自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yurijm 發表於 22-2-5 20:24
有啲小朋友精力旺盛
真係要户外放下電
我媽話我娘家果度

我公司有個女同事都係咁講,小朋友要放電,唔係情緒會有問題喎⋯⋯希望佢小朋友放電時中椒,病左咪唔洗出去放電囉

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

香蕉煎餅 發表於 22-2-5 20:52
咁又唔使咁講。。你有無小朋友?有啲人一屋3個小朋友,幼稚園,初小。。係咪可以幾個月唔出街?
...

所以咪話…..生仔要考牌

驚佢悶,安排下勞作,畫畫,一齊整下三文治,沙律(無火煮食)呢d親子活動,同埋學習上有幫助嘅電子奶嘴。洗下膠碗,整理好玩具,教下縛鞋帶,便便後抺pat pat,唱下兒歌,講下故仔。

正確灌輸,出面有好多惡細菌,暫時唔去公園玩。小朋友唔識好正常,作為父母,唔係正確灌輸,就唔該唔好生。

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-2-5 20:54

有d父母,要小朋友有事,佢地先至會自責同反思,小朋友唔識正常,大人唔識教,要衰左先自責就遲

伯爵府

daijuju 發表於 22-2-5 21:14
係可以,我哋不嬲疫情爆都係咁。屋企多人先易搞,雖然困獸鬥,但冇咁悶,有玩伴,得一個果啲仲悶啦。買多 ...

多d你呢d父母就好,小朋友中左先自責反思已太遲,所以我好認同生仔要考牌。

伯爵府

goosy83 發表於 22-2-5 21:25
傻啦,佢地只會鬧抗疫不力

你又啱喎等於唔戴口罩,話唔餵「野生」鴿,就會餓死嗰個男人,聲大大,以為自己好啱

話明「野生」鴿,自以爲有愛心,實情攪到野生鴿無覓食能力,餓死。

伯爵府

daijuju 發表於 22-2-5 21:27
你仲勁啦 又勞作又煮食,呢啲我唔識架。我地最多伴讀,玩下boardgame,做下練習,睇少少片咁囉。好 ...

伯爵府

櫻花bb 發表於 22-2-5 21:33
喺bk呢度,個個都話自己冇出街,乖乖在家嘅,認真便輸了!好老實,我有同小朋友出街,就算留家,又垂直、 ...

你自己有出街,就唔好話無出街嗰d係吹水(話認真便輸了,暗示出左唔通講出嚟留在家都中就無計,買餸,返工都無辦法,可以的話,係避免出咁多,同唔帶小朋友出,快去快回家咁嘅意水。

當然,如果認同唔出街比小朋友放電,就會有情緒問題,大家都南轅北轍,講多都嘥氣所以我聽到個女同事咁講,我都無出聲,心裡只會咁真係要多點同小朋友出去,唔係大人小朋友情緒都好有問題

伯爵府

香蕉煎餅 發表於 22-2-5 22:15
你諗住幾時比你小朋友落街?

依家唔會,除非必要,即返學,買餸返工,無可避免就無辦法。明白在家都可能中椒,但愛家人,我會選擇,如非必要,可免則免。

排隊檢測已排咁耐,天寒地凍,如果全家連小朋友一齊排作為大人,做任何事要三思而行,點解「室外」遊樂設施都要封?就係要減少人群聚集和保持社交距離。

飲食業,美容和健身都好慘,純屬個人認為,如果自己已做好本份,中左,無辦法,如果係因為自私,我只可以講,不能認同太多。

邊個想日日戴口罩?停課停業?明白在家都會中,呢排疫情嚴重,我真係唔同意幼稚園,初小小朋友出街,如果無人照顧,迫住要帶落街買日常用品,無辦法

伯爵府

ericmaybb 發表於 22-2-5 22:37
駛唔駛咁毒

唔係存心咒小朋友,只係有啲家長話屋企都可能中,出街玩都唔得呀明嘅,針唔拮到肉唔知痛,天寒地凍,排隊等檢測,有家人做醫護、飲食,美容,飯碗不保嘅工種,佢哋就唔會講得咁輕鬆。

happylife28    發表於 22-2-6 04:41

伯爵府

芒果布甸 發表於 22-2-5 22:45
我都不明點解有些人可以咁偏激和黑心,咒人小朋友有病。偶然帶小朋友去一些不多人的地方放下電,可紓解情 ...

