冇刪晒之前d pm?如果佢用你a/c pm..咁你都睇到佢地做過d乜架

依家佢自己開a/c..重要改晒pw...真係....
我都覺得有d此地冇銀呢=_=

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:45 發表
他說行得正,企得正
我也只好相信
但我無意中發現他們去睇新樓盤示範單位
他也受她影響,近來說想買樓投資
為什麼不可以告訴我呢
他說:如果我話你知,你一定會唔高興

近日家裡的改變也許不少
但大家總得一起面對
而不是逃 ...

買樓投資咁大件事...點解唔同你講?佢點知你一定唔高興?唔講就真係唔高興啦.....或者你都好鍾意睇樓呢....咁最後你點知?

我覺得.你係咪應該要捉住老公同佢傾清楚呢?
依家唔係佢覺得生活安定而懶得同你傾計咁簡單喎...

我老公有乜對屋企有影響既計劃..都會同我講..問下我意見先既..

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 23:07 發表
你們所言甚是 -_-
jenny的分析真的情理兼備
sally的分享十分細緻,祝你幸福
noknok的提議,我今晚試試看
lamlam謝謝你仔細地看我的 post

我今天累壞了
看看我 post文的時間,我昨晚2時左右醒來,到現在也未訓
這斷時間我做 ...

你唔好咁啦..其實件事都未搞清楚..可能你產後情緒都未係好穩定....
唔好自己亂諗野啦...或者老公知你辛苦..諗住睇左樓岩心水先帶你去睇...樂觀d啦

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-16 22:01 發表
akina_yeung

謝謝你提醒
對 ,要面對一個有情緒病既人都好辛苦。。。
我丈夫也許很痛苦,所以我也不嬲,不氣他
好高興你相信我老公一定仲係愛你我。。。

我明白我們弄得如此,是我過去太任性,對他不夠好,沒盡好妻子的本分,是我自招的吧
自己也不合格,怎麼有資格要求他對婚姻負責?

合唔合格...唔係你自己定架..
你之前任性..係你大肚有情緒問題姐..
其實你到依家都未好得晒..唔好再亂諗野啦..
放鬆d..或者一切只係你想得太多....
你都要相信老公重愛你先得架..
乜先冇資格要求佢對婚姻負責?
你係佢老婆嘛..點會冇資格..
而且佢都冇對婚姻唔負責

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-16 22:11 發表
月希,謝謝你陪了我2 天,2個風雨天

我想了一天,
我會好好控制好情緒,定時食藥
多做令自己開心的事,打扮一下
好好照顧一對仔女
好好返工賺錢

丈夫的感情嘛-_-,不會再怎麼要求,干涉他了
只當他是孩子的爸爸罷了

打個比喻:我 ...

個情況有咁壞嗎?乜野佢自由了?
如果我係你老公..我冇做過d乜..你忽然咁同我講..我會好驚喎..會真係擔心你情緒又有乜問題...
做乜一下子咁消極?

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-16 22:42 發表

很消極嗎 ?
他真的沒做過甚麼,但我給他太多煩惱了
昨天他陪我去見心理學家
他也說:現在一見你哭,覺得好煩

之前當我知道他同 friend外出消遣,我會不太開心
他會覺得我管他太多,唔比佢出去 relax

之前我曾對他某些friend ...

咁你諗下.佢會陪你去睇醫生..就係擔心你..想你快d好番喎...
係我既角度黎講..我覺得你消極架..好似諗乜都諗唔開心果邊咁...凡事都有好同唔好架嘛..
好似睇醫生..佢話覺得你煩都好..佢都係有關心你架嘛

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-16 23:39 發表
月希

太好了
我其實也想有人告訴我,我想歪了
真矛盾

對的
每次他也陪我去見心理學家
他負責煮 食,會煲湯,也會整西餐
他會帶大仔去街
他會在特別日子給我禮物

他仍會牽我手過馬路

咪係囉..佢都重對你好好丫
high line左果d...我老公都唔會做架....

點解又冇晒公仔架=_=

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-17 16:50 發表
月希

謝謝你再三的回應
可是,我不中用,我仍然未得,還未得
會覺得我冥頑不靈嗎 ?既然事情發展到樽口位,解決不了,我也許應暫時擱下

他對這個家,對我所做的就是那些,就只有這些
我和他所欠的是交流,也是我第一個 POST所提到的 ...

唔緊要...一個人鑽起牛角尖上黎..邊有話比人點一點就醒..最緊要係你知自己既問題..唔好越鑽越深...慢慢少少,少少咁改變方面...到你走出牛角尖時..就會覺得之前自己太傻..亂諗野...
冇交流..就真係要諗下點交流...留意佢鍾意乜同玩乜囉..如果佢有玩faceback..你又有..咪叫佢同你玩下d flash game..同佢講邊d得意好玩...
佢有msn...你咪同佢係msn傾計囉..有d情話講唔出口..但係打出黎就好易嘛

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-19 08:02 發表

bbcats
看來你一語道破我丈夫現在的情況
這個point是他一直不說,我又一直想不通的
我感到他逃避我,逃避問題
原來....如此
他其實......真可憐

月希
你真積極,也看得開
我會好好學習,也會反覆再看你們的 post
希望我快 ...

我都有唔開心,亂諗野..同老公鬧交等..
不過好快就冇事囉..因為我懶..所以諗一陣就會覺得煩..唔想諗..瞓一陣好過

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-21 09:05 發表
真的非常感動,謝謝各位用心的分享和提醒
我也叫丈夫看這個thread,他明白更多了

原來有很多過來人呢
原來痛苦的日子真的可以走過

剛過去的星期六,日
他同我,大仔外出,溫馨的感覺回來了
而我,也嘗試好好打扮一下自己

咁就好啦...
你要加油..快d病好..