自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

未做人阿媽,但係明白到,佢有病唔舒服,我心更難受,更加唔忍心見到佢撐起身溫書、做功課。

如果果日唔開心好疲累,好想攬住佢。

時間過得好快,好期待佢大個但又唔捨得佢大得咁快。

見到佢開心成功,犧牲、辛苦 d 都值得。

明白點解阿媽要買咁多靚衫比個女,好似時裝表演咁。

明白自己考試溫書果陣係幾咁乞人憎。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 jumphigh 的帖子

我母愛氾濫 教小朋友,我當正係自己仔女咁教,見到佢地病都格硬撐起身為做功課、考試溫書,我都覺得心痛。見到佢地完全唔肯溫書寫作文,我真係會鬧,我都唔明點解自己咁上心。到佢地考試派卷好開心咁話畀我聽有進步,考 9X 分,我就覺得之前日夜同佢出練習、出 mock 卷,訓少幾個鐘都值得。我有教過幼稚園小朋友,大女 K2 細女 1.5 歲,個細女好癡我,佢一攬住我,我就覺得好溫暖,果日去補習做到殘左都即刻有精神。但係今年見返佢地,就覺得時間過得好快,好多已經唔再係以前果個懵懵懂懂嘅小朋友。今年果個細女 2.5 歲,開始讀 N 班,見到佢大個我開心,但係我唔捨得佢 BB 仔果陣。有另一個小朋友係小二就開始教佢,今年小四,再出年就呈分試。感覺時間真係好快過,不經不覺間已經長大。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 jumphigh 的帖子

係吖,見到佢地咁可愛,咩都可以笑一餐,無憂無慮,真係開心。

首頁

尾頁

跳至