自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我剛剛先 “收工”,明日休戰,後日繼續。啲 careless 真係錯到嘔血 好彩一隻二隻肯配合做下題目。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 lilybaby8282 的帖子

我勁到背埋歷年考卷同每 part 得分 驚嚇到呢!我即刻話「小姐,為左幫你溫書,我要提前一個月刨曬你幾十張工作紙同書本知識,想唔記得都幾難!」
明日繼續,革命尚未成功,媽媽仍須努力

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 kiukiu1016 的帖子

認真要背嘅,應該都係得中文同常識,部份學校有 History、Science、Geography 要額外讀。
英文同數學應該每個禮拜恆常操練,每學完一個課題即清(呢個要家長自己落力),啲工作紙改改詞語、數字做 home quiz,咁可以考試溫 5-10 題就可以去馬。

辛苦啲,「每日一篇」,咁考試就唔洗咁大壓力要兩星期內清曬所有課題。

子爵府

親子王國15週年勳章

小儀皇后 發表於 19-5-27 02:53
一年裡面2測2考,好難捱。
小朋友友瞓左,我自己都要上網搵試題。

2 測 2 考算輕鬆,有學校 3 測 3 考玩謝你。

我細時每學一個課題就測,共 6 科 ,全部計分 仲要低過 8 字會俾老師罰、打電話投訴、見家長,所以個個都谷到盡。

我尋晚先寫完兩份,宜家又要寫。最麻煩唔係寫試題,最煩係學校要考 Reader,我要跟住一齊讀

子爵府

親子王國15週年勳章

kirstyau 發表於 19-5-28 07:34
今日英文,不嬲最好個科,點之琴日做幾份past paper, 越做越唔對路, Indirect speech個部份完全唔熟, 唔 ...

死得最多嘅,一定係 Passive Voice 同 Indirect/Reported Speech
我學校陰毒到兩個一齊出

我同學阿媽叫我阿媽教佢女英文,教左一個鐘,攞 90 分

子爵府

親子王國15週年勳章

kirstyau 發表於 19-5-28 16:32
今日出左10分Indirect Speech

女女識唔識?

Passive Voice 都一樣一定係 10 分。我同個妹地獄式操左三次 ,條條題目都係我自己諗同寫,有血有淚,結果 10 分有 8 分,其他同學 3-5 分,我感動到想喊

今次佢要考 Type 0 同 1 Condtionals 同 Relative Clause,我估 Conditionals 融入 Tense 或者 5 分,Relative Clause 10 分。

好彩仲下星期先考閱讀卷,呢個星期五同下星期一太多學校考英文,我會虛脫。

子爵府

親子王國15週年勳章

kirstyau 發表於 19-5-28 16:34
我大女S1搵左上們一對一專科補中文,老師補開DSE, 佢話佢有個學生係K3
...

我都有 K1 小朋友 ,我主要搞小學,但 range 係 K1 至 S6,我自己都覺得誇張左啲

子爵府

親子王國15週年勳章

KUDOS 發表於 19-5-28 14:53
最恐怖嘅係,以我所知,名列前矛嗰d同學仔,係有響出面補習嘅,而補習班並唔係教緊佢地嘅程度,而係深一、 ...

讀神校就本身高一至兩級,即係最後小一學小四野

首頁

尾頁

跳至