自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bk普通人 發表於 24-3-15 20:55
保安相對其他基層工種,例如待應,ok,711售貨員要㮽貨,已經唔使體力勞動,甚至好多有得坐,除左要面對麻 ...

第一保安界做親嘅都係最低層嘅人,搞小圈子,是非多

保安並唔係你睇咁輕鬆,呢個鐘頭要巡外圍,下個鐘頭又要巡走廊,你知唔知每次巡樓,係要由天台行路行到落去地下,大熱天時著住制服喺後樓梯,三十幾度行到成身濕曬,又入返冷氣房,坐到打曬冷震,又話要你守外圍,大熱天時不停流汗

仲有好多送貨佬,或者物流串過碼頭咕哩

仲有客戶最鍾意無理投訴,小小時又要寫報告,做得唔好上司又會插到開花

正所謂嘅要受上司氣,又要受住客人氣,就算送貨佬,都會俾起你受,加上人工極低,所以個個都只會係過渡性質,三幾個月搵到其他工,就會冇鞋挽屐走

而且好多都係返12個鐘,整個人生就係返工返工再返工

raylife    發表於 24-3-17 11:57

子爵府

sjnl43 發表於 24-3-15 22:09
清潔保安都係, 落場時間多, 是非多, 攪小圈子

做清潔有個非常好嘅好處,就係好多只係做一個上午,我認識好多清潔姐姐,一個人打三份工,月入兩萬幾

子爵府

BGCOME08 發表於 24-3-15 22:16
說出重點,有個長輩早前退休,最近出去做保安,佢同你講嘅嘢一樣。

做保安太聰明又會比人排斥,太笨就日日帶娘親返工

子爵府

bobomia 發表於 24-3-16 17:47
總結:
工作環境不友善
辛苦

樓上討論有啲九個鐘頭嘅保安

其實做領事館,真係返九個鐘,仲要月薪超過二萬,但係要求年青力壯,仲必須要曾經做過紀律部隊,例如警察,精通流利英語普通話

搞咁多嘢都係兩萬蚊

子爵府

irisf 發表於 24-3-17 11:45
要做過紀律部隊,又要流利英文,即大學生啦,又要年青力壯,咁既條件,大把舒服管理層賺三萬番五日工放銀行 ...

唔一定大學生,但要求流利英語寫作和對答

子爵府

irisf 發表於 24-3-17 12:21
即做高級地方啦,個個租戶都是你VIP,芝麻綠豆小事也要你9秒9即時處理,稍稍做得不合意都不可,否則受氣一 ...

咪講咗係領事館,要求員工嘅質素當然唔簡單,不過你就相對輕鬆

子爵府

Become 發表於 24-3-17 16:04
無錯 問題你識以上既野 去做其他行唔止20k....

Police 只需要中五學歷,但係屬於工藝但係如果做呢種保安,工作量又低,危險性又低

子爵府

登陸火星 發表於 24-3-23 08:31
完全同意

所以屋邨,居屋大廈座頭,就好多阿伯爭住做,因為12個鐘,每日只係巡樓一至兩個鐘,其餘都係坐喺度聽收音機或者睇片,我住嗰度座頭,兩個阿姐仲要串到,開到部電話好大聲睇片,後尾有住客投訴,就炒曬換曬人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