自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

疫情3年幾冇返深圳,返到去令我十分驚嘆,對深圳印像差咗好多,發現喺羅湖一出之後,無論國貿同東門,所有行人路都有大量電動車橫穿直撞,著住美團制服嗰啲人,直頭喺行人路用電動單車高速撞埋嚟,行一個東門有十次幾乎畀後面嘅美團撞到,啲人唔單止唔禮讓,仲要破口大鬧我左輪住佢,真係不知所謂

最後喺國貿食咗個酸菜魚之後,就搭地鐵衝返香港,唔敢再行

強烈要求深圳政府

全面撤銷任何電動單車,在深圳行駛,以確保市民安全
attach0/tmp/php73VdJZ
attach1/tmp/phpXF1A5l

Boeing787    發表於 23-3-12 15:45

子爵府

購物狂媽媽 發表於 23-3-12 14:57
呢到好多jm 返咗深圳都覺得好好wor, 無人講過有呢個問題,又好食又平,治安又好無乞丐 叫人取消電動 ...

其實疫情之前返深圳都有呢個問題,只係冇咁誇張,估唔到三年幾之後,情況變得更加嚴重,所有師奶騎電動單車佔據行人路,美團直頭離曬譜,喺深圳市區橫衝直撞,真係反應慢啲都一定畀佢撞到,情況已經去到失控嘅地步

子爵府

gallygally 發表於 23-3-12 14:58
同意, 真係好危險

所以以後返深圳玩,只會喺地鐵沿線,坐地鐵同埋行商場,絕對唔會再走出馬路

子爵府

JoannaD 發表於 23-3-12 15:00

人地長期噤樣揸電單車,佢地d本地人都未出聲,你這位遊客的聲音未必有人聽吧~
試下自剪回鄉卡,會比較快 ...

睇嚟閣下對大陸嘅狀況仍然係一知半解

國內親戚係做汽車保險,你知唔知係中國,因為電瓶車涉及嘅交通意外,每年係高達十萬以上,即係啲美團外賣員喺馬路上橫衝直撞,撞到汽車之後報保險,呢個係保險公司賠款嘅數字,因為多年嚟喺馬路上,美團班人都違規,發生大量意外,所以佢哋唔敢再駛出馬路,結果就將九成嘅行人路佔據曬,仲經常性喺行人路撞到人呀

所以係批評別人之前請做足功課

子爵府

angiehouse 發表於 23-3-12 15:02
感覺東門比較老舊又亂又雜,幾二個區應該好好多

其實區區都差唔多,無論國貿,華強北,一樣都係大量電瓶車佔據行人路

子爵府

小肥兔 發表於 23-3-12 15:03
真係地球圍住你轉

多啲去深圳了解下啦,唔好再做鍵盤戰士人云亦云

子爵府

Rainy 發表於 23-3-12 15:03
我十幾年無返,尋日返去覺得好好喎。

你行多啲街,唔好淨係行商場,你就會感受到

子爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-12 15:05
樓主係男人?好少男人會怕多車⋯

當你帶住小朋友,喺行人路上成日畀啲電瓶車黐住你,保證你唔會行得安心

子爵府

無話可說 發表於 23-3-12 15:07
疫情前已經係咁,唯有自己小心!一係去偏遠d

疫情之後情況更加嚴峻,基本上電瓶車已霸佔曬行人路

子爵府

wcandtt 發表於 23-3-12 15:07
去舊d嘅區,真係好多電單車,路又窄,人又多,係好危險的。

我就唔去羅湖嗰邊,我去福田、前海區,環境好 ...

福田咪一樣咁多電瓶車,去南山區就會比較小,但唔代表冇

子爵府

emilylam 發表於 23-3-12 15:08
台灣都好多電單車,如果唔鐘意多電單車地方可以選擇唔去
每個地方都有不同生活文化,唔會圍住香港而轉
...

電單車只會行馬路,依家係講緊電動單車,即係大陸叫電瓶車,基本上佢哋係唔會駛出馬路,只會佔據曬所有行人路

子爵府

emilylam 發表於 23-3-12 15:08
兩個地方感覺都唔同,我鐘意去南山嗰邊

香港人始終都係去羅湖比較方便啲

子爵府

SandyKL 發表於 23-3-12 15:11
你呢個意見,係KOL西Dorsi都有提到,深圳政府確需要正視呢個問題,電動車應在馬路上行,而不應在行人路上 ...

一早要禁電動單車

子爵府

SandyKL 發表於 23-3-12 15:11
你呢個意見,係KOL西Dorsi都有提到,深圳政府確需要正視呢個問題,電動車應在馬路上行,而不應在行人路上 ...

早幾日喺深圳福田,羅湖,啲電動單車都係左穿右插,根本電瓶車已霸佔咗整條行人路,只有左右邊位行人先可以行,真係唔明點解政府規範

子爵府

Pa123 發表於 23-3-12 15:12
香港外賣車手單車會行行人路、行人班馬線、安全島、座頭、大厦門口,深圳七成有自行車徑和自行車道,駁位有 ...

重點香港叫外賣仔人數遠遠低於深圳,深圳可以話用極度誇張來形容,最慘就係唔單止美團外賣,好多師奶會帶住啲幾歲嘅小朋友,揸住電瓶車喺行人路上橫衝直撞,我星期一返深圳喺華強北,就俾美團電瓶車係後面撞到我,跟住個電瓶車仲要高速咁走佬

子爵府

alicewtw 發表於 23-3-12 15:13
我都見到你講電單車同電動車既情況!我覺得政府應該限制電單車同電動車唔可以行走行人路,因為佢地真係高速 ...

所以大陸做嘢就係求求其其,因為電瓶車在道路上發生多宗嚴重交通意外,所以今年規定電瓶車,不可再汽車道路上行駛,所以令到班點外賣佬,長期霸佔所有行人路

https://m.163.com/dy/article/HQF22QKL05508T1R.html?spss=adap_pc

子爵府

!PO 發表於 23-3-12 15:13
疫情令到美團嗰類速遞小哥越嚟越多,上個月去過一次深圳真係多咗好多電單車手,但我又唔覺得多咗橫沖直撞, ...

我通關之後經常喺深圳,亦都好不幸畀啲外賣佬撞過一次,畀人鬧完,仲要不顧而去,報警都冇用,其實電瓶車真係橫衝直撞

子爵府

!PO 發表於 23-3-12 15:13
疫情令到美團嗰類速遞小哥越嚟越多,上個月去過一次深圳真係多咗好多電單車手,但我又唔覺得多咗橫沖直撞, ...

其實我喺福田區一樣好多美團電瓶車橫衝直撞

子爵府

十一哥 發表於 23-3-12 15:15
咁大地方你要去東門呢啲街外冇辦法,你試下去會展中心,購物城中心呢啲商場不知幾好行,又多鋪頭有多嘢食 ...

基本上羅湖福田我都經常去,就算好多小區,一樣通街都係電瓶車,這個並不是個別問題,是整個深圳的問題

子爵府

十一哥 發表於 23-3-12 15:16
對,我都選擇福田嗰邊,有多大商場,有多選擇真係好舒服!

證明你好小行福田,我經常喺福田,都見到美團橫衝直撞,有次太太拖住囡囡,直頭畀個美團喺後面撞到,美團佬跟住高速走咗,追到冇得追

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