自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 TY168 的帖子

我女四歲喺健康院驗到斜視弱視一直係政府跟進
健康院視光師講到佢好嚴重
寫紙所以好快排到佢有得睇

之後仲發現佢 嗰隻弱視眼有散光150
由於斜線唔太影響佢嘅外觀 我哋暫時都冇打算叫佢做手術
醫生話手術都唔會幫助到佢視力改善
呢幾年最主要嘅方法都係叫佢每日遮眼五至六個鐘

Pencil push up 我女都冇心機做
之後 我返醫院覆診,個治療師話作用唔大
做唔到都冇所謂

侯爵府

你可以試下排埋政府嗰邊攞多個opinion

侯爵府

回覆 sophyllis 的帖子

但係當日我女證實斜視醫生話係天生㗎喎
我諗要有心理準備保險唔包

侯爵府

我唔清楚冇度數cases嗰個治療方法/

我女斜視散光配咗隻眼鏡
呢幾年加埋 日日遮眼幾個鐘
琴日去覆診 兩隻眼視力差距已經近乎O
即係迫佢用多啲嗰隻lazy eye係有作用
淨係戴眼鏡(即使配足度數)就唔夠
佢初頭係連尾三嗰行字(稍大)都睇唔到
係差三行咁多
不過佢有個缺憾就係睇唔到立體
呢樣似乎已經冇得改變

侯爵府

補充我女 七歲半
半年前覆診仲講緊佢右眼只差最後一行字睇唔到
所以我都好感激政府肯幫佢跟進
呢幾年我哋從未睇過其他醫生
政府眼科通常每隔四個月就會睇一睇佢(細心、有耐性同禮貌,會氹小朋友),又分眼科醫生、矯視治療師同視光師幾種角色嘅專業人員,分幾個期去睇佢,我好滿意
而家見佢穩定咗
散光度數一直冇變化,冇多冇少
近年成日Zoom亦沒發展成近視
就約半年後覆診

侯爵府

嚟緊五月就八歲

侯爵府

我女屬於恆常斜視識睇嗰啲人會睇得出佢有斜視
試過有眼鏡店職員同埋游泳教練 就咁望下佢已經睇得出

但係政府嗰邊又冇當日健康院視光師形容得咁嚴重, 我仲好記得四歲喺健康院,該位視光師係咁叫我望真啲個女隻眼, 仲教埋我點睇,話我咁都睇唔出?!

但係一直以來老師、同學、家長etc都冇人特別覺得佢隻眼有問題, 可能外斜得唔算好明顯
總算冇影響佢社交同自信心

侯爵府

我女就係睇近嘢的時候,斜視會明顯好多

我估你小朋友可能就係長期近睇mon
又好少出外面睇遠嘅景物去 balance
所以斜視嘅情況越嚟越頻密同明顯

侯爵府

回覆 yuk049 的帖子

你試下返去健康院表達妳的擔憂,要求做多次檢查同埋 寫去政府跟進啦
我個女係四歲 篩查時發現
所以冇經過街症
如果健康院唔受理
你至去街症度同醫生講,要求轉介

侯爵府

我哋住將軍澳區所以轉介咗去將軍澳醫院旁邊嘅日間治療大樓
眼科嗰層覆診

侯爵府

六歲以下有健康上嘅憂慮絕對可以搵返健康院,加上而家疫情,盡量避免去門診部接觸到其他類別嘅病人

政府都好著緊兒童嘅視力健康
我建議你盡快聯絡母嬰健康院
七歲前係糾正/治療嘅黃金時期

祝福你和你一家

侯爵府

我住將軍澳區,所以睇返將軍澳醫院日間治療大樓

侯爵府

趁呢排疫情緩和去街症攞referral

我個仔十歲嗰陣突然成身濕疹冇忽好肉,都係睇街症轉介皮膚科好快就有得見,仲醫好埋
原本以為要等兩年 因為專科首次登記嘅時候,個牌係咁寫
點知唔使一個禮拜 就有醫生急call

佢哋會做screening
街症個醫生點寫都好重要
入到去將你觀察到嘅同埋你嘅憂慮一五一十講

街症個醫生可能都望佢兩眼就算, 唔使兩分鐘就出返嚟
(正如當年都好似冇睇真我仔身上啲濕疹, 感覺好求其咁, 但亦可能佢諗住你稍後有專科詳細睇, 都廢事曬花時間研究, 加上嗰一科唔係佢嘅專長)

你動之以情乜都好啦,總之說到佢幫你寫好份轉介信就得

祝君好運

首頁

尾頁

跳至