懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 littlelittlepig 於 09-2-17 11:25 發表

sorry, 因為我份資料唔係手, 依我記憶係有5項, 我只記得4項, 係乙型肝炎, 愛滋病, 驗孕, 大便蟲卵...
我係帶佢係 香港(CH)病理檢驗中心做body check架, 好似自己帶佢去驗會安心d咁, 費用係$650... ...

啱啱收到個result了, 仲有一項係血液測驗, 我個工人個body check pass左了, 今日會幫佢買埋個僱傭寶...

大宅

大家好!
我噖日出左院喇! 我bb18/2早上7:47開刀出左世了, 重3.5kg....
簡單講下呢幾日個情況,
17/2 18:00幾入院, 辦入院手續, 剃毛
18/2 6:00插尿喉(有少少痛),抽血(for 留臍帶血), 7:00幾落手術室, 老公陪產, 7:20於手背打針(好似係吊鹽水), 有少少痛, 仲駁左d儀器係手(心跳), 之後係背脊打了麻醉針, 唔係好痛, 好快下身己麻醉了, 架起布, 遮住手術範圍, 7:40左右老公入嚟, 只見到我個頭同手, 7:47阿b出左世, 聽到BB喊聲, 好感動, 忍唔住喊左出嚟, 阿b於旁邊抹好身, 老公去剪一部份臍帶, 其實已經醫生已經剪左, 之後抱過嚟, 影左一陣相, 個麻醉師好好人, 係咁幫我地影, 之後BB同老公都離開手術室, 醫生幫我留了臍帶血, 同聯好針, 8:20整個手術完成
15:00左右麻醉藥開始散,可以飲粥水, 晚上都係食白粥, 期間一直吊住鹽水, 止痛藥, 插住尿喉
19/2 8:00點拆鹽水針, 尿喉, 可以試落床, 都幾痛下, 休息一陣去洗手間去小便, 走得好慢, 之後慢慢無咁痛, 16:00原本想落去2樓餵BB, 我住5樓, 行到lift 口見暈, 又返房, 晚上醫生嚟同佢講, 佢就幫我轉左另一止痛藥, 因為暈可能係藥嘅side effect
20/2 8:00落左去餵BB, 手術室後第一次接觸自己BB, 感覺好特別, 試餵人奶一個鐘, 不成功,都係比BB試啜下, 12:00又去試, 都係試啜, 姑娘教完, 了解多d, 係要將BB面向著自己乳房, 肚貼肚, 與自己成90度角, 啜晒成個乳暈, 好似一個吸盤咁吸實乳暈, 之後姑娘問我餵邊隻奶粉, 我就餵左60ml左右比阿b, 16:00又去試吸, 又係唔係好有奶食到, 又餵左60ml…20:00, 由於有朋友探訪, 無時間落去餵b, 11:00谷奶谷得超痛, 剛巧姑娘派止痛藥, 佢話可以安排我落去餵BB, 等個乳線通吸左會好d, 之後可同醫院買冰墊扶, 餵左接近一個鐘都無進展, 當姑娘正想趕我走, 邊講阿b又係度邊啜, 廿幾下左右, 不過都係啜一邊, 之後返去扶冰墊, 瞓到一陣, 再自己按摩, 姑娘再幫我雪凍冰墊, 又重複咁做, 先捱過左一個痛苦晚上, 不過真係開始有少少乳汁分泌了
21/2 上午會出院了, 等埋醫生, 換左膠布, 8:10又去餵bb, 又比佢啜下, 不過都唔知有無飲到, 見埋兒科醫生, 之後辦出院手續, 大約12:00出院..

埋單半身麻醉開刀, 住3人房, 住左頭尾5天, 大約$45000, 產科醫生13500手術費 + 600 x 4巡房費, 麻醉師$4000, 兒科醫生 $600x4, 醫院費大約22000-23000左右, 各佔一半

出左院後我開始餵到人奶了, 其實都會幾痛下, 不過谷奶仲辛苦, 所以餵到會好好多, 阿b又好,我又無咁痛, 宜家暫時都係人奶加奶粉60ml, 4小時一次...

大宅

原帖由 TOleung 於 09-2-22 10:57 發表

恭喜晒你,同埋多謝你o既詳細描述成個過程,令我個心都定左好多,星期二到我嘞!

你依家傷口仲痛唔痛呀?可以沖得涼未呀?祝你餵人奶成功,阿b健健康康! ...

大家都唔使驚架, 我覺得有左心理準備會好d, 了解下個過程係點樣, 有d情況真係會痛, 但我係咁諗, 生仔一定痛, 開刀已經痛少好多, 所以一定要忍耐一下, 為左阿b, 我一定得架...
每一天都會比前一天更好的, 好快會捱過的...

大宅

原帖由 TOleung 於 09-2-22 10:57 發表

恭喜晒你,同埋多謝你o既詳細描述成個過程,令我個心都定左好多,星期二到我嘞!

