跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: ☆★☆★2004年9月BB會☆★☆★[Part 13]

nik,
吓! 你姐姐七月時會放足一個月呀?
七月時, 會唔會要開冷氣? 開冷氣唔關房門唔夠涼...

l_law,
Congratulations!!!
係喎, 好耐冇同你傾過偈了. 近況如何?

kat,
祝你外婆早日康復!

heigoogoo,
痾唔好飲奶, 除了可以改飲荳奶外, 亦可以食白粥/粥水代替飲奶.

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: ☆★☆★2004年9月BB會☆★☆★[Part 13]

尋晚返到屋企我同姐姐講, 公司老細唔批我七月放一星期假, 要我返一日放一日咁. 我問姐姐可唔可以放少d, 放兩個星期. 姐姐話想放三個. 我講笑同姐姐話, 一係你好似我咁, 返一日放一日, 我就俾你放三個星期.

最後我地暫時同姐姐agree, 七月俾佢放17日, Jul 8-25. 另, 我想問下有經驗的媽媽, 咁樣係當我俾姐姐放17日假, 定14日架? d星期日係點計架? thanks!

珍珠宮

好媽媽勳章

jac,

webjen, l_law,

l_law,
辭左現在呢份工後有乜打算? 會唔會一家去下旅行咁?

珍珠宮

好媽媽勳章

jac,
我"立"緊今日的網上報紙. 講緊減肥腰帶.
想問返你, 生日買野有八折, 咁買i-gallop係咪都有架?

hellocat,
Thanks!
其實我同姐姐agree左放17個calendar day, 咁即係啱啱好14日大假了.

珍珠宮

好媽媽勳章

hellocat,
係呀, 我話今年開工係認真架. 至於i-gallop, 係八卦問下啫. 我而家租緊屋, 我覺得一日未係買自己樓住, 我都唔想考慮買類似按摩椅, i-gallop呢d大件但又唔係必需的野.

flora,
如果要請個part time鐘點工人, 倒不如請full time maid. 價錢唔差太遠, 但full time maid做多好多野.
如果個工人真係唔掂, 不如狠下心換過第二個. 橫掂就算你同佢續呢張contract, 下張你都應該唔想再續佢. 不如早兩年俾多d option自己. just my 2 cents.

jacqueline_law 寫道:
好好多啦,早排因為角膜損左影響左度數....
左眼深左 50 度....
睇野好辛苦,依家正常返 lu....

jac,
唔明, 即係而家隻左眼有冇深到50度呀???

珍珠宮

好媽媽勳章

尋晚99聽到姐姐話要放3個星期假, 呱呱叫. 又話人地那些工人通常只係放2個星期啫. 最後99話, 工人放假, 咁屋企d家務邊個做先! 又話要佢幫手睇住智程的話, 要俾佢在我地屋企過夜, 如果唔係兩邊走好辛苦.
老實講, 姐姐放假時如果99在我屋企過夜我都預左. 但係我唔係咁鍾意我99下下都好保護自己, 同我地好似講數咁. 工人姐姐係外人, 我預左同佢講放假要講晒數咁, 但我覺得99係自己人, 唔使同我地講晒條件咁嘛.
其實我覺得我自己阿媽好好, 同仔女之間唔會計較咁多. 如果係我阿媽, 要佢山長水遠搭近一個鐘巴士入來我屋企幫手, 佢係唔會咁多聲氣的.
所以, 我同智程爸講, 如果姐姐放假時有d日子我請到假(我老細俾我返一日放一日, 智程爸叫我不如放星期一, 五)負責照顧智程的日子, 我諗住叫自己阿媽幫手. 一來我想俾智桯多少少接觸婆婆, 二來少d同99日對夜對, 希望少d磨擦.

珍珠宮

好媽媽勳章

生日果日可以買 1 件野(包括騎馬機,按摩掎) 8 折,平時就95 折

jac,
等我擔定櫈仔排定隊, 過兩年搵你幫我買部騎馬機或者買張按摩椅先.

珍珠宮

好媽媽勳章

webjen 寫道:
我都好服你99,唔夠10 分鐘o既路程都話辛苦 平時又係咁行

webjen,
若果要佢早d過來, 可能都辛苦的.
老實講, 佢個仔咁錫住佢, 其實佢唔使下下講晒條件咁囉.
我諗住都想襯姐姐放假, 自己勤力d照顧智程, 做下家務. (聽住先啦)
--> 想補充, 平時佢都覺得辛苦架, 不過係我同佢唔夾, 唔肯俾佢在我家過夜.

