自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

elangel 發表於 19-3-10 17:14
C6 教小五女數學...嘔血中

肯教肯幫手教已經好好,有啲 C6 考試客廳玩遊戲睇電視,仲叫老婆唔好咁緊張,小學考試好容易了,隨便溫下就得

子爵府

親子王國15週年勳章

elangel 發表於 19-3-10 19:06
我數學唔叻,由小四未合格過,所以先交咗個重任比c6, 講真都慶幸c6肯教...但好鬼惡呢
亞女只一路 ...

我阿爸學歷高過我阿媽好多,阿媽三流小學畢業就去外國初中畢業。阿爸未試過教我,教一次唔明就話蠢,有時候甚至教錯 未去過家長日,我考試考咩都唔知 (小學問我讀 sin cos tan 未),甚至考 DSE 期間突然問我邊年出世。

我阿媽格硬陪讀書,但阿爸不單唔幫手煮飯做家務,仲睇電視買下午茶,所以每個週末同考試季節,阿媽落令要佢一早出門遊蕩到夜晚。

所以你幸福喇,起碼佢肯教肯貢獻,惡即係佢在意緊張啊女讀書。呢度唔少家長上黎申訴 C6 阻人專心溫書/冇貢獻/求其溫就一齊去玩。

子爵府

親子王國15週年勳章

elangel 發表於 19-3-10 20:19
你咁講,C6係抵讚嘅~但只限教數學咋~
其他科就交晒俾我架

直情抵讚啦 愛妻愛兒嘅老公多,但肯分擔又認真教子嘅 C6 寥寥可數

我同小朋友補習,唔怕佢地啲細佬妹走黎搵我,最怕班爸爸坐係度睇電視打機食野,我只能鬧個小朋友,但唔好意思開口叫人地離開客廳 有時候班媽媽叫爸爸唔好阻住曬,佢地竟然駁嘴話 “邊有?我冇行過黎,電視咁細聲”

子爵府

親子王國15週年勳章

溫太 發表於 19-3-10 23:38
哇,咁我老公未係稀有動物 佢愛妻愛兒又承擔咗教仔功課同溫書!臨近考試,逢週末佢會在 ...

羨慕死人咩! 如果佢係主動提出幫上溫書,唔只稀有咁簡單,直情神仙下凡。
呢度好多媽媽唔求 C6 有貢獻,只求唔好阻住曬。

子爵府

親子王國15週年勳章

applering 發表於 19-3-11 00:14
我好在c6教,佢開始嘔血,我間埸插下手教,真糸都幾嘔下
...

我做人導師,黎緊星期四英文 Quiz,個妹仲懵下懵下未清 concept,宜家努力寫卷俾佢。到考試先搞就太遲。平日嘔少少,仲好過大考一次過爆血管。

子爵府

親子王國15週年勳章

applering 發表於 19-3-11 00:20
再加埋m come...應該血崩

媽媽最大噩夢:
啊大考呈分,啊細考小學,M 到又病埋,然後 C6 冇貢獻仲騷擾溫書

諗起我都想死

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 mypineapple 的帖子

功課未必,因為好多時候係即日做,記憶會係度(當然如果做到一塌糊塗,咁就即係連即日嘅 concept 都未清,要追返),更何況唔少學校係功課淺但考試不淺。測驗先係指標,攞份測驗卷統計咩課題出填充/全句/文字題,再睇下「出事」屬於邊部份。

首頁

尾頁

跳至