你咪只係睇到咒人小朋友咁黑心呢句,父母唔成熟,錯不在小朋友。

天寒地凍,全家排6、7個鐘等檢測嗰陣,作為父母先反思就無意思。到時真係咩電都放晒

伯爵府

芒果布甸 發表於 22-2-5 22:56
我家人都有人做飲食,吊緊鹽水,但都不會咀咒人咁黑心,這是口德問題。聽到這些人講話,我都呆咗。
...

不善言辭啫,唔洗啄住呢句,意思係,父母問題,錯不在小朋友。依家疫情嚴重,可免則免。

都有人加鹽加醋,畫龍點睛,加多句,出街都係死罪添

伯爵府

糯米米糍 發表於 22-2-6 07:49
嘩乜你咁毒舌,慎護口業呀

你有無睇晒我所回應,咪斷章取義啦⋯⋯我指錯不在小朋友,係父母唔識安排同灌輸正確思想。

伯爵府

alicego62 發表於 22-2-6 08:16
唔好轉話題。你係咪咒小朋友?

請你唔好以為自己係判官,用審犯口吻。最後一次解釋,唔好再斷章取義,我上面已多番強調係父母唔識安排同唔識灌輸正確思想。

你唔問下其他jm,有人加鹽加醋,畫龍點睛,話人地話,佢地出街嗰啲係死罪,根本就無人咁講,佢哋自己就加戲

伯爵府

alicego62 發表於 22-2-6 08:18
你咒左

你審犯口吻都唔啱

伯爵府

alicego62 發表於 22-2-6 08:24
因為我睇到(希望佢小朋友放電時中招)呢句

算啦,我唔多解釋,大家思想係南轅北轍,再講都無意思。只可以講,嗰刻我用辭不當,我傻想表達,父母做事,必須成熟。無話人地出街係死罪,去公園玩,亦非唯一放電方法。呢排咁嚴重,在家忍忍,多同小朋友玩,情緒唔會太大影響

伯爵府

alicego62 發表於 22-2-6 08:26
你實在唔可以怪人斷章取義。不過既然你有心解釋,我相信你都唔係真心就小朋友嘅
...

多謝你

伯爵府

糯米米糍 發表於 22-2-6 07:49
嘩乜你咁毒舌,慎護口業呀

你都唔好得好多,因你話完一次,又再講,相信再回你,你只係想嘈交,完。

伯爵府

katrinamama 發表於 22-2-6 08:45
呢單仲離譜,明知屯門大興邨高危,仲抱埋bb去拜年,圍封冇奶粉又怨

其實新聞資訊也發達,應該知道高危地區 ...

你唔好咁講,因為有jm話,在家都會中,小朋友出街有戴口罩,有sen 小朋友唔通唔比出去?大人想去拜年,小朋友無人照顧,同小朋友去朋友家拜年,唔係商場,公眾地方,係友人屋企,都唔得?出街就係死罪?

同呢類人解釋,只會費唇舌。無人叫佢地唔返工,唔出街,只係呢段非常時期,可免則免。佢地就講到出街就係死罪咁極端所以jm你自律就算,明你嘅人會明,意見分歧嘅人,你點講,都無意思。

伯爵府

小艾美 發表於 22-2-6 09:36
其實每次講依個問題,就有人出來話咁大人都有返工啦,中咗回到家小朋友咪又中,所以小朋友出街有咩問題?
...

同意,只係無絕對啱,絕對錯。因為人總會找藉口去維護自己。

首頁

尾頁

跳至