你依家傷口仲痛唔痛呀?可以沖得涼未呀?祝你餵人奶成功,阿b健健康康! ...

我宜家個傷口唔係好痛, 起身時要少少就住咁, 同埋宜家一路係用束腹帶. 束住好似好d咁...
我一返屋企就去左樓下商場salon洗頭, 佢好好用ginger shampoo幫我使頭, 洗吹都係$88, 之後係屋企用煲左嘅薑水抹身, 今日都係薑水抹身...有得洗頭抹身, 終於唔使做流浪漢了

關於餵人奶, 提提大家, 醫生都話上奶係生產後3,4天後先有, 所以開頭無奶千其唔好心急, 去食任何催乳食物, 否則一谷奶, 谷上加谷, 真係痛不慾生架, 成個胸實晒, 掂到都痛, 手舉起又痛, 真係痛過開刀個傷口架, 切記切記, 頭幾天只係須要比阿b啜多d, 你同阿b一齊practice下就應該餵到架, 不過餵人奶係有d痛架, 要忍耐一下, 但果種親子感覺真係好值得去experience下的...

係度多謝晒大家得祝福!!!

大宅

原帖由 weddingkk 於 09-2-22 19:13 發表
littlelittlepig, Congrad!

Could u reveal which hosital u a in? (sorry i may have miss that in yr previous thread)

浸會醫院, 醫院會包一個生理沖洗瓶, 2-3條網褲, 2-3塊床墊, 2包黏貼型孕婦衛生巾, 束腹帶

你可以自己帶多5-6條網褲, 一包床墊, 2包黏貼型孕婦衛生巾

大宅

原帖由 wsst 於 09-2-22 19:49 發表

恭喜晒呀! 我都好期待BB出世....想問下你開完刀有冇食過D咩呀? 我好驚咩都唔比食會餓暈呀.....同埋你幾耐先至去到TOILET呢??

多謝晒!

我開刀前一晚12:00開始禁飲食, 7:30開刀, 14:00-15:00可以試飲粥水, 晚上開始食白粥, 其實唔係太餓, 可能吊住鹽水, d麻醉藥又未過晒, 人又攰攰地咁,

第二日可以食正常嘢, 我食左瘦肉粥, 中午同晚上食清淡飯餸

手術24小時後可以落床, 落床都會幾痛, 小心d就住, 一定要有人扶, 先坐一會,覺得唔暈可以去小便, 要就住同慢動作, 最好有人同陪住入清手間, 因為你會好輪盡, 又要就住去小便, 又有d衛生巾要攪, 又流緊惡露

大宅

原帖由 littlecon 於 09-2-23 10:21 發表
我03/07 啊~~巫少慈醫生啊~~好驚BB提前出世啊~~我已經揀了比EDD早10日手術~~

應該帶D咩去醫院呢?

我就係巫醫生幫我開刀生架喇...

大宅

原帖由 Tigerpooh 於 09-2-23 10:42 發表

littlelittlepig:
請問你開完刀有無飲代茶呀? 如有,幾時飲得架? thx!

一可以飲流質嘢已經係飲代茶了, 係炒米陳皮紅棗茶, 老公同工人都有煲比我飲, 我地用1升熱水壺帶去醫院飲, 既保溫又可以夠飲一天

今日佢地煲左紅棗圓肉茶, 都幾好飲下...

大宅

原帖由 mmf3 於 09-2-23 12:30 發表
見到係仁安生個list,最早都係得3月9日,唔知之前仲有冇mami呢?

暫時生咗的mami都冇人係仁安.唔係可以知道多d.例如究竟入院時係換自己衫,定係穿e院個d,生完先換番自己衫?佢包個d用品,例如網褲.床墊.m巾.夠唔夠,使唔使 ...

我覺得著醫院衫好d, 因為d惡露好易整污d衫, 醫院又有餵奶衫供應, 一污漕左叫姑娘比過件衫, 真係幾方便

大宅

原帖由 e_phoenix 於 09-2-23 13:35 發表
Little little pig,
Congratulations!! yeah!
take more rest la~
add oil BF o~

你係浸會時住2/F or 3/F ?嘈唔嘈ar?
聽完你住院既經過我想買定冰墊先...
聽晚我就入浸會la...25日早上全麻,
好驚.....好怕痛ar!! ...

2/F, 3/F, 都裝修緊, 會嘈d, 我住係5/F

大宅

原帖由 littlecon 於 09-2-23 22:26 發表
真架???!!! 點啊~~可唔可以分享一下??
你係唔係起原計劃當日生啊??

我好想知道有几痛~~

係呀, 我之前係度分享左...
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2018241&extra=page%3D1&page=91

係會有d痛嘅時候, 不過痛真係因人而異, 我個朋友原來早兩年都係搵佢開刀生, 不過佢就自己生生下, bb心跳轉弱先臨時改開刀, 佢又話唔覺痛喎

我忘記左講有個會痛嘅情況, 係生完果日d姑娘幫我大力按子宮, 嚟左3次, 每次4,5下, 我覺得好痛, 但又真係feel到佢按左d血塊出嚟... 不過我唔知係咪個個都須要按子宮呀...