珍珠宮

好媽媽勳章

左眼 125 度近視 + 25 度散光,
右眼 100 度近視....

jac,
咁少的度數, 好尷尬.
我有d朋友係返工對電腦時戴眼鏡, 平時就唔戴.
咁你而家仲使唔使戴黑超?

珍珠宮

好媽媽勳章

自己呀媽有咩野唔啱心水,講左出黎就冇事啦....
99 始終唔係自己呀媽,有咩野都唔會講....

jac,
佢對自己仔女都係樣樣計得好清楚的. 以前佢幫佢個仔買左野, 少少錢都要計清楚, 真係一毫子都唔會計漏.
我阿媽呢, 就俾好多自由我地 (比較縱?). 好似我阿哥份工收入唔穩定, 又要供樓, 佢俾少d家用, 阿爸阿媽都好明事理.

珍珠宮

好媽媽勳章

BoMomMom 寫道:
As the relationship between my maid & myself is quite good, I did gave her 3 weeks leave last Dec and didn't deduct it from the normal leave or salary ga, I suppose there is no problem gua?

BoMom,
我估應該冇問題. 最緊要係佢放假有簽收. 而且如果你工人放假係返左鄉下, 咁immigrations都有出入境紀錄, 佢都唔可以第二時告你話佢冇放假.

jac,
自家制煲仔雞飯 ~ 在公司點樣自家制??

珍珠宮

好媽媽勳章

啱啱lunch time bk好似又試cc下, 而家好慢...

頭先睇報紙話Mattel又有開倉.

Mattel Toy Sale
日期及時間:今日10:00am-6:00pm;4月27-29日12:00nn-8:00pm
地點:葵涌貨櫃碼頭南路18號4號貨櫃碼頭和黃物流中心辦公室大樓9樓903室
交通:葵芳地鐵站轉乘87M小巴

我見到Mattel加彩球踏行車減到$100, 好似好吸引咁, 想叫智程婆婆出動.

我想問下有冇媽媽屋企有呢架彩球踏行車, 我想問下bb鍾唔鍾意玩? 有冇comments?

珍珠宮

好媽媽勳章

webjen,
re: 彩球踏行車
咁你知唔知d靖蕎同其他小朋友鍾唔鍾意玩?
個價錢好吸引... 不過, 頭先婆婆睇完報紙, call back ban左我. 佢話智程有咁多玩具, 唔好再買了.

珍珠宮

好媽媽勳章

#13,
Take care!

BK終於正常返少少.

珍珠宮

好媽媽勳章

早晨啊!

今朝未見長老?

今朝返工沙田落大大雨. 平時短短幾分鐘的路程, 我行到一半已經全腳全鞋盡濕. :-| 最衰我又冇在公司放spare鞋或襪. 而家好鬼唔舒服. :-x

珍珠宮

好媽媽勳章

SumSumBB 寫道:
唔知係唔係所有幼稚園都實收番自己N1的學生?
SumSumBB,
我都唔肯定. 不過按常理, 間幼稚園梗係覺得你個小朋友ok先收佢讀n1, 咁讀得n1, 好應該收埋k1的. 而家通常k1的學位多過n1, 所以應該在原校升返唔係問題.

Momotat,
caba仲未得閒上來報告情況呀, 我估佢而家忙於餵人奶.

珍珠宮

好媽媽勳章

jac,

webjen,

你地有冇好似我咁 ~ 濕晒呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

phibow,
好開心你返來! 你點呀? 小叮叮有冇乖乖?

jac,
如果買襪我要去到灣仔街市買. 由我公司行過去都少少遠. 我諗住等lunch time先過去買過對襪, 如果有d cheap cheap去街樣拖鞋, 都要買返對.

頭先bk

珍珠宮

好媽媽勳章

phibow 寫道:
我聽日要返工la :cry: :cry:

phibow,
不如咁諗, 聽日要返工, 咁就有多少少時間上bk同我地chat chat chat.
開心d啦, 大肚婆要保持愉快開朗的心情.

珍珠宮

好媽媽勳章

bk雖然好番少少, 不過慢到嘔.

#13,
貧血的話, 可以食多d牛肉. 你飲唔飲豬膶煲水?

webjen,
頭先食完飯去左灣仔街市買左對靚d的拖鞋, 盛惠$25. 跟住去左blue star買左對襪, $8. 以後唔怕落大雨了.

首頁
12345...14

尾頁

跳至