大宅

原帖由 e_phoenix 於 09-2-24 01:14 發表

吓!仲裝修緊?!
咁入院時可唔可以要求瞓5/F ka?
5/F 有 冇 lift 落 bb rm?
如果冇 lift 實痛se....!

如果有房, 可以要求的, 係有lift到2/F

大宅

原帖由 雪豆 於 09-2-24 11:33 發表
你形容得好詳細呀~我依家睇完你寫o既都諗到大約係點嫁~我都驚我唔知忍唔忍到第一下落床o既痛呢~
你要加油呀~我諗餵人奶都真係幾痛,不過餵到都幾好喇~

...

我覺得最緊要捱過左啜通d乳線之前, 谷奶呢個階段, 同埋千其唔好食任何催奶食物, 否則真係痛到成晚唔使瞓

大宅

原帖由 xowpooh 於 09-2-24 16:42 發表

littlelittlepig,
首先恭喜哂, 你當日情況比我好, 因我e生比較緊慎, 開完刀後要我全日禁食, 第二日才可以食粥水, 又要插尿喉及引流, 所以第三日才可以落床, 足足住了五日五夜! ...

我都要再恭喜你先, 因為我宜家仲未得閒追返之前D POST, 未睇返你生完上嚟嘅留言, 唔係好知你嘅情況, ANYWAY, 知道你同BB都平平安安出左院了, 真係戥你開心, 我祝你同BB健健康康!!!

大宅

原帖由 雪豆 於 09-2-24 16:48 發表
我醫生叫我揀3/F,6人房好d wor~
佢話果度會靜d~不過就要下下落番2/F先可以見BB
唔知依家浸會裝修成點呢?雖然只係響果度住幾日,但係都擔心嘈得滯可能會休息唔到。
響浸會度,自己帶notebook,有無得上網嫁?
...

我個人認為清靜重要D, 因為做完手術真係要好好休息架, 始終都有個傷口係身體上, 我地要身體恢復得好D先好去睇阿B, 如果你自己未照顧到自己, 去餵奶都對BB唔安全架...

浸會產科病房無得上網呀~

大宅

原帖由 mmf3 於 09-2-24 19:00 發表
咁你補奶粉係咪用奶樽? 你阿B冇混淆咁好?有d b用過奶樽就唔肯埋身食.你有冇特別做d野等阿b唔抗拒埋身啜

我都係咁餵, 但可能因為我係佢好肚時, 先餵人奶, 佢無得揀, 就一定要啜人奶, 飲左20-30mins, 攰就比佢飲奶粉, so far都ok, 宜家開始食d催奶食物, 奶多左, 阿b好似飲多左人奶咁, 食少左奶粉, 由80ml -> 40-60ml

其實健康院d姑娘叫我盡量全人奶, 2個小時一次, 吸得多, 自然奶又製造到多d, 不過我d屋企人唔贊成, 佢地話咁我時間休息, 對身體唔好...

大宅

原帖由 wsst 於 09-2-25 14:51 發表

六甲村唔知好唔好,同埋好似唔平,起碼$100.....我買個隻係日本牌子叫"KANESON",係UNI BABY FAIR有得買,$88仲有8折,去睇下啦! (太子康妍都好似有得買)

我醫院買果對係3M 牌, $100/pair, 都好大塊下...

大宅

原帖由 origins 於 09-2-25 17:12 發表
想問下揸車的daddymami, 有無買car seat呀 ? 你地幾時會買 ?

Car seat 我地都仲未買, 雖然話就話0-4歲, 阿b未有頸骨力, 我始終都唔係咁放心, 咁快放佢一個落去個seat度

大宅

原帖由 xowpooh 於 09-2-25 17:51 發表

我都係咁話, 我同bb第一日回家又係亂哂籠, 雖然所有嘢都買齊, 但真係要預先放定出來, 最緊要就手同方便, 仲要儘快熟習所有東西的位置.

出院第一日真係好混亂, 好在一早安排左家姐, 阿哥, 阿嫂嚟真人教授比我老公, 加上最後阿媽安排左個親戚介紹嘅人嚟做陪月, 主要負責我每日咁多餐, 炖品, 糖水, 佢廚藝真係一流, 因為佢做過酒樓, 西餐廳, 茶餐廳, 另外仲有菲菲, 基本上宜家開始settle down了

大宅

原帖由 queenie_shum 於 09-2-25 18:05 發表
各位已經開刀生左ge媽媽, 係咪姑娘唔會抱bb比你餵人奶ga, 一定會自己落床去bb房到餵ga

係浸會, 如果媽咪係想自己餵, 都要係指定時間, 去餵奶房(2/F)度餵bb架

8:00, 12:00, 16:00, 20:00, 每次一小時

如果媽咪去唔到, 佢地自然有人幫你餵好bb

首頁

尾頁

跳至